Düzce depremi 700 bin dinamitin patlamasına eşdeğer « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Düzce depremi 700 bin dinamitin patlamasına eşdeğer


Web Banner

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul ve Ankara’da da şiddetli şekilde hissedildi.

Uzmanlar depremi NTV canlı yayınında değerlendirdi. En çok merak edilen soru, sarsıntının beklenen İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceğiydi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Beklenen İstanbul depreminin öncüsü falan değil. Biz Marmara Denizi içerisinde 7’den büyük bir deprem bekliyoruz, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde. Şu anda böyle bir depremden söz etmiyoruz. Daha doğudaki bir depremden söz ediyoruz” dedi.

Düzce’nin zemin olarak iyi olmadığını bilgisini veren Ersoy, 1999 depremi sonrası yapı stoku yenilendiği için büyük bir hasar beklenmediğini kaydetti. 

Ersoy, artçı sarsıntılara da dikkat çekerek, “Bundan sonra 5 civarında artçılar hissedilebilir. Bu en az bir hafta 10 gün sürebilir. Buna hazır olunmalı” diye konuştu.

OKAN TÜYSÜZ: 700 BİN TON DİNAMİTE EŞDEĞER

Jeolog Okan Tüysüz Prof Dr. Okan Tüysüz ise depremin şiddetinin 5,9 olduğunu ancak yüzeyde oluşan şiddetin 8 civarında olduğunu söyledi. Tüysüz, “Aşağı yukarı 700 bin ton civarında bir dinamitin patlamasına eşdeğer bir enerjinin bu deprem vasıtasıyla boşaltıldığını gösteriyor. Dolayısıyla oldukça kuvvetli bir deprem” dedi.

Sarsıntının İstanbul’dan Ankara’ya kadar geniş alanda hissedildiğini anlatan Ersoy, “Yüzeye yakın bir deprem, 7 kilometre ile 3.5 kilometre arasında derinlik değerleri veriliyor. Yüzeyde hissedilmesinin önemli nedenlerinden biri” ifadelerini kullandı.  

Bir diğer önemli nedenin de Gölyaka ve Düzce’nin zayıf bir zemine sahip olması olduğunu kaydeden Tüysüz, “Bu tür zeminler deprem dalgalarını büyüterek insanlara iletiyor. Bu büyüklükteki bir depremin hasar yaratması beklenir. Binaların yüzde 80 oranında yenilenmesi, hasarın büyük olmasını engelleyen temel faktörlerden” diye konuştu. 

“HASARLI YAPILARA GİRMEYİN”

Devam eden artçı sarsıntıların 5 büyüklüğüne kadar ulaşabileceği bilgisini veren Tüysüz, “Hasarlı yapılara girmemek ve yetkililer tarafından incelenmesinin beklenmesi gerekiyor” uyarısını yaptı.

Web Banner
Web Banner