Türkiye, dünya medyasında! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Türkiye, dünya medyasında!


Web Banner

Türkiye ve dünyanın soluğunu tutarak izlediği 14 Mayıs seçiminde gece yarısı sonuçlar netleşmeye başladı, uluslararası medya özellikle cumhurbaşkanlığı yarışına yoğun ilgi gösterdi.

Amerikan CNN International, ‘Türkiye’nin çok önemli seçimi ikinci tura gidiyor gibi görünüyor’ başlığıyla sunduğu haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın balkon konuşmasındaki sözlerine yer verdi. Televizyon, Pazar günü gerçekleşen seçimde Erdoğan’ın en büyük meydan okumayla karşılaştığı yorumunu yaptı.

BBC, ‘Türkiye yakın çekişmeli seçimin ardından muhtemelen ikinci tura gidiyor’ başlıklı haberinde ilk turda üçüncü olan Sinan Oğan’ın kime destek vereceğine ‘yakında’ karar vereceğini yazdı. BBC, “İki Türk haber ajansına göre oyların yaklaşık yüzde 5’ini alan Sinan Oğan, cumhurbaşkanlığı seçiminin sonucunu değiştirdiğini söyledi” ifadesine yer verdi.

BBC’den Paul Kirby’nin analizi ise, ‘Gerilimli gecenin ardından Erdoğan’ın büyük avantajı ortaya çıktı’ başlığını taşıyor.

‘Erdoğan oyların yüzde 50’den azını paylaşırken ikinci tur muhtemel’ diyen Al Jazeera, ikinci tura kalan adayların açıklamalarını canlı blog sayfasına taşıdı. Televizyona konuşan analiste göre, ‘sürprizi kaçıran’ Sinan Oğan desteği ikinci turda çok önemli hale geldi.

İkinci tur sinyalini öne çıkaran Amerikan The Washington Post Gazetesi, “Adaylardan hiçbiri oyların yarısından fazlasını almayı başaramazsa, iki aday 28 Mayıs’ta bıçak sırtı bir yarışa girecek” ifadesine yer verdi. Gazeteye göre, New York’taki St. Lawrence Üniversitesi’nde Orta Doğu tarihi ve siyaseti Doçent Doktoru Howard Eissenstat, Erdoğan’ın ikinci turda avantajının muhtemel olduğunu, seçmenlerin ‘bölünmüş bir hükümet’ istemeyeceklerini söyledi.

‘İKİ HAFTA DAHA VAR’

Bir diğer Amerikan gazetesi The New York Times Gazetesi, ‘Erdoğan çoğunluğu yitirirken, heyecan yaratan Türk seçimleri ikinci tura gidiyor’ manşetiyle okurlarının karşısına çıktı. Gazeteye göre, 28 Mayıs’ta gerçekleşecek ikinci tur oylaması için Erdoğan ve Kılıçdaroğlu hazır olduklarını belirtiyor, adayların seçmeni ikna etmek için iki haftası daha var.

The New York Times’a göre, ikinci turu kazanan dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olan ve Asya, Afrika, Avrupa ve Orta Doğu’da çok çeşitli ekonomik ve siyasi bağlara sahip 84 milyonluk nüfusa sahip bir NATO üyesi ülkenin rotasını belirleyecek.

Wall Street Journal Gazetesi, ‘Erdoğan ve rakibi Türkiye’de ikinci tur seçime gidiyor görünüyor’ başlığını tercih etti, oylar sayılırken adayların kesin bir zafer ilanında bulunamadığını kaydetti.

‘Türkiye seçimleri ikinci tura gidebilir’ diyen İngiliz The Guardian Gazetesi, 14 Mayıs seçimlerinin aslında bir referanduma dönüştüğünü dile getirdi. Gazeteye göre, balkon konuşmasında coşkulu bir kalabalığa seslenen Erdoğan, enerjik ve mutlu bir şekilde şunları söyledi:

“Seçim sonuçlarının henüz kesinleşmemiş olması, milletimizin tercihinin açıkça bizden yana olduğu gerçeğini değiştirmez.”

İngiliz The Telegraph Gazetesi, ‘Türkiye seçimleri: Erdoğan ikinci turla yüz yüze ancak rakibinin önünde görünüyor’ başlığını seçti, henüz YSK’dan resmi açıklama gelmese de 28 Mayıs tarihinde sandıkların ikinci kez kurulacağı değerlendirmesini yaptı.

 

 

Web Banner
Web Banner