Şişirilmiş notlar YKS’yi gölgeliyor « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Şişirilmiş notlar YKS’yi gölgeliyor


Web Banner

Okulların kapanmasına bir aydan az bir süre kaldı. Öğrenciler, bugünlerde son sınavlarına giriyor. Bazı öğrenciler çok çalışıp yüksek puanlar alırken, bazıları öğretmenleri tarafından verilen bol notlarla sınıf geçiyor. MEB, önceki yıllarda ‘şişirilmiş not’ veren liseler için soruşturma başlatmıştı; bu konuda uyarılarını da yineliyor. Ancak yıllardır süregelen şişirilmiş notlar tartışması yine gündemde. Çünkü fazladan verilen notlar, üniversiteye girişte adaletsizliklere neden oluyor. Öyle ki Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS), Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) adaylara, 30 ile 60 puan arasında katkı sağlıyor.

OBP’nin, puanların hesaplanmasında bu kadar etkili olması nedeniyle sınav performansı düşük olmasına rağmen yüksek diploma notuna sahip adaylar, sınav puanı yüksek ama diploma notu düşük olanların önüne geçebiliyor. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, Milliyet için yaptığı hesaplamalarda bunu örneklerle gözler önüne serdi. Ünsal’ın tespitlerine göre 25 puanlık diploma notu farkı, 15 puanlık sınav puan farkını kapatmaya yetiyor. Sınav puanı yüksek ama diploma notu düşük olan adayın salt diploma notu nedeniyle 9 bin kişinin arkasına düştüğü görülüyor. Alt puanlarda bu fark daha da açılıyor. Ünsal’ın durumu ortaya koyan tespitleri şöyle:

Avantaj yaratıyor

TYT puanı 400 ama diploma notu 70 olan bir aday, başlangıçta 15 binlik dilime girerken, OBP eklenmiş yerleştirme puanı sıralamasını 24 bine geriletiyor. Diploma notu 95 olan bir diğer aday ise sınavda 385 puan alarak ilk 28 binde yer almasına rağmen yüksek diploma notuna sahip olduğu için yerleştirme puanında ilk 24 bin arasına girebiliyor. Özetle 25 puanlık diploma notu farkı, 15 puanlık sınav puan farkını kapatmaya yetiyor. Sınav puanı yüksek ama diploma notu düşük olanın salt diploma notuyla 9 bin kişinin arkasına düştüğü görülüyor.

Daha alt puanlarda sıralama kaybı derinden yaşanıyor. TYT’de 250 puan alıp 474 binlik dilime giren aday, 70 diploma notu ile 509 binlik dilimde yer alabiliyorken, 95 diploma notuna sahip ve 616 binlik dilime ancak giren bir adayla aynı sırayı paylaşabiliyor. Düşük diploma notuna sahip aday 35 binlik gerileme yaşarken diploma notu yüksek olan aday 107 binlik bir sıralama avantajı yakalayabiliyor.

Ünsal, sınav performansı ile diploma notu karşılaştırıldığında büyük farklılık olduğunu kaydediyor. Örneğin geçen yıl soruların yüzde 25’ini yaparak 200 puana erişen sayısalcı adayların diploma notu ortalamasının 80 olduğu görülüyor. Aynı durum tüm puan türleri için geçerli.

‘Haksız puan gerçeği’

YKS’nin birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 18 Haziran’da, ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve üçüncü oturumu Yabancı Dil Testi (YDT) de 19 Haziran’da yapılacak. Sınavlar yaklaşırken şişirilmiş notlarla ilgili tartışmalar da artmaya başladı. OBP’nin YKS’de ortaya çıkardığı sorunlarla ilgili bilgi veren Salim Ünsal, “Geçmişten bugüne özel okulların öğrencilerine bol not vermesine ilişkin bir yargı toplumda yer edinmişken bugün çoğu devlet okullarında da adayların yüksek notlarla mezun olduklarını, sınavlardaki puan ortalamasına düşen adayların notlarında görüyoruz” dedi.

Geçmişte okul sınav performanslarıyla ağırlıklandırıldığı dönemlerde kısmen bu sorunlar daha az yaşanıyor olsa bile bugün OBP’nin hesaplanma yönteminin de tartışmaya açık bir konu olarak sistemde eleştiri oklarını üzerine çektiğini dile getiren Ünsal, “Pandemi sürecinde ölçme değerlendirmenin sağlıksız koşullarda yapılmış olması da OBP’nin bir haksız puan olduğu gerçeğiyle bizi yüz yüze bırakıyor” diye konuştu.

Web Banner
Web Banner