Yunan medyası: Türkiye’deki seçimlerin hemen ardından ABD harekete geçecek « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Yunan medyası: Türkiye’deki seçimlerin hemen ardından ABD harekete geçecek


Web Banner

Rus Komsomolskaya Pravda gazetesi, ‘Rusya Türkiye’ye atom çağı verdi’ başlıklı haberinde Akkuyu Nükleer Santrali’nin açılışını okurlarına aktardı. Vladimir Putin ve Erdoğan’ın Moskova ile Ankara arasındaki ilişkileri güçlendirdiği yorumunu yapan gazete, Türkiye’nin dünyadaki otuz üçüncü nükleer güç olduğunu yazdı.

Rus lider Putin’in Akkuyu’yu dünyanın en büyük nükleer güç santrali olarak tanımladığını belirten Komsomolskaya Pravda, Akkuyu’nun aynı anda dört reaktörün inşa edildiği dünyadaki tek santral özelliği taşıdığını da kaydetti. Santralin yapımında Ruslar ve Türklerin yanı sıra uluslararası bir ekibin de görev aldığını dile getiren gazete, Belaruslular, Kazaklar ve Özbeklerin de Akkuyu’da çalıştığını bildirdi.

Komsomolskaya Pravda’daki haberde, törende Türkiye, Rusya ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) bayraklarının santrale çekildiği bilgisi de yer aldı.

Kommersant gazetesi ise, Rusya ve Türkiye’nin Rus turistler için bir ödeme sistemi geliştirdiklerini yazdı. Rebit kart adı verilen sistemin Putin ve Erdoğan arasında görüşüldüğünü bildiren Kommersant, Türkiye’ye tatile giden Rus turistlerin söz konusu sistemi mobil uygulamalardan kullanabileceği bilgisini verdi.

İzvestiya gazetesi Rus turistlerin her zamankinden daha çok Mayıs ayında tatile çıktıklarını, yanı sıra Türk otellerinin de yüzde 30’u bulan fiyat indiriminde bulunduğunu yazdı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRYunanistan’ı sarsan harita!Haberi Görüntüle

Alman Tagesschau gazetesi, Türkiye’deki seçimlerin kaderini Kürtlerin belirleyebileceğini, hükümet ve muhalefetin söz konusu oyları almak için yarıştığını yazdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisini Kürtlerin gerçek dostu olarak gördüğünü belirten Tagesschau, 14 Mayıs’a günler kala hassas dengelerin görüldüğü yorumunu yaptı.

Alman Frankfurter Rundschau ise, ‘Erdoğan geri döndü’ diyor. Türkiye liderinin rahatsızlığı nedeniyle iki gün dinlendiğini hatırlatan gazete, Erdoğan’ın Rus mevkidaşı Putin’le birlikte nükleer santral açılışında göründüğünü kaydetti. Erdoğan ve Putin’in tören öncesi bir telefon görüşmesi yaptığını da ekleyen Frankfurter Rundschau, Türkiye ve Rusya’nın ilişkilerini daha da genişletmek istediği yorumunu yaptı.

 

 

Putin’e göre ‘temelde önemli anlamalara varıldığı’nı yazan Frankfurter Rundschau, Rus resmi haber ajansı TASS’taki açıklamalara atıfta bulundu.

The Arab Weekly yayın organı ise, Rus lider Putin’in Türkiye’deki kritik seçimlere iki hafta kala Erdoğan’a övgüler yağdırdığını yazdı. Akkuyu Nükleer Santrali açılışında Putin’in sarf ettiği cümleleri sayfasına taşıyan Arab Weekly, “Türk ortaklarımıza her zaman dostluk elini uzatmaya hazırız” cümlesini öne çıkardı.

‘F-35’LER DAHA YAKIN!’

Yunan Kathimerini gazetesi, ‘F-35 satın alınması daha yakın’ başlıklı haberinde Türkiye’deki seçimlerin hemen ardından gelişmelerin beklendiğini yazdı. Washington’ın Atina’ya satılacak iki adet askeri kargo uçağı C-130’a onay verdiğini ve duyurunun yakın zamanda yapılacağını belirten Kathimerini, Türkiye’deki seçimlerin hemen ardından ise Kongre’de F-35 için gerekli olan son imzanın da atılabileceğini savundu.

Türkiye’nin 40 adet yeni F-16 savaş uçağı ve 80 adet Viper modernizasyon kiti satın alma talebinin ardından harekete geçen Atina, ABD’den resmen F-35 jetlerini istedi. Kathimerini’ye göre, Türkiye’de sandıkların kurulacağı 14 Mayıs’ın ardından, daha belirgin olarak ise Yunanistan’daki iki seçim arasında Kongre’de F-35 süreci tamamlanabilir.

Washington’daki Türkiye karşıtlığının liderliğini yürüten Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez’in yanı sıra Mike McCaul ve Gregory Meeks’in de Atina’nın talebine ‘evet’ diyen imzayı attığını dile getiren Kathimerini, son imzanın ise Komite Başkan Yardımcısı Jim Rees tarafından yakında atılacağını okurlarına aktardı.

ASLAN PAYI YUNANİSTAN VE POLONYA’YA

Hükümetin ABD Kongresi’ne resmi bildirimiyle birlikte süreçte yeni bir sayfa açılacağını kaydeden gazete, Yunanistan’ın ilk F-35 jetlerine 2028 yılında kavuşmayı hayal ettiğini yazdı.

Kathimerini’de yayımlanan haberde göze çarpan bir başka önemli detay, ABD’nin Yunanistan’a silah satmak için Atina yönetimine kredi vermeye hazırlanması oldu. Söz konusu kredi, Ukrayna’ya silah gönderen NATO müttefiklerinin cephanelerini ve sistemlerini yenilemeleri için onaylanan bir paket. Ancak Yunanistan şimdiye kadar Ukrayna’ya silah göndermiş değil. Girit Adası’nda konuşlu S-300’lerin Ukrayna’ya sevk edilip yerine Amerikan Patriot füze savunma sistemi alınması bir süredir tartışılıyor.

Kathimerini, ABD Kongresi’nin onaylayacağı 8 milyar dolarlık paketten aslan payını Polonya ve Yunanistan’ın alacağını dile getirdi.

 

 

Web Banner
Web Banner