Emeklilikte yeni dönem! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Emeklilikte yeni dönem!

Tamamlayıcı emeklilik sistemi artık 18 yaş altı çocuklara da açıldı. Üstelik devlet desteği yüzde 25 olarak uygulanıyor. 3 ayda 50 bin çocuk sisteme girdi. Yüzde 70’i 10 yaşın altında.

Bu haber 26 Eylül 2021 - 17:59 'de eklendi ve 154 kez görüntülendi.

Türkiye bundan 3 ay önce devrim niteliğinde bir yeniliği hayata geçirdi. Tamamlayıcı emeklilik olarak uygulanmaya başlanan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) artık 18 yaşın altındaki çocuklar için de devreye alındı.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekonomi Reform Paketi’ni açıklarken müjdesini verdiği yenilik, böylece hayata geçti. Şu anda anne ve babalar 18 yaş altındaki çocukları için BES’te hesap açabiliyor ve tasarruf yapabiliyor. Üstelik 100 lira gibi aylık küçük bir ödemeyle büyük birikimler elde edilebiliyor.
Burada devlet de büyük bir katkı yapıyor. Hiçbir yatırım aracında olmayan yüzde 25’lik devlet katkısı birikimlerin artmasını sağlıyor.
Yani her ay yatırdığınız 100 liraya 25 lira da devlet katkı yapıyor.
Böylece birikim 125 lira oluyor.
Bu birikim ayrıca değişik fonlarda nemalanarak çoğalıyor.
1 YAŞ ALTI SİSTEMDE
18 yaş altı BES rakamlarına baktığımızda ilginç sonuçlar görülüyor. Son 3 ayda anne ve babaların sisteme büyük ilgi gösterdiği rakamlara da yansımış durumda. Sistemin başladığı tarihten bu yana 23 aylık sürede 50 bin çocuk için hesap açıldı.
Bu çocuklar için yatırılan para ile fon büyüklüğünün 44 milyon TL’yi devlet katkısının da 3 milyon TL’yi geçtiğini görüyoruz.
Böylece her çocuk için 3 ayda 900 lira civarında para yatırıldığı anlaşılıyor.
Çocuk başına aylık 300 liralık ödeme yapılmış oluyor.
10 Eylül itibarıyla açıklanan 18 yaş altına ilişkin EGM verilerine göre; 1 yaşın altına yönelik düzenlenen sözleşmelerin oranı yüzde 7 civarında gerçekleşirken, 10 yaşın altındaki çocuklar için düzenlenen sözleşme adetleri toplamının yüzde 70’ini oluşturuyor.
Fon büyüklüğü açısından bakıldığında ise 1 yaş altı çocukların fon büyüklüğü bu alandaki toplam tutarın yüzde 4’üne denk gelirken, 10 yaş altındaki çocukların fon büyüklüğü toplam fon büyüklüğün yüzde 54’ünü oluşturuyor. Yaşlara bakıldığında ise en yüksek sayı 16 yaşında görülüyor.

Sektör temsilcileri sistemin giderek yaygınlaşacağını ve şu anda 56 yaş 10 yıl olarak uygulanan emeklilik şartının geri çekilmesiyle daha çok çocuğunu sisteme katılacağını belirtiyor.

3 AYDA BÜYÜK İLGİ
¦ 18 yaş altına BES 3 ayını doldurdu ¦ 3 ayda 50 bin çocuk sisteme girdi ¦ 18 yaş altı fon büyüklüğü 44 milyon TL oldu ¦ Çocuklara devlet katkısı 3 milyon lirayı aştı.

İKİNCİ EMEKLİLİK AVANTAJI

SADECE çocuklar değil büyükler için de BES ikinci emeklilik sunuyor.
Üstelik sosyal güvenlik kurumundaki emekliliği engellemeden ikinci bir maaş ya da toplu paraya kavuşmak mümkün oluyor. Üstelik 56 yaş ve 10 yıl sistemde kalmak yetiyor.
İşte bir bakışta BES sistemi.

BEBEKLER SİSTEMDE
¦ 1 yaş altı sözleşme oranı yüzde 7 ¦ 1 yaş altı fon büyüklüğü oranı yüzde 4 ¦ 10 yaş altı sözleşme oranı yüzde 70 ¦ 10 yaş altı fon büyüklüğü oranı yüzde 54.

KİMLER YARARLANABİLİR?

HERHANGİ bir işyerinde çalışanlar

KENDİ adına prim ödeyen vergi mükellefleri

EV kadınları n18 yaşından küçük çocuklar

İŞSİZLER

NASIL BAŞVURULUR?

45 yaş altı çalı-şanlar otomatik katılır
DİĞER sigortalılar bir şirkete başvurur
İLK ödeme yapı-larak sistem başlatılır.

ŞARTLAR NELER?
BELLİ peri-yotlarla prim ödemek

10 yıl sistemde kalmak

56 yaşını doldurmak.

HANGİ TEŞVİKLER VAR
HER katılımcıya yüzde 25 katılım payı

OTOMATİK katılımda 1000 TL ödeme

EMEKLİLİK zamanında yüzde 5’lik katk

Kaynak : Yeni Asır

Web Banner

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
Web Banner

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN