Avrupa Birliği’nden skandal Libya açıklaması « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Avrupa Birliği’nden skandal Libya açıklaması

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell, İtalya, Almanya, Fransa ve İngiltere dışişleri bakanları ile yaptığı toplantının ardından bir açıklama yaparak, Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme planlarına karşı olduklarını açıkladı.


Web Banner

İtalya, Almanya, Fransa ve İngiltere Dışişleri Bakanları Brüksel’de Libya’daki son gelişmeleri değerlendirmek üzere bir araya geldi. Görüşmenin ardından Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell açıklamalarda bulundu.

“ASKER GÖNDERME PLANINI REDDEDİYORUZ”

Libya’da şiddettin günden güne arttığına dikkat çeken Borell, dış müdahalelerin son bulması ve ülkede ateşkesin ilan edilmesi gerektiğini söyledi. Borell, “Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme planını reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

BİLDİRİ YAYIMLANDI

Borrell ile İtalya, Fransa, İngiltere ve Almanya’nın dışişleri bakanlarının görüşmesinin ardından ortak bildiri yayımlandı.

Bildiride, “Libya sorunu askeri yollardan çözülemez ve çatışmaların uzaması, sivillere daha fazla acı getirecek, ayrılıkları derinleştirecek, bölünme riskini artıracak, bölgede istikrarsızlığı yayacak ve terör tehlikesini alevlendirecektir. Bu nedenle düşmanlıkların sona erdirilmesi hayati önemdedir.” ifadelerine yer verildi.

Libya’ya dış müdahalelerin krizi tetiklediğine işaret edilen açıklamada, savaşan tarafların dış askeri desteğe dayandıkça, egemen Libya’nın kararlarının da dış aktörler tarafından etki altında kalacağı değerlendirmesinde bulunuldu.

Bildiride, “Çatışmaları artırabilecek anlaşma imzalamak gibi tek taraflı adımlardan ya da Libya halkının ve Avrupa çıkarlarının aleyhinde dış müdahaleye yol açabilecek eylemlerden kaçınılmasının gerekliliğine değindik.” ifadesi kullanıldı.

Libya’da taraflara, BM öncülüğündeki çabalara destek olmaları ve yeniden müzakereye başlamaları çağrısında bulunularak; AB’nin BM arabuluculuğunu desteklemeye devam edeceği kaydedildi.

Web Banner
Web Banner