Bakan Nebati ‘Dar gelirlileri mağdur etmeyeceğiz’ diyerek açıkladı: Her adımı atacağız! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Bakan Nebati ‘Dar gelirlileri mağdur etmeyeceğiz’ diyerek açıkladı: Her adımı atacağız!


Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı canlı yayında gündeme dair açıklamalarda bulunuyor. Bakan Nebati’nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: Rusya-Ukrayna savaşı tüm dünyadaki dengeleri altüst etti. Bu bir kabus. Ağır bir travmaya sebep oldu tüm dünyada. Bunun koyduğu enflasyon tedarik zorlukları gibi şeyler salgın döneminin de ötesine geçti.

İlk vakalar ile beraber dükkanlar kapandı, işletmeler durdu. İnsanlar önünü göremiyor. Ne olacağını bilmeyen bir Türkiye ve dünya resmi. Biz dedik ki insanlar işlerini kaybetmeceğini bilsin. 20 Aralık tarihine kadar serbest düşüşün olduğu zamanı hatırlayın. 20 Aralık’ta tedbirler paketi açıklandı ve toplumun her kesimi destek verdi. Başka bir sabaha uyanıldı. Salgın boyunca Türkiye farkını ortaya koydu, küçülecek denirken büyümüş ve ayrışmış, ticaret ve üretim canlı. Tüm bunların üzerine inşa ederek yolumuza devam edelim.

“Türkiye’nin potansiyelini bilmeyenlerin hayal kırıklığına uğrayacağı bir süreci yaşayacağız”

Emtia fiyatları gerginlikten dolayı yükseliyordu, savaş ile beraber daha fazla arttı. Bu sürecin enflasyon ile yürüyeceğini ve biz muhalefetin bize bunun ile saldırmaya çalışacağını söylemiştik. TÜİK bugün rakamları açıkladı. Enflasyonun kalıcı olmaması için gerekli tedbirlerin alınması önemli. Ben umutluyum çünkü Türkiye salgın döneminde olduğu gibi öyle bir başarılı sonuç elde edecek bundan yüzde yüz eminim. Türkiye’nin potansiyelini bilmeyenlerin hayal kırıklığına uğrayacağını bir süreci yaşayacağız.

“TÜRKİYE’NİN KAPASİTESİ ÇOK BÜYÜK”

Türkiye altyapısını tamamlanmış bir ülke ve kapasitesi çok büyük. Yanıbaşımızda savaş varken bile çarklar döndü. 

20 yıl boyunca dar gelirlerinin taleplerinin karşılandığı bir ülkede yaşıyoruz. Bu kesim mutlaka desteklenmeli. Asgari ücrete iki defa yapılan düzenleme ile artışlar yapıldı. Sıkıntıların bertaraf edecek bir hükümet iş başında. Dar gelirli şunu biliyor bana sahip çıkan bir devlet var. Dar gelirlileri mağdur etmeyeceğiz.

TAHIL KORİDORU

Tahıl fiyatlarındaki düşüş Sayın cumhurbaşkanınızın başarısıdır. Fiyatlar belli bir trendi yakaladı. Bu Recep Tayyip Erdoğan etkisidir. Muhalefet hala görmüyor, tebrik etmiyor. Önemli bir sıkıntı giderilmiş oldu.

Geçen ay G20 toplantısındaydım. 2 önemli toplantı da gelişmiş ülkelerin merkez bankaları başkanlarının olduğu bir toplantıydı. Sıkıntıları nasıl aşacağız diye.

“DAR GELİRLİLER İÇİN HER TÜRLÜ ADIMI ATACAĞIZ”

Washington’daki toplantıda biz büyümeyi gözeterek yol haritamızı çizdik dedim. İkincisi dar gelirli için her türlü adımı atacağız dedim. Siz 1973 krizi sonrası tavrınızı takınmaya çalışıyorsunuz dedim. 2 çeyrekte ABD resesyona girdi. FED başkanı sert söylemden vazgeçti daha yumuşak söylemlerle ticaretin devam edeceği söylemlerinde bulunmaya başladı. Yıl 2022. 1970ler dünyasında değiliz. Bugünkü durumla tarihi okumaya çalıştıkları için sonuç alamıyorlar.

“ENFLASYON ARALIK AYINDA DÜŞÜŞ EĞİLİMİNE GİRECEK”

Şu an 31 milyona yakın insan istihdam ediliyor. 30 milyonun altına düşsün diyorlar. Türkiye yüzde 14’lük manşet faize ulaşması için 2 yıl kaybediyor. Türkiye böyle karar alsa küçülmeye başlar. Dediğim yolu seçtik. Büyümeden taviz vermiyoruz. Büyümeden taviz vermeyince enflasyonla mücadele vakit alır. Emtia fiyatları dünyada zirveye geldi. Gıda fiyatlarında tahıl koridoru açılmasıyla gevşeme oldu. Emtia fiyatları gevşemeye başladı. En önemli sorunumuz petrol. Gıda fiyatlarında, emtia fiyatlarında, petrolde sakinleşme var. Enflasyondan rahatsızlık duyan toplumsal beklenti oluştu. Bu durumların dengelenmesi enflasyon baskısını azaltacak. Attığımız adımlarla enflasyonun engellenmesi için önemli adımlar atıyoruz. Aralık ayında enflasyon düşüş eğilimine girecek.

GIDA KOMİTESİ TOPLANTISI

Biz önemli adımlar atıyoruz. Denetimler sıkı şekilde devam ediyor. Dün akşam gıda komitesini topladık. Her ay toplanıyor. Kış geldiğinde söylem aynı, domatesin fiyatı katlandı. Önceki kış ile karşılaştırma yapılmaz. Sera alanlarının genişletilmesi yönünde Tarım ve Ticaret bakanımız ve ilgili bakanlıklarla hızlandırılması için adımlar attık. İhracat kısıtı ve girdi fiyatlarıyla ilgili de kararlar aldık. Lütfen kışın domates, patlıcan, biber fiyatlarını kış fiyatlarıyla karşılaştırın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRBankaların kampanyası emekliyi cezbetti: Promosyon kuyruğu!Haberi Görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRBakan Muş ihracat rakamlarını açıkladıHaberi Görüntüle

Araç alacaklar dikkat! ÖTV beklentisi satışları nasıl etkiledi?Haberi Görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRİlk kez yerli ve milli üretilen PMT 12.7 mm makineli tüfek seri üretime geçtiHaberi Görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRAydın’da fahiş fiyat ve stokçuluktan 12 firma cezadan kaçamadıHaberi Görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRATO’dan üretken ekonomiye girişimci kazandırmaya yönelik projeHaberi Görüntüle