Ziya Selçuk : Bir salon dolusu kıvılcımı takdim ederim! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Ziya Selçuk : Bir salon dolusu kıvılcımı takdim ederim!


Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Yurt Dışı Bursiyerler Vizyon ve Farkındalık Eğitimleri” toplantısında lisansüstü eğitim için yurt dışına gönderilecek öğrencilerle buluştu.

Cumhuriyetin ilk yıllarında; “Sizleri birer kıvılcım olarak gönderiyorum, alevler olarak geri dönmelisiniz” sözleriyle yurtdışına eğitim için onlarca öğrenci uğurlandı. O günden beri öğrencilerimiz eğitim için gönderiliyor. Bu yıl da,Bir salon dolusu kıvılcımı takdim ederim dedi.

Bakan Selçuk, MEB bursiyerleri ile ilgili beklentilerinin yüksek  olduğunu vurgulayarak, “Biz ortalamaya talip değiliz. İddiası olan insanlarla,  iddiası olan meseleleri konuşmak istiyoruz. Eğer iddianız yoksa gelecek için  ortalama bir beceri göstereceksek o zaman bu işin hukukunu teslim etmiş olmayız,  o zaman toplumun milli servetinin rızasını almamış olursunuz. Bu toplumun  rızasını almazsanız yaptığınız işin de şahsileştiğini daha fazla görürsünüz.”  ifadelerini kullandı.Sadece derslerin önemli olmadığını dile getiren Selçuk, “Ülkenizle  ilgili, oradaki sivil toplumla ilgili bağınız ne olacak? İnsanlara, hayvanlara,  tabiata ne gibi bir katkınız olacak? Bunu bir hayat sahnesi olarak düşünmenizde  fayda var.” değerlendirmesinde bulundu.

 “İhtiyacımız bilim konusunda gösterilecek gayret”  

Selçuk, bugün devletlerin yurt dışına gönderdiği öğrencilerle ilgili  çok farklı çabalarının bulunduğunu, bazı devletlerin yurt dışına gönderdikleri  öğrencilerin ülkeye geri dönmemesini ön şart koştuklarını ve gittikleri ülkeye  yerleşme parası ödediklerini anlattı. Bu ülkelerin bu öğrencilerden, dünya çapındaki kuruluşlarda başarılı  olmalarını, deneyimlerini de belli süre sonra ülkelerine taşımalarını  beklediklerini dile getiren Selçuk, Türkiye’nin ihtiyacının ise yurt dışına  gideceklerden bilim konusunda, bilim insanı olma konusunda gösterecekleri gayret  olduğunu belirtti.Bakan Selçuk, MEB burslusu olarak yurt dışına gönderilenlerin nasıl  rahat edeceği konusundaki çabaların daha da arttığını belirterek, şöyle konuştu: “Acaba yurt dışında nasıl daha az sorun yaşarsınız, acaba sizinle  nasıl daha çok yüz yüze geliriz, dijital platformda nasıl sorunlarınızı paylaşır,  size nasıl destek oluruz? Ekonomik imkanlarla ilgili alacağımız tedbirler var  mıdır, eski öğrencilerle ilgili neler yapabiliriz? Bütün bunları yeniden  konuştuğumuz ve ilgili yasa üzerinde de kafa yorduğumuz bir dönemden geçiyoruz.  Her yasanın da kendi içinde evrilmesi gerekiyor ve bir dönüşüm yaşaması  gerekiyor. Ona bağlı bazı çalışmalar üzerinde de çabalarımız sürüyor. Bu konu  bugün elbette çok daha derinleşecek.”