‘5 milyon EYT’linin %40’ı bu yıl emekli’ « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

‘5 milyon EYT’linin %40’ı bu yıl emekli’

Bu haber 24 Ocak 2023 - 15:15 'de eklendi ve 150 kez görüntülendi.

Kanal 7 televizyonuna açıklamalarla bulunan Nebati, düşen bütçe açığının Hazine’yi güçlendirdiğini söyleyerek, şunları dile getirdi:

“EYT’nin geleceği çok açıktı. Biz bunu arkadaşlarla oturup önden tedbirini aldık. 5 milyona yakın EYT’linin emeklilik hakkı doğacak. Bunların yüzde 40’ı bu yıl emekli olabilecek. EYT için bütçede kaynağını oluşturduk, rahatız. EYT bütçe üzerinde yüktür şimdi ama bu yükün karşılanmasının iyi hesaplanması ve buna göre altyapısının da oluşturulması lazım. Rakam vermemeyim ama biz EYT’nin kaynağını oluşturarak yeni yıla girdik.”

Enflasyon farklı oluşursa memur ve emeklilere, o farkın da verileceğini ifade eden Nebati, bütçede bunun da göz önüne alındığını kaydetti.

Enflasyonda düşüş

Tüm dünyanın enflasyonla mücadele ettiğini anlatan Nebati, şöyle devam etti:

“Bizdeki yükseliş beklenenin çok ötesine gitti. Bunun sebebi kur ataklarıydı. Emtia fiyatlarının artmış olması da bunu etkiledi. Aralık ayında baz etkisiyle de olsa enflasyon düşecek söyleminde bulunmaya başladık. Kasım ayındaki boynunu hafif bir kırdı aşağıya doğru. Aralık ayındaki enflasyonun düşüşü sadece baz etkisi değil, enflasyon hızındaki artışın düşmesinden de kaynaklanan bir sonuçtur. Enflasyonda düşüş hızlı bir şekilde devam edecek. 2021’den 2022’ye girdiğimizde moralleri bozacak kararlar aldık. Elektrik, doğal gaz fiyatları yükselmeye başladı. Her şeyin arttığı bir döneme girdik. Piyasada enflasyon daha da yükselecek algısını bunlar pekiştirdi ancak bunlar yapılmak zorundaydı. 31 Aralık’tan 2023’e girdiğimizde doğalgaz, elektrik fiyatlarının düşmesi ile farklı bir hava oluştu. Enflasyon ayın 3’ünde açıklandığında ciddi düşüşü milletimiz de hissetmeye başladı. Asgari ücretin artması, EYT ile ilgili kararlara rağmen enflasyonun düşük seviyelere geleceğini görüyoruz.”

Faizin yükselmesi için, “Enflasyonu baskılardık ama işsizlik patlardı” yorumu yapan Nebati, “Şu anda piyasanın çalıştığını ifade ederek, “İstihdam daha da artacak” dedi.

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN