Altında yeni tahmin! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Altında yeni tahmin!

Bu haber 28 Ocak 2023 - 12:07 'de eklendi ve 218 kez görüntülendi.

Altın, Fed’in faiz artış patikasına dair yavaşlamaya gideceğine dair spekülasyonlarla 9 ayın en yüksek seviyesine yakın seyrederken gram altında en yüksek 1.178 TL seviyesi görüldü.

BORSADA YATIRIMCI PATLAMASI

Öte yandan pay senedi yatırımcısı 2022 yılında yüzde 61 artarak 3,8 milyon olurken portföy değeri ise yüzde 171 yükselerek 6,2 trilyon liraya ulaştı.

Merkezi kayıt Kuruluşu (MKK) Borsa İstanbul’da rekorların yılı 2022 yılı verilerini derledi. Buna göre pay piyasalarında 2022 yılında yatırımcı sayısı 3 milyon 794 bin 409 olurken, portföy değeri 6,2 trilyon liraya ulaştı. Yatırımcı sayısı 31 Aralık 2022 itibarıyla sene başına göre 1 milyon 429 bin 873 kişi arttı. Bu artışlar yüzdesel olarak yatırımcı sayısında yüzde 61, portföy değerinde ise yüzde 171 olarak dikkat çekti. Peki gram altında beklentiler ne yönde? Fiyatlar daha fazla çıkar mı? Borsa yatırımcısına kazandırmaya devam eder mi? 2 Finans Uzmanı milliyet.com.tr’ye cevapladı.

class=”medyanet-inline-adv”>

ONS ALTIN 2 BİN DOLARIN ÜZERİNİ NE ZAMAN GÖRÜR, GRAM ALTINDA BEKLENTİNİZ NEDİR?

Ata Yatırım Yurt İçi Piyasalar Direktörü Şükrü Cem Kaya açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Altın 2022’deki kötü performansı sonrası 2022 yılı Kasım ayında düşüş trendini sonlandırarak yükselen trend içindeki hareketine başladı. 1950 dolar seviyelerinde zorlanmasına rağmen teknik olarak güçlü trend devam ediyor.

1900 doların üzerinde kaldığı sürece mevcut trendi yukarı yönde 1970-2000-2070 olarak takip edebiliriz. Bu nedenle belirsizliklerin olduğu 2023 yılında portföylerde bir miktar altın bulunması doğru olacaktır.

1 ŞUBAT’TA FED FAİZ KARARINI AÇIKLAYACAK. ALTIN ALACAKLAR 1 ŞUBAT’I BEKLEMELİ Mİ, FED FAİZ KARARININ ALTIN FİYATLARI ÜZERİNDE ETKİSİ NE OLUR?

Fed’in şubat faiz kararı 25 baz puan artış olarak fiyatlara yansıdı. Bu nedenle 2 kez daha 25 baz puan artış beklentisi sonrası Fed’in faiz artışına son vereceği, hatta 2023 yılı ikinci yarısında faiz indirimine gideceği beklentisi güçlenmeye başladı.

Bu nedenle yurt dışında artan risk iştahı hem altın tarafında hem de hisse senetleri tarafında risk iştahının artmasına neden oluyor. Teknik olarak da borsalardaki güçlenme sinyalleri bunu teyit ediyor.

2022 YILINDA BORSADA YATIRIMCI SAYISI YÜZDE 61 ARTARAK 3.8 MİLYONA ULAŞTI. VATANDAŞIN BORSAYA BÜYÜK İLGİSİNİN SEBEBİ NE?

2022’deki yüksek enflasyon ve uygulanan ekonomik politikalara bağlı düşük faiz ve yatay bant içindeki kur hareketi ile borsa alternatifsiz kaldı. Borsa İstanbul yeni para girişi ve yeni hesap sayısı ile yerli yatırımcı tarafından tercih edildi.

ENDEKSTE YUKARI YÖNLÜ TREND DEVAM EDECEK Mİ?

Bu dönemde halka arzlardaki yüksek getiriler de küçük yatırımcının yeni hesap açmasını ve borsayı tercih etmelerinde en büyük etkiyi yaptı.

“YATIRIMCISININ YÜZÜNÜ GÜLDÜREN TEK YATIRIM ARACI OLDU”

Türk lirası bazında yüzde 200, dolar bazında yüzde 100 getiri ile tüm dünyadaki enflasyonist ortamda yatırımcısının yüzünü güldüren tek yatırım aracı oldu.

Ancak 2023’teki belirsizlikler ile Borsa İstanbul’un 2022 performansını 2023’te beklemek gerçekçi görünmüyor. Bu nedenle yatırım fonlarını kullanarak yatırım araçlarını çeşitlendirmek, içinde altın, yabancı hisse senedi, mevduat ve risk iştahına bağlı doğru sektöre bağlı doğru hisse senetleri ile 2023’teki belirsizliklerin ortadan kalmasını beklemek doğru strateji görünüyor.”

ONS ALTIN 2 BİN DOLARIN ÜZERİNİ NE ZAMAN GÖRÜR, GRAM ALTINDA BEKLENTİNİZ NEDİR?

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Ayşin Erdem ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı:  “Veri akışının yoğun olduğu bu dönemde zaman vermeyi doğru bulmuyoruz. Ancak, 1932$’ın üzerinde kalıcılık sağladığımız zaman diliminde 2000$ direncinin hedeflenebileceği görüşündeyiz.

1 ŞUBAT’TA FED FAİZ KARARINI AÇIKLAYACAK. ALTIN ALACAKLAR 1 ŞUBAT’I BEKLEMELİ Mİ, FED FAİZ KARARININ ALTIN FİYATLARI ÜZERİNDE ETKİSİ NE OLUR?

Altın fiyatlarında şu dönem içerisinde kuşkusuz Fed ve Çin açılması etkili oluyor. Fed’in faiz artırım kararı altın fiyatlarında baskı yaratsa da Çin’in açılmış olması altın fiyatlarındaki yükselişlerde önemli bir katalist olacağı görüşündeyiz. Yükseliş trendi içerisinde yer alan altın için olası geri çekilmeler alım fırsatı yaratacağı kanaatindeyiz.

2022 YILINDA BORSADA YATIRIMCI SAYISI YÜZDE 61 ARTARAK 3.8 MİLYONA ULAŞTI. VATANDAŞIN BORSAYA BÜYÜK İLGİSİNİN SEBEBİ NE?

-Diğer yatırım ürünlerine göre alternatifsiz oluşu.

-Yerli yatırımcının ilgisinin devam etmesi.

-Bitcoin’in düşük seviyelerde uzun süre işlem görmesi nedeniyle bir kısım yatırımcının Borsa tarafında yatırım yapmaya başlaması ve bu yatırımcıların finansal davranışları (%1-%5 gibi geri çekilmelerde piyasada kalabilen bir davranış sergilemeleri ve bunun endekste seri düşüşleri engellemesi)

-Çarpanlar bazında düşük hisselerin var oluşu.

ENDEKSTE YUKARI YÖNLÜ TREND DEVAM EDECEK Mİ?

Bu tarz geri çekilmeleri Borsa İstanbul açısından olumlu karşılıyoruz. Yükselen trend içerisinde görülen bu geri çekilmelerin derinleşmediği taktirde bir dönüş aksiyonundan ziyade yeni zirveler için hazırlık aşaması olduğu görüşündeyiz.”

MİLLİYET

Web Banner

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
Web Banner

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN