Orhan Cemal Fersoy Aanadolu Lisesi ” MEDYA PROJESİ” İle Letonya’da « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Orhan Cemal Fersoy Aanadolu Lisesi ” MEDYA PROJESİ” İle Letonya’da


Web Banner

Küçğkçekmece Orhan Cemal Fersoy Anadolu Lisesi’nin ortak olduğu“Media and Information Literacy : Learning to Think Critically” adlı Erasmus+ projesinin ikinci öğrenci öğretmen hareketliliği Letonya’nın Riga şehrinde  Baldones Vidusskola” okulunda 08.05.2023 -12.05.2023 tarihleri arasında gerçekleşti.

 

Proje kapsamında okuldan 2 öğretmen  4 öğrenci ile birlikte toplamda  Hırvatistan, Türkiye, İzlanda ,İtalya ve Portekiz’den gelen  14 öğretmen, 28 öğrenci Letonya’nın Riga şehrinde buluşmuştur.Hareketlilik süresince ortak ülkelerden katılımcılar ülkelerden karma öğrenci grupları oluşturulmuş, her bir grup hayatboyu öğrenme, medyada temsil, medya ve bilgi dilleri, medya türleri , iletişim, telif hakkı ve etik kurallar gibi konularda öğretmenler tarafından hazırlanan öğrenme senaryolarının uygulamalarının yapıldığı workshoplara katılmışlardır. Hareketliliğin 2. günü “ Gazetecilere güven azaldı, medya güvenirliliğini kaybetti?” konulu bir münazarayla devam etmiştir.Karma öğrenci gruplarından tez -antitez taraflar oluşturulmuş , fikirlerini Word Debate formata göre savunmaları istenmiştir. Belirlenen münazara formatıyla ilgili Riga’da münazara eğitimi konusunda uzman olan bir eğitimci den bu konuda eğitim aldılar. Hareketliliğin 3. günü Riga şehir merkezinde yalan haberlerle ilgili bir sokak röportajı gerçekleştirilmiştir. Öğrenciler gruplara ayrılarak şehrin farklı noktalarında ellerindeki soruları halka yöneltip yalan haberleri gerçek haberlerden ayırt edip edemediklerini anlamaya çalıştılar.

Letonya Ulusal Kütüphanesi ziyaret edildi ve medya okuryazarlığı üzerine bir seminere katılım sağlandı. Orhan Cemal Fersoy lisesinin öğrencileri bu proje sayesinde avrupa vatandaşı olmayı deneyimlemiş, dijital yeterliliklerini, ingilizcelerini geliştirme ,farklı kültürleri tanıma fırsatı bulmuşlardır. Proje boyunca  öğrencilerin ortak ülkelerdeki  gençlerin bilgi ihtiyaçlarını ve medyadaki sansasyona karşı duyarlılıklarını karşılaştırılacak,  planlanan etkinlikler, öğrencilere medya içeriği oluştururken veya yayınlarken gerekli olan sorumluluğu öğretmeyi amaçlayacaktır. İkinci öğrenci değişimi, öğrencilerin yaşam boyu öğrenmenin önemi ve medyanın sorumlu kullanımının önemi hakkında bilgilerinin artmasıyla sonuçlanmıştır. Öğrenciler ayrıca, azınlıkların temsili, kimlikler, toplumsal cinsiyet sorunları gibi konuların ülkelerinde temsil edilmesi söz konusu olduğunda bilgi kaynaklarını değerlendirme becerisi de kazanmışlardır.
öğrencilerimiz Riga’ da kültürel etkinlik ve geziler kapsamında Riekstukalns Kulesi , Sigulda kalesi, Gutmana mağarası , Cesis Kalesi, Rundale Sarayı’ nı gezmişler .Ayrıca Baldone gözlemevine çalışma ziyaretinde bulunmuş ve Jūrmala bölgesinde Baltık Deniz kıyısı gezisine katılmışlar böylelikle farklı kültürleri deneyimleme fırsatı yakalamışlardır. Proje boyunca  öğrencilerin ortak ülkelerdeki  gençlerin bilgi ihtiyaçlarını ve medyadaki sansasyona karşı duyarlılıklarını karşılaştırılacak,  planlanan etkinlikler, öğrencilere medya içeriği oluştururken veya yayınlarken gerekli olan sorumluluğu öğretmeyi amaçlayacaktır. İkinci öğrenci değişimi, öğrencilerin yaşam boyu öğrenmenin önemi ve medyanın sorumlu kullanımının önemi hakkında bilgilerinin artmasıyla sonuçlanmıştır.

Web Banner
Web Banner