Yoğun bakımda yatan hastaların yüzde 95’i aşısız « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Yoğun bakımda yatan hastaların yüzde 95’i aşısız

Delta varyantı ve bayram hareketliliğinin etkisiyle bu haftadan itibaren korona vaka sayıları 16 bini aştı. Artışın devam etmesi beklenirken, hükümet özellikle okulların açılmasına yakın salgınla mücadelede yeni hazırlıklara başladı.


Web Banner

Türkiye Gazetesi’nden Yücel Kayaoğlu’nun haberinde göre; Avrupa ve ABD dâhil olmak üzere, birçok ülkede aşı yaşının 12’ye kadar indirilmesi konusunda karar alındı. Bu konu uzun zamandır Sağlık Bakanlığı’nın da gündeminde. Diğer ülkelerden elde edilecek veriler izlendikten sonra Bilim Kurulunun aşı yaşının 12 veya 15 yaşa kadar indirilmesi konusunda bir karar alacağı ifade ediliyor. 6 Eylül’de okulların açılması planlanıyor, bu tarihten önce 12 yaş üstü çocuklara aşı yapılması, aşının tek doz mu iki doz mu uygulanması konusunda değerlendirme yapılacak. Uzmanlar, çocuklarda bağışıklığın oluşması için okullar açılmadan en az 2 hafta önce aşılamanın başlatılması gerektiğini dile getiriyor.

Salgının Türkiye’deki seyri konusunda yapılan modellemelerde ise bayramın etkisinin bir iki gün içinde net bir şekilde görüleceği belirtiliyor. Vaka sayılarının hafta sonuna kadar 20 binleri aşabileceği tahmin ediliyor. Bir hafta önceye oranla günlük vaka sayıları yüzde 100’e yakın arttı.

YOĞUN BAKIMDAKİ HASTALARIN YÜZDE 95’İ AŞISIZ

Uzmanlar, “Vaka sayıları salgında atak olduğunu gösteriyor. Kuluçka süresini hesaba kattığımızda, bu hafta sonuna kadar vakaların daha da arttığını göreceğiz. Vakaların büyük bölümü aşısızlardan. Bu dalgada, yoğun bakım vakaları arasında aşılı olanların oranı yüzde 5 bile değil” diyor. Türkiye’de bazı hastanelerin yoğun bakımlarında yatan Covid hastalarının yüzde 95’ten fazlasının aşısız olduğu belirtiliyor.

Web Banner
Web Banner