Meteoroloji yeni raporunu yayımladı! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Meteoroloji yeni raporunu yayımladı!


Web Banner

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Elazığ için turuncu kodlu sağanak yağış uyarısı, Diyarbakır, Erzincan, Muş, Bingöl, Gaziantep, Kahramanmaraş, Tunceli ve Kilis için sarı kodlu sağanak yağış uyarısı yaptı.

SARI UYARI NEDİR?

Hava durumu potansiyel tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır.

TURUNCU UYARI NEDİR?

Hava durumu tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla görülmemektedir. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Çok tedbirli olmalı, güncel meteorolojik koşullar ve tahminler takip edilmelidir.

Elazığ- Malatya karayolu bir süre ulaşıma kapandı

Meteoroloji 13’üncü Bölge Müdürlüğü’nce; Elazığ, Tunceli, Bingöl, Malatya ve Adıyaman için yapılan sağanak uyarısının ardından, Elazığ’da sağanak yağış etkisini gösterdi. Öğle saatlerinden itibaren etkili olan yağış, akşam saatlerinde etkisini artırdı. Yağışla birlikte Elazığ- Malatya karayolunun bir bölümünde su birikmesi sonucu yol, trafiğe kapatıldı. Tofaş Kavşağı’ndan Malatya’ya doğru olan istikamette tedbir amaçlı kapatılan yol, yapılan çalışmanın ardından tekrar ulaşıma açıldı.

Tunceli- Erzincan karayolu kar ve tipi nedeniyle TIR geçişlerine kapatıldı

Tunceli- Erzincan karayolu yoğun kar ve tipi nedeniyle TIR’ların geçişine kapatıldı. Kentte iki gündür etkili olan sağanak, yüksek kesimlerde yerini kara bıraktı. Pülümür ilçesine bağlı keskin virajların olduğu 1800 rakımlı Cankurtaran mevkisinde etkili olan kar ve tipi nedeniyle trafikte aksamalar yaşandı. Tunceli Valiliği, Erzincan ile Tunceli sınırında bulunan Muti köprüsü ile Pülümür ilçesindeki yolun TIR trafiğine kapatıldığını duyurdu. Karayolları 86’ncı Şube Şefliği’ne bağlı ekipler de yolu ulaşıma açmak için çalışma başlattı.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “Tunceli- Pülümür Devlet Yolu 0- 25’inci kilometreler arası güzergah yoğun kar yağışı nedeniyle TIR trafiğine kapatılmıştır” denildi.

BÖLGELERİMİZDE HAVA NASIL OLACAK?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, İç Anadolu’nun kuzeybatısı, Batı ve Doğu Karadeniz (Giresun hariç), Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Afyonkarahisar, Kütahya, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Samsun, Çorum, Amasya çevrelerinin yağmur ve sağanak yağışlı, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunun yükseklerinin karla karışık yağmurlu geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Doğu Anadolu’nun batısı ile Güneydoğu Anadolu’da yerel olmak üzere kuvvetli ve çok kuvvetli, Güneydoğu Anadolu’nun kuzey kesimlerinde yer yer şiddetli olması bekleniyor. Güneydoğu Anadolu’da toz taşınımı görüleceği tahmin ediliyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun eğimli ve yüksek kesimlerinde çığ tehlikesi riski bulunmaktadır.

HAVA SICAKLIĞI: Kuzeydoğu kesimlerde 2 ila 4 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

RÜZGAR: Genellikle güney yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor.

UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların; Doğu Anadolu’nun batısı ile Güneydoğu Anadolu’da yerel olmak üzere kuvvetli ve çok kuvvetli, Güneydoğu Anadolu’nun kuzey kesimlerinde yer yer şiddetli olması beklendiğinden yaşanabilecek ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

ÇIĞ TEHLİKESİNE DİKKAT: Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun eğimli ve yüksek yamaçlarında çığ tehlikesi riski bulunduğundan dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

TOZ TAŞINIMI: Güneydoğu Anadolu’da toz taşınımı beklendiğinden hava kalitesinde azalma, çamur yağışı, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

MARMARAParçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

EGEParçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Kütahya ve Afyonkarahisar çevrelerinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

AKDENİZParçalı ve çok bulutlu, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Hatay çevrelerinin sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

İÇ ANADOLUParçalı ve çok bulutlu, kuzeybatı kesimlerinin öğle saatlerinden sonra yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

BATI KARADENİZParçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin öğle saatlerinden sonra yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZParçalı ve çok bulutlu, Doğu Karadeniz (Giresun hariç) ile Samsun, Amasya ve Çorum çevrelerinin yağmur ve sağanak yağışlı, Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin yükseklerinin karla karışık yağmurlu geçeceği tahmin ediliyor. Doğu Karadeniz’in yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarda çığ riski bulunmaktadır.

DOĞU ANADOLUParçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı, kuzeydoğu kesimlerinin yükseklerinin karla karışık yağmurlu geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların bölgenin batısında yer yer kuvvetli ve çok kuvvetli olması bekleniyor. Yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarda çığ riski bulunmaktadır.

GÜNEYDOĞU ANADOLUParçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; bölge genelinde yerel olmak üzere kuvvetli ve çok kuvvetli, kuzey kesimlerinde yer yer şiddetli olması bekleniyor.

 

 

Web Banner
Web Banner