MEB’den kamu zararının tespiti halinde soruşturma talimatı! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

MEB’den kamu zararının tespiti halinde soruşturma talimatı!


Web Banner

Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından İlama Bağlı Borçlarda Rücu konulu 3 Ocak 2020 tarihli resmi yazı yayınlandı.

Yazıda kamu zararının oluşup oluşmadığının ödemeyi yapan harcama birimince değerlendirilerek, kamu zararının oluştuğunun düşünülmesi halinde, gerekirse, inceleme de yaptırılarak sorumluların tespiti ile kamu zararı alacağının takip ve tahsilinin sağlanmasını istedi. İşte konuyla ilgili ayrıntılar…

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığının 16/5/2011 tarihli ve 422 (2011/28) sayılı Genelgesinde “İlama Bağlı Borç; “Bir mahkeme kararı ile, Bakanlığımızca ödenmesine hükmedilen ana para, faiz, tazminat, ceza ve yargılama giderleri gibi her türlü meblağın tamamını; özel kanunlar gereğince sulh yolu ile alacaklısına ödenmesine karar verilen tutarları, ifade eder.” şeklinde tanımlanmıştır.
10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun 71. maddesinde, “Kamu zararı; kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır.” denildikten sonra maddenin devamında “Kamu zararının, bu zarara neden olan kamu görevlisinden veya diğer gerçek ve tüzel kişilerden tahsiline ilişkin usul ve esaslar, Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenir.” ibaresine yer verilmiştir.

27/9/2006 tarihli ve 2006/11058 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında de kamu zararı, 5018 sayılı Kanundaki tanıma uygun olarak “Kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasından doğan zararı,” şeklinde tanımlanmıştır.

Strateji Geliştirme Başkanlığınca yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının 1/8/2019 tarihli ve 14381535 (2019/13) sayılı Genelgesinde Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar açıklanmıştır. Genelgede, kamu idaresinin yükümlülüklerinin mevzuatına uygun bir şekilde yerine getirilmemesi nedeniyle kamu idaresine faiz, tazminat, gecikme zammı, para cezası gibi ek mali külfet getirilmesi kamu zararının konusunu teşkil eder denilmektedir.

Yine, aynı Genelgede “Bu çerçevede yargı kararları ve Sayıştay ilamları ile kontrol, denetim veya inceleme sonucunda tespit edilerek idareye bildirilen kamu zararı alacakları, yukarıda belirtilen (A) maddesinin (1-2-3) bentlerine göre harcama birimleri tarafından düzenlenen belgeler alacak takip dosyası açılmak üzere takibe yetkili birim olarak merkezde Strateji Geliştirme Başkanlığına, taşrada ise il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine takip ve tahsil edilmek üzere gönderilir.” ibarelerine yer verilmiştir.
Diğer yandan; Türk Borçlar Kanunun 73. maddesinde, “Rücu istemi, tazminatın tamamının ödendiği ve birlikte sorumlu kişinin öğrenildiği tarihten başlayarak iki yılın ve her halde tazminatın tamamının ödendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zaman aşımına uğrar.

Tazminatın ödenmesi kendisinden istenilen kişi, durumu birlikte sorumlu olduğu kişilere bildirmek zorundadır. Aksi takdirde zaman aşımı, bu bildirimin dürüstlük kurallarına göre yapılabileceği tarihte işlemeye başlar.”

26/9/2011 tarihli ve 659 sayılı Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ve Özel Bütçeli İdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin “Davaların açılması” başlıklı 8. maddesinde, “(1) İdareler adına dava açma veya icra takibine başlama talebi, üst yönetici veya iş ve işlemle ilgili merkez veya taşra birim amiri tarafından yapılır. Merkez veya taşra birim amirince yapılan talep üzerine davayı açmakla yetkili ve görevli olanlarca, maddi ve hukuki sebeplerle dava açılmasında kamu menfaati bulunmadığı yönünde görüş belirtilmesi halinde, üst yöneticinin talimatına göre işlem yapılır.

Web Banner
Web Banner