Yoklama kaçakları için bedelli imkânı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Yoklama kaçakları için bedelli imkânı


Web Banner

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 3 saat süren Kabine toplantısının ardından konuştu. Erdoğan, özetle şu mesajları verdi:

Sayıları 550 bini bulan yoklama kaçağı/bakaya gençlerimize de bir müjdemizi vermek istiyorum. Yoklama kaçağı/bakaya gençlerimize bedelli askerlikten faydalanabilme yolunu açıyoruz. Kaçak yılına göre değişen oranlarda bir rakam ilavesiyle askerliğini bedelli yapmak isteyen gençlerimiz askerlik şubelerine başvurabilirler.

DAR GELİRLİ İÇİN YENİ ADIMLAR: 85 milyon vatandaşımızın her biri için konjonktürün getirdiği sıkıntıların yükünü azaltacak tedbirleri almaktan da geri durmuyoruz. Bilhassa, ücretli, dar gelirli, desteğe ihtiyaç duyan vatandaşlarımızı koruyacak mekanizmalar kuruyor ve işletiyoruz. Önümüzdeki aylarda bu doğrultuda yeni adımlar atarak, hayat pahalılığının insanlarımız üzerindeki yükünü azaltmayı sürdüreceğiz.

AMERİKA HERHALDE MİÇOTAKİS’İN AĞZINA BAKMAYACAKTIR: FETÖ terör örgütünün Avrupa’ya giriş güzergahı şu anda Yunanistan değil mi? Şu anda 10’a yakın üs var Yunanistan’da. Bu üslerle acaba Yunanistan kimi tehdit ediyor veya bu üsler niye kuruluyor? AB ülkelerine 400 milyar avro borcu olan bir Yunanistan var. Kendisiyle yaptığımız görüşmede ‘aramıza 3. ülkeleri sokmayalım’ diye mutabık kaldık. Buna rağmen geçen hafta Amerika seyahati oldu ve senatoda Türkiye’nin aleyhine ne gerekiyorsa bu konuşmaları yaptığı gibi F-16’ları sakın ha Türkiye’ye vermeyin demek suretiyle adeta Amerika’ya telkinlerde bulundu. Şimdi biz bu yıl Stratejik Konsey toplantısı yapacaktık. Artık benim için Miçotakis diye birisi yok. Kendisiyle böyle bir görüşme de yapmayı asla kabul etmiyorum. Çünkü biz sözünde duracak, şahsiyetli, onurlu siyasetçilerle yola gideriz. Bundan sonrasını Miçotakis kendisi düşünsün. Kimlerle görüşecekse, kimlerle nerede nasıl üsler kurduracaksa buyursun kurdursun, biz bize yeteriz. Biz hepinize yeteriz. F-16’lar konusunda da öyle zannederim ki Amerika herhalde Miçotakis’in ağzına bakarak kararını vermeyecektir.

NATO’NUN GENİŞLEMESİ: Bizim NATO’nun genişlemesi konusundaki yaklaşımımız, bağnazlıktan veya düşmanlıktan değil, terörle mücadele konusundaki ilkeli tutumuzdan kaynaklanıyor. Muhataplarımızın tamamına, Türkiye’nin NATO’nun genişlemesi konusundaki yaklaşımını, terörle mücadele ve müttefiklik dayanışması vurgularıyla açıkça paylaştım. Özellikle İsveç’in bu konudaki kötü sicili ile her iki ülkede de halen devam eden Türkiye karşıtı yaklaşımları kabul edilemez bulduğumuzu ifade ettik. Stockholm sokaklarında PKK/YPG, DHKP-C terör örgütü liderlerinin posterleriyle yürüyüş yaptılar. Sayın Andersson bak bana neler söyledin, ama buyur, bak Stockholm’un caddelerinde teröristler bağıra çağıra yürüyorlar ve senin polisin de onları koruma altına alıyor. Sadece orası mı? Almanya’da da aynı şekilde Alman polisinin koruması altında gösteriler yapıyor. Orada bizim vatandaşlarımızdan birisi yanlışlık yaptığı zaman adeta yere bastırıyor Alman polisi ve dayanılmaz şekilde acılar çektiriyor. Hatta 15-16 yaşında Türk gencine bunu yapıyorlar. Olmaz böyle bir barış. Siz ancak terör örgütleriyle el ele kol kola yürümeyi beceriyorsunuz.

