Türkiye’de nüfusun yüzde 71’i deprem kuşağında yaşıyor! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Türkiye’de nüfusun yüzde 71’i deprem kuşağında yaşıyor!

Türkiye’de deprem gerçeği bir kez daha çarpıcı verilerle gündeme geldi.


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) açıkladığı “Deprem Riski Altında Yaşam Bilinci” araştırması, toplumun önemli bir bölümünün riskin farkında olduğunu ancak bireysel ve yapısal hazırlıkların yetersiz kaldığını gösterdi.

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, ülke topraklarının yüzde 66’sının, nüfusun ise yüzde 71’inin orta ve yüksek riskli bölgelerde yaşadığını vurgulayarak, “Risk alanı tanımı genişletildiğinde bu oran yüzde 90’a kadar çıkıyor. Türkiye depremi biliyor, depremden korkuyor ama yeterince hazırlanmıyor” ifadelerini kullandı.

HER 10 KİŞİDEN 6’SI KAYGILI

Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 58,3’ü deprem konusunda kaygı duyduğunu belirtiyor. Gündelik yaşamında “ya olursa” düşüncesini taşıyanların oranı ise neredeyse her 10 kişiden 6’sına karşılık geliyor. Kadınlarda bu oran yüzde 67,7’ye kadar yükseliyor.

Toplumun yüzde 59,8’i hayatını derinden etkileyen bir deprem yaşadığını ifade ederken, yüzde 40,6’sı önümüzdeki beş yıl içinde yıkıcı bir deprem ihtimalini yüksek görüyor. Buna rağmen katılımcıların yüzde 45,5’i kendisini depreme hazır hissetmediğini söylüyor.

RİSKİN FARKINDALAR AMA ÖNLEM EKSİK

Katılımcıların yüzde 54’ü yaşadığı bölgeyi “çok riskli” olarak tanımlıyor. İstanbul ve Doğu Marmara hattında risk algısı daha da yükselirken, bölge sakinleri yaşadıkları coğrafyayı deprem açısından hassas ve kırılgan görüyor.

Buna karşın hazırlık seviyesinde ciddi eksiklikler göze çarpıyor. Nüfusun yaklaşık üçte biri 1999 depremi öncesi inşa edilmiş binalarda oturuyor ve birçok yapıda risk tespiti yapılmış değil. Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) oranı yüzde 41,6’da kalırken, toplumun yarıdan fazlasının sigorta güvencesi bulunmuyor.

Deprem çantası konusunda tablo daha da çarpıcı. Katılımcıların yüzde 73,1’inin evinde deprem çantası yok. Yüzde 55,2’si acil toplanma alanının yerini bilmediğini ifade ederken, yüzde 45’i evindeki eşyaları sabitlemediğini belirtiyor.

Araştırma sonuçları, Türkiye’de deprem korkusunun yaygın olduğunu ancak bu kaygının yeterli önleme dönüşmediğini bir kez daha ortaya koydu. Uzmanlar, bireysel ve toplumsal hazırlık seviyesinin artırılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Atama, Bağ-Kur’lu, bağkur, başvuru, borçlanma, ÇALIŞAN, Cumhurbaşkanlığı, dairesi, Danıştay, disiplin cezaları, Döviz, EĞİTİM, emekli, emekli sandığı, emeklilik, enflasyon, Esastan İptal Kararı, flaş, flaşhaber, Güncel, gundem, İçişleri Bakanı, işçi, işveren, izin, kamu, Kamudan, koşullar, KPSS, maaş, MEB, mebhaber, memur, memur haber, memur haberleri, mevzuat, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma, ödeme, Ödemeler, Öğretmen, okul müdürleri, okullar, Otomobil, Ötv, para, para iadesi, politika, prim iadesi, Resmi Gazete, sağlık, Sağlık Bakanlığı, Sayıştay, SGK, son dakika, sorgulama, Sosyal Güvenlik Kurumu, sosyal güvenlik merkezi, ssk, Şube Müdürlüğü, taşeron, Ticaret Bakanlığı, toplu, toplu para, Twitter, yargıtay, yerleştirme sonuçları, yüz yüze eğitim, zam haberleri