LGS’de merak edilen sorular! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

LGS’de merak edilen sorular!


Web Banner

Ortaokul 8. Sınıf öğrencilerinin gireceği sınavla ilgili tüm ayrıntıların yer aldığı 2023 Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu’na “www.meb.gov.tr” internet adresinden ulaşılabiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), LGS’ye ilişkin merak edilen 40 soruyu cevaplandırdı. Deprem felaketinden etkilenen öğrenciler ve bölgelere dair soruların cevaplarının da yer aldığı açıklamada öne çıkanlar şöyle:

Sınav ne zaman yapılacak?

Merkezi sınav 4 Haziran 2023 Pazar günü, yurt içi ve yurt dışında Türkiye saati ile birinci oturum 9.30’da; ikinci oturum 11.30’da yapılacak.

Özel Eğitim Uygulama Okulları öğrencileri merkezî sınava katılacak mı?

Özel eğitim uygulama okulları ile bu okulların programlarının uygulandığı özel eğitim sınıfları öğrencileri merkezi sınava katılmayacak.

Sınav başvurusu nereden yapılacak, başvuru ücretli mi?

Başvurular, yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim görenler ile deprem nedeniyle OHAL edilen illerde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) kayıtlı öğrenciler hariç, diğer tüm 8. sınıf öğrencileri için Bakanlık tarafından yapılacak. Başvurular ücretsiz.

Sınava tüm öğrencilerin katılma zorunluluğu var mı?

Hayır, sınava katılma zorunluluğu bulunmamakta.

OHAL ilan edilen illerde kayıtlı öğrenciler başvurularını nasıl yapacaklar?

Bu öğrenciler, istemeleri hâlinde diğer illerde sınava girebilecekler. Bu durumda olan öğrenciler başvuru döneminde sınava gireceği il ve ilçe tercihini yapabilecekler. Deprem nedeniyle OHAL ilan edilen illerde bulunan öğrencilerden il ve ilçe tercihinde bulunmayanların sınava girecekleri okullar Bakanlık tarafından belirlenecek. Başvurular, 3-13 Nisan’da e-Okul üzerinden yapılacak.

Sınavsız öğrenci alan okul tercih edeceğim, sınava girmeli miyim?

Hayır, sınavsız öğrenci alan okulları tercih edecek öğrencilerin bu sınava girmeleri zorunlu değil.

Sınav yerimi nasıl öğreneceğim?

Sınav giriş yerini, salonunu, sıra numarasını ve varsa sınav tedbir hizmeti bilgilerini 26 Mayıs’ta e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz.

Sınav giriş belgesi nereden alınacak?

Fotoğraflı sınav giriş belgesi okul müdürlükleri tarafından elektronik ortamdan alınıp onaylanarak sınav salonunda hazır bulundurulacak. Öğrenciler herhangi bir işlem yapmayacak.

Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan öğrenciler sınav giriş belgelerini nereden alacaklar?

26 Mayıs’tan itibaren, bulundukları ülkenin TC. Büyükelçilik, Başkonsolosluk veya Konsolosluklarından alacak ve onaylatacaklar.

Nakil olan, zorunlu adres değişikliği yapan ya da mevsimlik işçiler, hastalık, tayin gibi mücbir sebeplerden başka illerde bulunan öğrenciler sınava nasıl girecekler?

Veliler, öğrencinin durumunu anlatan dilekçe ve belgelerle sınava girmek istedikleri il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine 30 Mayıs’a kadar başvuracaklar. Dilekçeler sınav öncesinde oluşturulacak Bölge Sınav Yürütme Komisyonları tarafından değerlendirilerek başvurusu uygun görülenlerin sınava katılmaları sağlanacak.

Sınav oturum sayısı kaç, süresi ne kadar?

Sınav iki oturumdan oluşmakta. Birinci oturum sözel alan 75 dakika, ikinci oturum sayısal alan 80 dakika olacak.

Sınavda oturumlarda hangi dersler yer almakta, soru dağılımı nasıl olacak?

Birinci oturum Sözel alanda Türkçe’de 20, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük’te 10, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nde 10, Yabancı Dil’de 10 olmak üzere toplam 50 soru; ikinci oturum Sayısal alanda Matematik’te 20, Fen Bilimleri’nde 20 olmak üzere toplam 40 soru yer alıyor.

Sınavda soru sorulacak derslere ait konu, kazanım ve açıklamalara nereden ulaşabilirim?

Sınav, 2022-2023 öğretim yılında 8. sınıfın birinci döneminde uygulanan öğretim programları esas alınarak yapılacak. 2023’te gerçekleştirilecek “Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav”a esas derslere ait konu, kazanım ve açıklamalara http://ttkb.meb.gov.tr/ sitesinden ulaşabilirsiniz.

Yabancı Dil dersinden kimler muaf olabilecek?

İşitme yetersizliği, zihinsel yetersizliği veya otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilerin Yabancı Dil dersi alt testinden muaf olabilmesi ve bilgilerinin MEBBİS-RAM Modülüne işlenmesi için bu durumun, veli tarafından öğrencinin kayıtlı olduğu okul müdürlüğüne bildirilmesi gerekmekte.

Evde veya hastanede eğitim hizmeti alan çocuğum sınava girecek ne yapmalıyım?

Çocuğunuzun sınava alınacağı adresi, kayıtlı olduğu okul müdürlüğüne bildirmeniz gerekmekte, başka yapmanız gereken bir işlem bulunmamakta. Okul müdürlüğü ve RAM müdürlükleri geri kalan işlemleri tamamlayacak ve çocuğunuzun durumuna uygun sınav hizmetini alması sağlanacak.

Sınav sonuçları ne zaman ve nereden ilan edilecek?

Sonuçlar 26 Haziran’da https://www.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecek.

Web Banner
Web Banner