New York Times’tan bomba iddia! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

New York Times’tan bomba iddia!

Amerikan Başkanı Donald Trump, kasım ayında başkanlık seçimlerini kazanırsa ülkesini NATO’dan çıkaracak mı? Amerikan New York Times gazetesine göre bu çok olası.


Web Banner

Amerikan Başkanı Donald Trump, kameralar karşısında yıllardır NATO’yu özellikle de savunma harcamaları üzerinden her fırsatta eleştirmiş, Özel sohbetlerde ise daha da ileri gidip “Üyelikten çıkmalıyız” dediği iddia edilmişti. New York Times gazetesi, Trump’ın başkanlık seçimlerini kazanması halinde NATO’dan çıkmak için düğmeye basabileceğini ileri sürdü.

Gazetenin Trump’ın yakın çevresine ve kendisi ile daha önce çalışmış kaynaklara dayandırdığı haberine göre Trump, yıllardır kapalı kapılar ardında dile getirdiği bu niyetini olası bir seçim zaferi sonrasında uygulamaya sokabilir.

Amerikan Başkanı ülkesinin NATO’dan çekilmesi konusunu son olarak 2018’deki NATO zirvesinde dile getirmiş olsa da seçimler yaklaştıkça bu konunun kendisince rafa kaldırılmadığına dair yeni iddiaların sayısı artmaya başladı. Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton bu yaz çıkan kitabında başkanın birçok defa 71 yıllık ittifaktan ülkesini çekmeyi dile getirdiğini yazmıştı. Bolton, geçen ay İspanyol basınına verdiği röportajda ise Trump’ın ekim ayında bir ‘sürpriz’ yapabileceğini ve kasım ayındaki seçimlerden hemen önce NATO’dan çekilmeyi vaat edebileceğini söylemişti.

Bu iddiayı destekleyen diğer bir açıklama da Trump döneminde Beyaz Saray Genel Sekreterliği görevini üstlenen John Kelly’den geldi. New York Times’a konuşan Kelly, görevi sırasında en zorlandığı şeyin Başkan Trump’ı NATO’dan ayrılma kararından ‘caydırmak’ olduğunu söyledi.

Web Banner
Web Banner