PIRLS, İstanbul’da 18 ilçede yapıldı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

PIRLS, İstanbul’da 18 ilçede yapıldı

Uluslararası Okuma Becerilerinde Gelişim Araştırması (PIRLS), İstanbul’da 18 ilçede, 31 okulda ve 51 şubede yapıldı.


Web Banner

Uluslararası Okuma Becerilerinde Gelişim Araştırması (PIRLS), Uluslararası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşu (IEA) tarafından üye ve diğer katılımcı ülkelerde beş yıllık dönemler hâlinde 4. sınıf öğrencilerine uygulanan bir tarama araştırmasıdır.

PIRLS araştırması, ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin farklı metin türlerine göre okuduğunu anlama becerilerini ve okuma alışkanlıklarını ortaya koymayı hedeflemektedir. PIRLS araştırmasında, öğrencilerin okuma becerilerini belirlemek için bilişsel testler ile öğrencilerin bu becerilerini etkileyen faktörleri belirleyebilmek amacıyla okul, öğretmen, öğrenci ve veli anketleri uygulanmaktadır. Bu yıl beşinci döngüsü yapılan PIRLS 2021 araştırmasına ülkemiz 20 yıl aradan sonra tekrar katıldı.

Okuma ve Anlama Becerileri

PIRLS araştırması, ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin farklı metin türlerine göre okuduğunu anlama becerilerini ölçmeyi hedeflediği için okuma becerileri alanında yapılıyor. Öğrencilerin okuma becerilerini ölçmek için farklı metin türleri kullanılıyor. Bu metin türleri; hikâye, masal gibi edebî metinler ya da bilimsel ve çevresel olaylar vb. ilgili öğrencilerin bilgi elde etmesini ve bilgiyi kullanmasını gerektiren görsellerle zenginleştirilmiş metinler olabilir. Öğrencilerden metinleri okuyarak bu metinlerle ilgili çoktan seçmeli ve açık uçlu sorulara cevap vermeleri bekleniyor.

PIRLS araştırmasının hedef kitlesi 4. sınıf düzeyine devam eden örgün eğitim öğrencileridir. PIRLS araştırmasında uygulamaya katılacak öğrencilerin seçimi için iki aşamalı tabakalı örnekleme yöntemi kullanılıyor. İlk aşamada uygulamaya katılacak okullar ve ikinci aşamada uygulamaya seçilen okuldaki sınıf şubesi seçkisiz yöntemlerle seçiliyor. Örneklem belirleme sürecinde uygulamaya katılacak okullar PIRLS Uluslararası Merkez tarafından belirleniyor.

PIRLS 2021 Uygulaması

PIRLS 2021 uygulaması kâğıt-kalem tabanlı olarak uygulandı. Uygulamada 18 kitapçık kullanıldı. Her bir kitapçıkta iki farklı metin türü kullanıldı ve bu metinlerle ilgili ortalama 30 soru yer aldı. Bu soruların yarısı açık uçlu, yarısı ise çoktan seçmeli maddelerden oluştu. Ayrıca başarı testinden sonra öğrenci anketi uygulandı. Uygulamaya katılan öğrencilerin öğretmenleri öğretmen anketi, öğrenci velisi ev anketi ve okul idarecileri ise okul anketi uygulamasına katıldılar.

PIRLS 2021 döngüsü, salgın durumu da dikkate alınarak ülkemizde 14-28 Haziran arasında uygulanacak. Arştırmaya 48 ilden 192 okul, 268 şube/sınıf ve yaklaşık 7 bin öğrenci katılacak. Uygulamaya İstanbul’dan 18 ilçe, 31 okul ve 51 şube katıldı. 15-17 Haziran 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen PIRSL  öncesinde İl Millî Eğitim Müdürü Levent Yazıcı uygulamaya katılacak okullarımızı ziyaret etti,  öğrenci ve öğretmenlerimizle bir araya  geldi.

 Eğitim Sisteminin Performansı

Üç oturum şeklindeki araştırma uygulamasına değinen İl Millî Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, öğrencilerin anlama becerisini izlemeyi amaçlayan çalışmanın eğitim sisteminin farklı bağlamlardaki performansını değerlendirmek açısından önem taşıdığını belirtti.

Uygulama süreci hakkında bilgi veren Yazıcı “Öğrencilerimizin kendi okulunda katıldığı uygulamada edebî ve bilgilendirici metin türünden çeşitli soru örneklerinin yer aldığı kitapçıklar kullanıldı. 40 dakikalık iki oturumun ardından öğrenci anketlerinin cevaplanabilmesi için 30 dakikalık üçüncü oturum yapılarak uygulama tamamlandı.

Bilindiği üzere bu araştırma sadece öğrencilerimizin okuma becerilerini belirlemek için geliştirilen bilişsel testlerden meydana gelmiyor. Ayrıca bu becerileri etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla okul, öğretmen, öğrenci ve veli anketlerini de içeriyor. Tüm uygulama merkezlerimizde korona salgınına karşı gerekli tedbirler titizlikle uygulandı. Salonlarda sıralar arasında yeterli sosyal mesafe bulundurularak öğrencilerin sorunsuz bir şekilde uygulamayı tamamlaması sağlandı. İzleme araştırmasından elde edilen bulgulara göre eğitim sisteminde birtakım iyileştirmeler yapılacak. Süreçte İstanbul Ölçme Değerlendirme Merkezimiz başta olmak üzere emeği geçen tüm okul yöneticilerimize, sınıf öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve paydaşlarımıza teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.ULUSLARARASI OKUMA BECERİLERİNDE GELİŞİM ARAŞTIRMASI

Uygulamaya katılan öğrenciler, uygulamayı çok sevdiklerini, bu uygulamanın içinde yer aldıkları için gurur duyduklarını, ülkelerini temsil etmenin haklı mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdiler.

Web Banner
Web Banner