Savaş gemileri alarma geçti! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Savaş gemileri alarma geçti!


Web Banner

Türkiye’nin burnunun dibindeki Samos ve Midilli adalarına ABD zırhlısı taşırken Türk insansız hava araçları tarafından görüntülenen Yunanistan, gözünü Ankara’ya çevirdi. Bugün Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak Milli Güvenlik Kurulu, Yunan medyasında öne çıkan haberler arasında.

‘Türk Milli Güvenlik Kurulu ‘Yunan provokasyonları için’ toplanıyor-Atina’da alarm’ başlığını atan Ta Nea gazetesi, “Erdoğan, Yunanistan’ı destekleyen ABD ve Avrupa’ya öfkesini saklamıyor” dedi.

CNN Yunanistan, ‘Türkiye’de Çarşamba günü toplanacak Milli Güvenlik Kurulu Yunanistan’ı odak noktasına yerleştiriyor’ başlığını seçti. Toplantıda ana başlığın Ege Denizi’ndeki gerilim olacağını aktaran CNN Yunanistan, Ankara’nın gerilimi tırmandırmaya kararlı göründüğünü savundu.

Skai televizyonunun başlığı, ‘Erdoğan baskı altında: Yunanistan kritik Türk Milli Güvenlik Kurulu toplantısının odak noktası’ oldu.

Kathimerini gazetesi, ‘Türkiye’nin Milli Güvenlik Kurulu: Ajandada Yunan adaları var’ başlıklı haberinde “Erdoğan MGK’yı topluyor, Türk medyası Yunanistan’a verilecek cevapların görüşüleceğini bildiriyor” ifadesine yer verdi.

Atina yönetimine desteğiyle bilinen Eleftheros Typos gazetesi, ‘Erdoğan silahını alıyor-Yunanistan Türk Milli Güvenlik Kurulu’nun merkezinde’ başlığıyla okurlarının karşısına çıktı.

‘ADADAN TÜRKİYE’YE MESAJ’

Atina Ankara’daki toplantıdan çıkacak kararları beklerken, Skai televizyonu Ege Denizi’nin doğusundaki bazı adaları ziyaret eden Yunanistan Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias’ın Türkiye’ye mesaj verdiğini yazdı. Samos’un batısındaki İkarya adasında yer alan gözetim üssüne gittiğini bildiren Skai, Yunan siyasetçinin bir savaş gemisi üstündeki pozunu internet sitesinde yayınladı.

 

 

İSPANYA’DAN SONRA FRANSA

Hafta sonunda İspanyol savaş gemileriyle Ege Denizi’nde tatbikata girişen Yunan ordusu, bugün Fransa ile Türkiye’ye gözdağı vermeyi deneyecek. Yunan ordusunun İspanya deniz kuvvetleriyle Girit Adası’nın kuzeyi ve Kerpe Adası’nın kuzeybatısında gerçekleştirdiği tatbikatta, uçak gemisi Juan Carlos da yer aldı.

 

RAFALE JETLERİ İLK KEZ

Yunan donanmasının tüm ana birimlerinin katılacağı yeni tatbikatta ise, savaş gemilerinin yanı sıra denizaltılar, helikopterler ve savaş uçakları da var. İskiri Adası’ndan Bozbaba Adası’na kadar geniş bir alanda gerçekleşecek Argo 2022 adlı tatbikatta, Yunanistan’ın Fransa’dan satın aldığı Rafale jetleri de tüm silahlarıyla birlikte havalanacak.

Altı Rafale jetinin ilk kez Ege Denizi’ndeki bir gövde gösterisinde uçacağını kaydeden Yunan medyası, ordudaki ‘sakinlik’ ilkesine artık ‘hazırlık ve kararlılık’ gibi eklemeler yapıldığını yazdı.

Yunan medyasındaki haberlerde, Ankara’dan yükselen ‘sonu gelmez Yunan adalarını işgal tehdidine karşı’ tüm Yunanistan deniz kuvvetlerinin en üst seviyede alarma geçirildiği belirtiliyor. Ordunun ‘tüm senaryolar’ için hazırlık yaptığını dile getiren medya, kıyıdaki devriyelerin de artırıldığını aktardı.

1 Ekim’e kadar sürecek Fransız-Yunan tatbikatında ‘denizaltısavar harp’, ‘uçaksavar harp’ ve ‘kara savaşı’ gibi bölümler bulunuyor.

CNN Yunanistan, Fransa’dan satın alınan Belh@rra sınıfı savaş gemilerine Yunanca adlar verildiğini de aktarıyor. Yunan donanması, fırkateynlere Kimon, Nearchus ve Formion adlarını verdi.

Lorient’te üretilen savaş gemilerinin ikisi 2025 yılında, sonuncusu ise 2026’da Yunanistan’a teslim edilecek.

‘TÜRK DRONE’U ARDIÇÇIK SEMALARINDA’

Yunan medyası ayrıca, neredeyse her gün Ardıççık Adası (Kinaro) üstünde görülen Türk insansız hava araçlarının bugün bir kez daha Ege Denizi semalarında tespit edildiğini ileri sürdü. Kathimerini, Türk drone’unun Çarşamba günü saat 12.29’da Yunan hava sahasına girdiğini ve yaklaşık 6 bin metre yükseklikte uçtuğunu yazdı.

‘ANKARA’NIN KÖRDÜĞÜMÜ VE ATİNA’NIN KIRMIZI ÇİZGİLERİ’

Bir başka haberine ‘Washington ve Brüksel’den Türkiye’ye yanıtlar’ başlığını atan Kathimerini gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘saldırgan’ açıklamalarının hem Avrupa Birliği hem de ABD tarafından mütemadiyen reddedildiğini ileri sürdü.

Etnos gazetesindeki bir haber ise ‘Erdoğan tahmin edilemez: Ankara’nın kördüğümü ve Atina’nın kırmızı çizgileri’ başlığıyla yayımlandı. Türkiye lideri Erdoğan’ın bir pişmanlık duymadığını yazan Etnos, Atina’nın yanıtının ise ‘Türk provokasyonları’nı uluslararası gündeme taşımak ve silahlı kuvvetleri alarma geçirmek olduğunu iddia etti.

Eski Savunma Bakanı Evangelos Apostolakis’in sözlerini sayfasına taşıyan To Vima gazetesi, ‘Yunanistan’ın egemenlik haklarını Türkiye ile müzakere etmeyeceğiz’ başlığıyla bir habere yer verdi. Apostolakis’e göre, Türk lider Erdoğan’ın açıklamaları ve ısrarı emsalsiz.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türk drone’ları tarafından suçüstü yakalanan Yunan savaş gemisine dair herhangi bir açıklama yapmış değil. Miçotakis, kabine toplantısının ardından “Karşı taraf monoton bir şekilde tehditlerini sürdürebilir. Ama bu oyunda tek başına” ifadesini kullandı.

 

Web Banner
Web Banner