Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önemli açıklamalar « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önemli açıklamalar


Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla Kahramanmaraş’ta temel atma töreni gerçekleştiriliyor. Sözleşmesi imzalanan 46 bin 327 bin konuttan ilk etapta 17 bin 902 konutun temelleri 11 ilde eş zamanlı olarak atılıyor.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Başı rahmet, ortası mafiret sonu ebedi azaptan kurtuluş olan mübarek Ramazan’ı şerifinizi tebrik ediyorum. 6 Şubat depremlerinde kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün ilk gününün idrak ettiğimiz Ramazan’ı şerifiniz mübarek olsun. Rabbim iftar ve sahurları, eda edeceğimizi ibadetleri kabul eylesin.

Kahramanmaraş, Pazarcık ve Elbistan ilçelerinin merkezinde yer aldığı 6 Şubat depremlerinde en ağır can ve mal kaybı yaşayan illerimiz arasında bulunuyor. 2 büyük depremin yanı sıra sayıları 20 bine yaklaşan artçı sarsıntılar bile tek başına karşılaştığımız felaketin büyüklüğünü göstermeye yeterdir. Bölgede 307 bin bina ile 893 bin bağımsız bölümün hasar görmesine sebep olan felaket 50 binin üzerinde can kaybına tarihimizin en acı hadiselerinden biri olarak hafızalara kazınmıştır.

YIKILANLARI DAHA İLE YAPARAK GERİDE BIRAKACAĞIZ

Kaybettiğimiz her bir insanımızla canımızdan can gitmiştir. Dünya imtihan dünyasıdır. Allah’ın izniyle bu büyük imtihanı da birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sıkı sıkıya sarılarak yıkılanları daha iyisi ile yaparak geride bırakacağız. Biz bu topraklarda bin yıldır tabii ve beşeri ne facialar yaşadık.

İSTİKBALİMİZE GÖZ DİKEN HERKESE BU TOPRAKLARI MEZAR ETTİK

Kimi zaman 6 Şubat depremleri gibi tabii felaketlerle sarsıldık. Kimi zaman haçlı seferlerinden Moğol akınlarına Çanakkale’yi geçilmez kıldığımız 7 düvel kuşatmasından terör örgütlerine kadar saldırıya uğradık. Hiçbiri karşısında yılmadık. Depremin, selin, heyelanın, yangının ve diğer tüm afetlerin yıktığını yeniden yaptık. Bin yıldır istiklalimize ve istikbalimize göz diken herkese bu toprakları mezar ettik. Çanakkale ve milli mücadelede kazandığımız zaferi arkası karanlık terör örgütlerinin başını ezerek sürdürdük.

ADIM ADIM TÜRKİYE YÜZYILI’NA YÜRÜYORUZ

Bugün de deprem yıkıntılarının altında kaybettiğimiz canlarımızın ardından döktüğümüz göz yaşlarını geleceğe daha güçlü şekilde sahip çıkmanın ahdine dönüştürüyoruz. Yıkılan her binamızı inşallah yeniden yaparak konutu ile iş yeri ile caddesi ile sokağı ile okulu ile şehirlerimizi inşa ve ihya ederek adım adım Türkiye yüzyılına yürüyoruz.

BÜYÜK HEDEFLERE YÖNELECEĞİZ

Her musibet daha büyük atılımların basamağı haline getirerek yolumuza devam ediyoruz. Deprem felaketi karşısında da aynısını yapacağız. Toprağa verdiğimiz canların hatırasına ebediyen kalbimizde yaşatırken onlara layık olmak için hep birlikte daha çok çalışacak, daha iyi mücadele edecek daha büyük hedeflere yöneleceğiz. 14 Mayıs’a da böyle hazırlanacağız.

KESİNLİKLE ALDIRMAYIN

Deprem evlerimizi yıkmış, canımızı yakmış olabilir. Bu felaket mücadele azmimizi başarma irademizi Türkiye yüzyılını gerçekleştirme kararlılığımızı asla elimizden alamayacaktır. Siz birilerinin buralara gelip umutlarınızı söndürmeye çalışmasına ruhunuzu bunaltmasına özellikle kesinlikle aldırmayın. Nice büyük badireleri atlatan bu millet ve bu devlet deprem felaketinin yaralarını sarmaya, kayıplarını telafi etmeye, büyük güçlü Türkiye hedefini gerçekleştirmeye muktedirdir.

