Ankara-Erivan hattında ilk temas: Dışişeleri’nden ilk açıklama « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Ankara-Erivan hattında ilk temas: Dışişeleri’nden ilk açıklama

Türkiye ve Ermenistan’ın atadıkları özel temsilciler, Serdar Kılıç ve Ruben Rubenyan, iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi için ilk görüşmeyi Moskova’da gerçekleştirdi.1,5 saat süren görüşmenin rdından Dışişleri’nden açıklama yapıldı.


Web Banner

Ankara-Erivan hattında diplomasi trafiği Moskova’da başlıyor. Özel temsilciler, normalleşme adımları kapsamında atılacak adımlar ve müzakere sürecinin seyrine ilişkin ayrıntıları değerlendirdi.

Diplomatik kaynaklardan yapılan açıklamada, görüşmenin yaklaşık 1,5 saat sürdüğü belirtildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN İLK AÇIKLAMA

Dışişelri Bakanlığı da konuyla ilgili açıklamada bulundu. Görüşmenin ardından bakanlıktan yapılan açıklamada “Taraflar, müzakereleri tam normalleşme hedefiyle ön şart olmaksızın sürdürme hususunda mutabık kalmışlardır” ifadelerine yer verildi.

Türkiye ile Ermenistan Normalleşme Süreci Özel Temsilcileri Büyükelçi Serdar Kılıç ve Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan’ın Görüşmeleri Hk. https://t.co/b4sBbYdF5G pic.twitter.com/neP2l1gh1J

— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) January 14, 2022

Bakanlıktan yapılan açıklama şu şekilde:

“Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme süreci Özel Temsilcileri Büyükelçi Serdar Kılıç ve Ermenistan Parlamento Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan 14 Ocak 2022 tarihinde Moskova’da biraraya gelmiştir.

Özel Temsilciler, olumlu ve yapıcı bir atmosferde gerçekleşen bu ilk görüşmelerinde, Türkiye ve Ermenistan arasında diyalog yoluyla yürütülecek normalleşme sürecine yönelik olarak ön görüş alışverişinde bulunmuşlardır. Taraflar, müzakereleri tam normalleşme hedefiyle ön şart olmaksızın sürdürme hususunda mutabık kalmışlardır.

Özel Temsilciler arasındaki ikinci görüşmenin yeri ve tarihi diplomatik kanallardan bilahare belirlenecektir.”

ÇAVUŞOĞLU DUYURMUŞTU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuya ilişkin yaptığı açıklamada “İlk toplantı dışında temasların doğrudan olmasını arzu ediyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, bu sürecin sonucunda Ermenistan ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin tesis edilmesini ve sınırın yeniden açılmasının beklendiği ifade edildi.

Normalleşme adımları kapsamında Erivan yönetimi 2022 başında Türk ürünlerine yönelik boykot kararını uzatmama kararı almıştı.  

Web Banner
Web Banner