Bakan Kurum: Hatay’da 250 bin konutun yapım sürecini başlatıyoruz « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Bakan Kurum: Hatay’da 250 bin konutun yapım sürecini başlatıyoruz


Bakan Kurum deprem bölgesi Hatay’da son durumu açıkladı. Bakan Kurum’un açıklamaları şu şekilde:

“Buradaki enkazlar kalkana kadar tüm ekibimizle birlikte burada olmaya, aynı anlayışla çalışmaya devam edeceğiz. Zorlu süreçleri aşacağımızı görüyoruz. Devletimiz de tüm imkan ve birikimi ile afetzede kardeşlerimizin, depremden etkilenen tüm illerimizin yanındadır.

Bugün Hatay’ımızda da bu manada son hasar tespit çalışmalarımızı değerlendirdik. Şu an bir fiil geçici barınma alanları dediğimiz alanların kurulumunu yürütüyoruz. 2.5 milyon vatandaşımız 11 ilimizde çadır kentlerde ve geçici konteyner alanlarında yaşamakta.

500 bin vatandaşımız daha bu alanlarda ikamet etmiş olacak. Gaziantep’te Kahramanmaraş’ta örnek çalışmalar yürütüyoruz. Gerek çelik, gerek prefabrik alanlarda TOKİ’mizle Emlak Konut’umuzla destek veriyoruz.

Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır olmak üzere 8 ilimizde hasar tespit çalışmalarımız tamamlanmış.

5 milyon 646 bağımsız bölümden oluşan 2 milyon 31 bin binada arkadaşlarımız inceleme yaptılar.

İçerisinde 890 bin bağımsız bölümden oluşan 312 bin binanın acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkı veya orta hasarlı olduğunun tespitini yaptık.

Hatay depremden en çok etkilenen illerimizin başında 33 bin 825 bağımsız bölümden oluşan 99 bin binanın yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı veya orta hasarlı olduğunun tespitini yapmış olduk.

‘HATAY’DA 250 BİN KONUTUN YAPIM SÜRECİNİ BAŞLATMIŞ BULUNUYORUZ’

Hatay’ımızda Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut yapım seferberliği kapsamında 216 bini merkezlerde olmak üzere 34 bin de köyde toplamda 250 bin konutun yapım sürecini başlatmış bulunuyoruz.

‘İHALESİNİ YAPACAĞIMIZ KONUT RAKAMINI 319 BİNE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ’

Nisan, mayıs ayı içerisinde ihalesini yapacağımız konut rakamını 319 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Yine ilk etapta Hatay merkezde yaklaşık 60 bin konutumuzun ihalesini nisan, mayıs ayı içerisinde yapacağız. Ardından 650 bin konutumuzu gerek şehrin içinde, şehrin demografik yapısına uygun belirlediğimiz rezerv alanlarda yapım sürecini yönetiyor olacağız.

Hatay’da kalıcı konutlarımızın temellerini hep birlikte attık. Büyük bir coşku ile yeni konutlarımızı büyük bir heyecanla başlangıcını yapmış olduk. İnşallah aynı heyecanla çalışacağız. Kalıcı konutlarımızı, şehrin ihtiyaçlarını içine alacak anlayışla bilimin ışığında, burada bütün şehrin dinamikleri ile görüştük. Yine bu öneriler doğrultusunda çalışmalarımızı yürüteceğiz. “