24 KASIM ŞAKASI GİBİ « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

24 KASIM ŞAKASI GİBİ


Covit-19 tedbirleri arasında yer alan Uzaktan Eğitim kararı sorunları da beraberinde getirdi. 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesi ğretmenler sözde de olsa sevindirici haberler beklerken, açıklanan Uzaktan Eğitim uygulamasının içeriğiyle adeta şoklandı.

Okullar da yüz yüze eğitime ara verilmesine rağmen, bakıcı sorununu çözmek için ana sınıflarında eğitim yüz yüze yapılma kararı alındı. Covit-19 riski ana sınıflarında devre dışı bırakıldı. Öte yandan tüm öğretmenlerden üzerinde bulunan ders yükünün tamamını canlı ders olarak yerine getirmenin yanı sıra, haftada 1 gün de okullarında bulunması istendi. Eba Canlı Ders programında hafta sonu cumartesi de ders tanımlandı. Tüm bunlar 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesi şaka gibi gelişmeler oldu.

Bu olumsuz gelişmelerin altında yatan nedenler se Uzaktan Eğitimin önemli üç ayağında dengenin korunamamış olması elbette. Uzaktan Eğitimin tüm ağırlığı Canlı Desrlere verilerek Eba TV ve internet üzerindeki Eba Plartformu yok saıldı. Çünkü ders saatlerinin tamamı Canlı Dersler üzerinde hesaplandı. Tüm eğitim kademelerinde haftalık ders saatlerinin toplamı Canlı Derslere ayrıldı. Eba TV’ deki dersler, yok hükmünde tutuldu.Eba plartformundaki çalışmalarda yok hükmünde sayıldı. Tüm öğrenciler ve tüm çğretmenler bilgisayar başına davet edildi. İlkokul 1.sınıf öğrencisi bile günde 6 ders saati, haftada ise toplam 30 ders saati canlı ders alacak. Bu kadar uzun süre ekran başında tutabilme maharetini gösterdik diyelim, göz sağlığı ve zararlı ışınların zararları ne olacak? Sanırım önümüzdeki yıllarda da bugün yapılan yanlışların sağlığımıza verdiği zararlarla mücadele etmekle boğuşacağız.
Sağlığımızı da bir kenara koyalım, Canlı Ders planlaması tam bir bilmece ! Öyle bir planlama var ki bir öğretmenin Canlı Derslerini EBA üzerinde tanımlaması başlı başına sorun. Çünkü dersleri tanımlamak için sınırlı saatler sunuldu. Bu Saatleri de sınırlayan başka sınırlar var.

Öyle ki Canlı Ders tanımlarken;
– Sokağa çıkma saatleri
– Cuma Namazı saatleri
– Bilsem’in ders saatleri ile çakışmayacak şekilde tanımlama yapılacak. Çok güzel hepsi de tabi ki önemli ve dikkat edilsin ancak EBA CANLI DERS PROGRAMI bu detaylar a dikkat etmenize ne yazık ki müsade etmiyor. Ayrıca bir aile de birden çok çocuk yakın yaş gruplarında ise ve evde tek teknolojik araç var ise o da ayrı bir sıkıntı. Birinden biri canlı dersten mahrum kalacak

Durum böyle olunca ara tatil sonrası Uzaktan Eğitimle ilk ders sancılı başlayacağı kesin. Umuyoruz ki gerekli çözümler hızlı bir şekilde uygulamaya konur. Eba TV ve internet üzerindeki Eba Plartformu haftalık ders saati hesaplamalarına dahil edilir ve canlı derslerin sayısı insan sağlığı ile pedegojik unsur da hesaba katılarak makul bir sayıya çekilir. Hele ki bir ailede birden çok öğrenci de varsa bu ailenin teknolojik araç, internet ihtiyaçları da göz önüne alınarak gerekli düzenleme yapılır.

Ve umuyoruz ki 24 Kasım Öğretmenler Günü, tüm bunların bir şaka olduğu açıklanır. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde, öğretmenlere 657 sayılı devlet memurları kanundaki hakları korunarak 3600 Ek Gösterge ve ek iyileştirmelerle hazırlanmış Öğretmenlik Meslek Kanunu’ nun müjdesi verilir.

KADRİYE DEMİREL-EĞİTİMCİ

Kadriye Demirelhaberbilgi@hotmail.com