SOMUT EMARELERİ ORTAYA KOYULMALI: Bu ülkelerin, terör örgütlerine fiili ve siyasi destek vermekle, Türkiye’den NATO üyeliğine ‘evet’ demesini beklemek arasında bir tercih yapmaları, bunun da somut emarelerini ortaya koymaları gerektiğini söyledik. Burada bir kez daha altını çizerek ifade etmek istiyorum. Türkiye için tehdit oluşturan terör örgütlerine her türlü desteği vererek teröristleri koruyup kollayanlar, önce geçmişten beri bize karşı sergiledikleri hukuksuz, ciddiyetsiz ve kibirli tavırlarından vazgeçmelidir. Somut uygulamalarıyla bu değişimi gördüğümüzde, Türkiye olarak üzerimize düşenleri yerine getireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.

SURİYE’YE OPERASYON SİNYALİ: Güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığımız çalışmaların, eksik kalan kısımlarıyla ilgili yeni adımları da yakında atmaya başlıyoruz. Ülkemize ve güvenli bölgelerimize sık sık yapılan saldırıların, tacizlerin, tuzakların merkezi konumundaki alanlar, harekât önceliğimizin başında yer almaktadır. TSK’mız, istihbaratımız, emniyet güçlerimiz hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz, inşallah bu operasyonlar başlayacaktır. Perşembe günü yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantımızda, bu hususları enine boyuna değerlendirecek ve kararlarımızı alacağız. Biz de gereken görüşmeleri yaparak sürecin sağlıklı bir şekilde yürümesini temin edeceğiz. Ülkemizin güvenlik hassasiyetlerine saygı gösterenler ile kendi çıkarları dışında hiçbir derdi olmayanların ayrımını, bu süreçte bir kez daha görecek ve gelecekteki politikalarımızın referansı yapacağız.

Mahkûmların Kovid-19 izni uzatıldı

31 Mayıs’ta süresi sona eren Kovid-19 izinleriyle ilgili de yeni bir değerlendirme yaptık. Buna göre, açık cezaevlerindeki hükümlülerin Kovid-19 izinlerini 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatıyoruz.

Uzay istasyonuna bir Türk vatandaşı

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Milli Uzay Programımız çerçevesinde, bir Türk vatandaşının uluslararası uzay istasyonuna gönderilmesi sürecini resmen başlatıyoruz. Hiç şüphesiz bu milli bir görev olacak. Uzaya göndereceğimiz vatandaşımız, kendisinin ya da Türkiye’deki diğer bilim insanlarının yer çekimsiz uzay ortamında yapmak istedikleri bilimsel test ve deneyleri gerçekleştirme imkânına sahip olacak. Bu milli göreve başvuru için uzaya.gov.tr adresini oluşturduk. Belirlenen eğitim şartlarını sağlayan, 45 yaşından genç tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu görev için başvurabilecekler. Başvurular arasından seçilecek 2 aday, bilim elçimiz olarak uzaya çıkış süreci için gerekli tüm eğitimleri alacaklar. Eğitimlerin sonunda bu 2 adaydan biri, üstlendikleri tarihi görev için 2023 yılında Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderilecek. Şüphesiz göklere en çok yakışan bayrak, ay yıldızlı al bayrağımızdır” dedi.

İşte o kriterler

Türk uzay yolcusu için 45 yaşından küçük, mühendislik, fen bilimleri, temel bilimler, fen bilimleri ve temel bilimler alanlarında eğitim ve tıp fakültelerinden lisans derecesine sahip ve çok iyi derecede İngilizce bilenler başvuru yapabilecek. Adayların 149.5-190.5 santimetre boya ve 43-110 kilogram ağırlığa sahip olması gerekecek.

Adaylara yapılacak muayenelerde tansiyon problemi olup olmadığına bakılacak. Başvurular, 23 Haziran 2022 saat 20:23’e kadar alınacak. Seçilecek uzay yolcusu 10 gün süreyle istasyonda kalacak.

Web Banner
Web Banner