KALICI KONUTLARIN İNŞASINA BAŞLAMIŞ DURUMDAYIZ

Bugün depremin 45 gününde arama kurtarma faaliyetlerini tamamlamış, hasar tespit çalışmalarında sona gelmiş, kalıcı konutların inşasına başlamış durumdayız.

YENİDEN İNŞA AŞAMASINA GELECEK BAŞKA ÜLKE YOKTUR

Böylesine şiddetli yıkımla karşılaşmış felaket karşısında yeniden inşa aşamasına gelecek başka ülke yoktur. Daha önemlisi bir yıl içerisinde yıkılan şehirleri ayağa kaldıracak bir başka ülke de bulamazsınız. Bizim farkımız devlet ve millet el ele vererek her türlü zorluğun üstesinden gelme kabiliyetine sahip olmamızdır. Biz Bingöl’de bunu yapmadık mı, Kütahya’da bunu yapmadık mı, İzmir’de bunu yapmadık mı? Daha ne diyeyim. Hepsinde Kastamonu’ya varıncaya kadar oralarda afetlerin üstesinden geldik.

ENKAZIN YARIDAN FAZLASINI KALDIRDIK

Kahramanmaraş’ta geçici barınma merkezlerinin hazırlanması, kalıcı konutların inşası çalışmaların eş zamanlı olarak yürütüyoruz. Enkazın yarısından fazlasını kaldırdık. Bölgede dağıttığımız çadır sayısı 525 bini, hizmete sunulan konteyner sayısı 32 bini buldu. Konteyner ve prefabrik kentlerin kurulumu hızla sürüyor. Mayıs ayında kadar inşallah 100 bin konteynere ulaşmış olacağız.

GECE GÜNDÜZ DEPREMZEDELERİN YANINDAYIZ

Kahramanmaraş’ta 600 bine yakın vatandaşa barınma imkanı sağladık. Kamu kurumlarımızda, sivil toplum kuruluşlarımızda gece gündüz depremzedelerin yanındayız. Belediyelerimizin katkısıyla esnaf ve sanatkarlarımız için binlerce dükkandan oluşan konteyner çarşılar tesis ediyoruz.

İHALELERİ YAPIP, SÖZLEŞMELERİ İMZALADIK

Aynı şekilde çiftçi ve üreticilerimizin zararlarını telafisi amacıyla mazot, gübre, hayvancılık, yem bitkileri başta olmak üzere her türlü adımı atıyoruz. Depremin merkezi Kahramanmaraş’ta ağır ve orta hasarlı bina sayımız 56 binin üzerindedir. Mevcut planlamaya göre 1 yıl içinde 319 bin konut ve köy evi toplamda da 650 bin konutu yapacağız. Zemin etüdü başta olmak üzere hazırlıkları biten yerlerde ihaleleri yapıp sözleşmeleri imzaladık, inşaat aşamasına geçtik. Bugüne kadar 40 bin 104 konutun ve 6 bin 223 köy evinin inşası ile ilgili hazırlıkları bitirip ihalesini yaptık. Hasar tespitlerinin ardından Kahramanmaraş’ta 77 bin 57 afet konutu, 30 bin 310 köy evi inşa etmek için kolları sıvadık. Bugün biraz sonra yapacağımız canlı bağlantılarla Kahramanmaraş’ta 7 bin 353 konut ile 620 köy evinin temelini atıyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR11 ilde 17 bin 902 konutun temeli atılıyor! Bakan Kurum: Söz verdiğimiz gibi teslim edeceğizHaberi Görüntüle

ERDOĞAN’DAN ESNAFA ZİYARET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’yle birlikte depremin yaralarının sarıldığı Kahramanmaraş’ı ziyaret etti.

Ramazan ayının ilk gününde kente giden Erdoğan ilk olarak Kocaeli Prefabrik Çarşısını gezerek esnaf ve vatandaşlarla görüştü.

Erdoğan’ın Milli İdare Meydanı’nda düzenlenecek toplu temel atma töreniyle Kahramanmaraş ve ilçelerinde yapılacak 5 bin 300 kalıcı konutun temelini atacak. Erdoğan daha sonra çadır kentte depremzedelerle birlikte orucunu açacak.