İşveren ile hükümet anlaştı! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

İşveren ile hükümet anlaştı!

Bu haber 01 Aralık 2022 - 18:49 'de eklendi ve 202 kez görüntülendi.

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin açıklama yaptı. Akkol, emekli-çalışan arasındaki SGK prim farkının giderileceği ve KGF ile işverenlere uygun kredi verileceği konusunda Bakan Bilgin’in müjde verdiğini söyledi. Akkol ayrıca EYT ile ilgili 3 çözüm önerisine dikkat çekti. Peki EYT’liler çalışmaya devam edebilecek mi? İşte detaylar…

Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Yeni yılda hem asgari ücretin artışı hem de EYT kapsamında emekli olacaklarla beraber işverenleri ciddi bir maliyet bekliyor. Pandemi sürecinden işverenlerimiz devletimizin vermiş olduğu kısa çalışma ödeneği, düşük faizli krediler ve sübvansiyonlarla ayakta kalmaya çalıştı. Görüldü ki pandemide tüm dünyanın tedarikte en önde olduğu, hızlı reaksiyon verdiği ülke Türkiye oldu.

Bununla beraber enerji fiyatlarındaki hızlı artış, Rusya-Ukrayna krizi ve Avrupa’daki resesyonla işverenlerimiz bazı zorluklarla karşılaştı. Asgari ücret tespit komisyonunu ilk toplantısı Çalışma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

‘PRİM EŞİTLEME TÜM EMEKLİLERİ KAPSAMALIDIR’

İşverenlerin sigorta primlerini düzenli bir şekilde öderse 5 puanlık bir indirimleri söz konusudur. Ama emekli olup çalıştırmaya devam ettirdikleri çalışanların ödediği prim artık sosyal güvenlik destekleme primi (SGDP) olarak oluyor. Ancak SGDP üzerinden yüzde 5 bir indirim söz konusu değildir. Buna ilişkin de bir talep oldu ama sadece EYT kapsamında olacaklar için bu düzenleme yapılamaz. Yapılacaksa tüm emekli olup da çalışanların sigorta primleri üzerinden olacaktır. Buna ilişkin kararı önümüzdeki günlerde göreceğiz.

‘DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ İLE BORÇLANMA SAĞLANABİLİR’

İşverenlerin bazı talepleri var, Bunun karşılığında çalışanların da bazı maaş artışı talepleri var. İki tarafında taleplerinin makul seviyede karşılanacağını düşünüyorum. EYT kapsamında emekli olacaklara ilişkin kıdem tazminatı var. Normalde emeklilik aydan aya, 3 ayda 1 değişebilirken, EYT milyonları ilgilendirdiği için birden toplu bir şekilde emeklilikte kıdem tazminatı ödemesi söz konusudur.

İŞTE VATANDAŞIN AVANTAJI: ÖDEME TEK SEFERDE SAĞLANACAK

İşverenlerin isteği kıdem tazminatının taksitle ödenmesidir. Ancak emekli olacakların isteği tazminatı tek seferde almak bu da onların en doğal hakkıdır. İki tarafın da gönlü olması hasebiyle işverenlere düşük faizli, ya da sıfır faizli krediler verip işverenlerin bankalara tahsisli olarak borçlanması, çalışanlara bunun tek seferde verilmesi sağlanacak.

‘İŞVERENLERİN MALİYET VE İSTİHDAMI PLANLAMASI ELZEM’

Yine aynı şekilde aralık ayında EYT yasası görüşülmeye başlanacak. Ocak ayında yasalaşacağını öngörüyoruz. Şubat ayı itibarıyla da vatandaşlarımız emekli maaşını almaya hak kazanacak. Burada işçi ile işveren anlaşırsa çalışmaya devam edecekler. Yine aynı şekilde eğer anlaşırlarsa kıdem tazminatını kendi aralarında taksitli bir şekilde ödeyebilirler. Burada işverenlerin kaç kişinin emekli olacağını, çıkarmaları ve buna ilişkin maliyet hesaplamaları ve eğer bu çalışan emekli olur ve çalışmaya devam etmezse yerine istihdam etmesi gereken kişiyi belirlemesi gerekiyor. O yüzden işverenler kendi içlerinde bu emeklilikleri hem kıdem tazminatı maliyeti hem de istihdam açısından planlamaları elzemdir.

‘EMEKLİLİĞİ KADEMELENDİRME SÖZ KONUSU DEĞİLDİR’

Burada emeklilerin hem EYT yasası kapsamında emeklilik hakkı kazanmaları ancak seni kademeli şekilde emekli yapalım demeleri mümkün değildir. Emeklilik kanunu bir haktır. İsteyen istediği zamanda emekli olabilir. Emekliliği kademelendirme söz konusu değildir. Yaş şartı ortadan kalktı gibi gözüküyor. Prim günü ve sigortalılık süresini dolduranlar emekli olacak.

İşverenlerin nitelikli iş gücü kaybımız olur mu endişesi mevcut. Emekli olacak kişiler 48-50 yaş civarındadır. Şu andaki enflasyonist ortamı göz önünde bulundurursak çalışanlar emekli olsa dahi işverenle anlaşmaları halinde çalışmaya devam edeceklerdir diye düşünüyorum. ”

EMEKLİ-ÇALIŞAN PRİM FARKI GİDERİLECEK

EYT ile ilgili açıklamasında TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol 3 çözüm önerisini şu şekilde anlattı: “Biri, emekli olup çalışmaya devam edecek arkadaşlarımızın işverene maliyeti artıyor. Yüzde 80’in üzerinde iş hayatına devam etmek istiyor. İşverenler de büyük oranda devam etmek istiyor. Burada bir uyum görüyoruz. Emeklilerle normal çalışanlar arasındaki SGK prim farkı giderilecek. Bunun müjdesini bakan (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin) az evvel paylaştı.

KIDEM TAZMİNATI KREDİ DESTEĞİ

Emekli olacak çalışanların aynı anda emekli olması durumunda ciddi finansman çıkması söz konusu. Bakanımız Kredi Garanti Fonu’ndan (KGF) uygun kredi ile işverenlerin yalnız bırakılmayacağı müjdesini verdi.

Üçüncü konu kritik sektörlerde yüzlerce kişinin emekli olması durumunda sorunlar oluyor. Ülke olarak çalışma arkadaşlarımızı mağdur etmeden planlama dahilinde emeklilikleri organize ediyor olmamız gerekiyor.”

 

Web Banner

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
Web Banner

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN