Milli Eğitim Bakanlığı Harekete Geçti ve Resmen Duyuruldu « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Milli Eğitim Bakanlığı Harekete Geçti ve Resmen Duyuruldu

Milli Eğitim Bakanlığı’nca güncellenen yeni haritada, iş gücü piyasası talepleri ile çalışan sayıları il ve ilçe bazlı izlenebilmesine olanak sağlandı. Türkiye genelinde 7 bin 45 meslek ile alakalı 32 milyon 728 bin 944 çalışan analiz yapıldığı haritada, il ve ilçelerde en çok istihdamın olduğu ilk 40 meslek sıralandı.


Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer konuyla alakalı yapmış olduğu açıklamada, “Haritadaki verilerden hareketle her bir meslek okulumuzu çevresindeki iş gücü piyasasıyla ilişkilendirmek ve bağını daha çok artırmak için yeniden yapılandırma çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor.”

“Bu çalışmalar ile hem mesleki eğitimin çevresindeki sektörlerle bağı güçlenerek kalitesi hem de mezunlarımızın istihdam kapasitesi artacak.”

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye’nin Mesleki Eğitim Haritası güncellenerek, iş gücü piyasasının talepleri ile çalışan sayıların izlenebilmesine olanak sağlandı.

Güncelleme çalışmaları tamamlanan mesleki eğitim haritasına “http://meslekiegitimharitasi.meb.gov.tr” linkinden ulaşılabiliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, mesleki eğitimi arz-talep dengesine göre yeniden yapılandırmak için Türkiye’nin mesleki eğitim haritası 2019′ yılında çıkardı.

Yeni verilerle güncellenen mesleki eğitim haritasında hem mesleki eğitim hem de iş gücü piyasası ile alakalı detaylı bilgiler, il ve ilçe bazında ulaşılabilir hale geldi.

Türkiye genelinde 7 bin 45 meslekle ilişkili 32 milyon 728 bin 944 çalışan analiz kapsamında değerlendirildi.

Haritada, çalışan verileri il ve ilçe bazlı analizinde bir il/ilçede çalışanların kamu-özel ayrımı yapılmadan en çok istihdam edildiği ilk 40 meslek yer aldı.

Harita, mesleki eğitimin iş gücü piyasasıyla bağını güçlendirmek için çıkarıldı.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, konuya dair yapmış olduğu değerlendirmede, Türkiye’de mesleki eğitimin iş gücü piyasasıyla bağını daha çok güçlendirmek için mesleki eğitim haritasını çıkardıklarını söyledi.

Güncelledikleri yeni haritayla iş gücü piyasasını çok daha yakından takip etme imkanına kavuştuklarını belirterek, şunları söyledi:” Güncellenen haritayla eğitim verdiğimiz tüm alanlarda iş gücü piyasasının taleplerini, çalışan sayılarını il ve ilçe temelli olarak izleyebiliyoruz.

Bu veriden hareketle her bir meslek okulumuzu çevresindeki iş gücü piyasası ile ilişkilendirmek ve bağını daha çok artırmak için yeniden yapılandırma çalışmalarımız devam ediyor.

Bu çalışmalar yapıldıkça hem mesleki eğitimin çevresindeki sektörlerle bağı güçlenerek kalitesi hem de mezunlarımızın istihdam kapasitesi artacaktır.

Sürece katkı veren Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüze ve tüm paydaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.”

Mesleki Eğitim Haritasında mesleki ve teknik ortaöğretimde eğitimi verilen alanlar ile Türkiye genelinde çalışanların meslekleri ilişkilendirildi.

ISCO-08’e göre Türkiye genelinde tüm mesleklerin isimleri, kodları ve meslek ana grupları gösterildi.

Haritada mesleki ve teknik ortaöğretimde eğitimi verilen alanlara ait toplam öğrenci sayısı, alanın ilişkili olduğu mesleklerde toplam çalışan sayısı yer aldı.

Ayrıca, alanın en çok öğrencisi olduğu 10 il ile birlikte alanın ilişkili olduğu mesleklerde çalışan sayısı en çok olan 10 ile de yer verildi.

Haritada, Türkiye geneli mesleklere göre çalışan ve meslek istatistikleri yer buldu. Bu veriler, ISCO-08’e göre çalışan gruplarına ait ülke genelinde sayı ve tüm çalışanlar içindeki oranını göstermekte.

ISCO-08’e göre yöneticiler, profesyonel meslek mensupları, teknisyenler, teknikerler ve yardımcı profesyonel meslek mensupları, büro hizmetlerinde çalışan elemanlar, hizmet ve satış elemanları, nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünleri çalışanları, sanatkarlar ve alakalı işlerde çalışanlar, tesis ve makine operatörleri ve montajcılar, nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlar olmak üzere toplam 9 farklı gruplandırma yapıldı.

Bu mesleklerde çalışan sayısı ile Türkiye geneli tüm çalışanların oranına ait veriler haritada erişilebilir hale getirildi.

Mesleki eğitim haritasında ayrıca İŞKUR’un 2019′ yılına ait il bazlı iş gücü piyasası raporları kapsamında, işverenlerin ihtiyaç duyduğu iş gücünü karşılamak için İŞKUR’a bildirdikleri iş gücü taleplerini söyleyen “açık işler”e ait verilere çalışanlar sekmesi altında yer verildi.

Her ilde açık iş sayısı en çok olan 10 meslek ile bu mesleklerin il bazındaki tüm açık işlere oranı gösterildi. Bu veriler, ülke, il ve ilçe bazlı sunuldu.