YKS adayına bayram önerileri « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

YKS adayına bayram önerileri


Eğitimci Vural Aksankur, günlük çalışma planı yapılması ve ay boyunca bu plana uyulması gerektiğini söylüyor. Bayramda da molalar vererek sınav hazırlık çalışmaları yapılabileceğini belirten Aksankur’un adaylara tavsiyeleri şöyle:

HER GÜNE BİR HEDEF KOYUN Her adayın çalışması gereken, anlamadığı konular farklıdır. Eksik konuları belirleyin ve belirli bir plan dahilinde eksik konuları kapatmaya başlayın. Tamamlanacak konular için her güne bir hedef koyarak yavaş yavaş bunları özümseyin. Yarın şu konuyu tamamlayacağım deyip, bir önceki günden hedef koyun.

40 DAKİKA ÇALIŞIP 10 DAKİKA ARA VERİN Herkesin standardı farklıdır. Bazıları uzun süre konsantrasyonunu sağlayabilir, bazıları daha kısa süreli çalışma planları yapabilir. Kendi yapılarınızı bilerek kendinizi zorlamadan bir çalışma süresi ayarlayın. 10 dakika çalışıyorsanız 2-3 dakikalık, 40 dakika çalışıyorsanız 8-10 dakikalık molalar verin. Burada en önemli husus zaman kaybetmemeliyim düşüncesiyle uzun süre masa başından kalkmamak. İlk çalışmaya başladığınızda algılar çok açık, bilgiler daha hızlı yüklenebiliyor. Ancak süre geçtikçe algılama yavaşlayabiliyor. Bazı öğrenciler buna rağmen üç saat aralıksız çalışmam lazım diyerek devam ediyor. Ancak bir verim düşüyor. İlk saatte 100 verim aldıysa, bir ara verip devam ettiğinde 90 verim alabiliyor. Ama ara vermeyip ısrar ettiğinde verimli bir çalışma olmuyor.

ZİHNİNİZİ RAHATLATACAK DİNLENMELER YAPIN

Kaliteli dinlenme çok önemli. Üç saat ders çalıştınız sonra bir arkadaşınızla yarım saat mesajlaştınız, bazı mesajlar canınızı sıktı aklınızda ders çalışırken de bu kalabilir. Bu nedenle verdiğiniz molalar da faydalı molalar olmalı. Zihni yoracak aktivitelerden uzak durulmalı. Sokağa çıkamasanız bile ev ortamında bunu yapabilirsiniz. Etrafı izleyebilirsiniz, kitap okuyabilirsiniz, hafif tempolu müzik dinleyebilirsiniz. Uzun süreli masa başı çalışma fiziksel problemlere neden olabiliyor. Bunlar için sosyal medyada videolar var. Molalarda hafif ev egzersizleri yapılabilir.

SÜRE TUTARAK DENEME SINAVLARI YAPIN Deneme yapmanın amacı eksik konuları görmektir. Son haftada olsa bile adaylar bunu kapatmak zorunda. Bir gün TYT, bir gün AYT deneme sınavı yapılabilir. Sosyal mesafenin sağlandığı durumlarda adayların sınavda maskesini çıkarabileceği söylendi. Ama her ihtimale karşı maske takarak da birkaç deneme yapılmalı. Piyasadaki denemelerde tüm konulardan sorular var. Sınavda çıkmayacak konuların soruları önceden çıkarılıp, bu şekilde deneme sınavları çözülmeli. Özellikle TYT’de süre sorunu vardı. Ancak bu sene adayların süre sorunu yaşayacaklarını sanmıyorum. Ek 30 dakika verildi. Süre problemi ortadan kalmış oldu. Ama yine de sınavı süre tutarak yapmakta fayda var. TYT’de matematik çözmek daha yüksek puan getirir gibi bir yanılgı var. Ama matematik de coğrafya da 3.3 puan getiriyor. Yani eşit. O yüzden fen ve sosyale bakmakta yarar var. Daha önce branş denemelerine ağırlık verin diyorduk ancak şimdi tüm derslerin denemelerini yapın diyoruz.

SOSYAL MEDYAYA ARA VERİN Sınav tarihlerinin değişikliği öğrencileri yıprattı. Programlarını buna göre ayarlayanlar oldu. Sınav tarihi ileriye alındığında birçok öğrenci daha sınava var diyerek rahatlamıştı. Sistematik bir plana geçemediler. Fakat bu süreçte çalışmaya devam etmeliler. Motivasyon yüksek tutulmalı. Öğrencilerin birçoğu sosyal medyadan negatif etkileniyor. Bu nedenle sosyal medyada dikkat edilmeli. Sosyal medyadan gelecek yanlış ve yanıltıcı haberler motivasyonu düşürüyor.

DERS ARALARINDA AİLE BÜYÜKLERİ ARANABİLİR

Eğitimci Salim Ünsal, sınava hazırlığa ara vermeden bayramda da çalışmaya devam edilmesi gerektiğini belirterek şunları söylüyor:

“Bayram süresi boyunca da adaylar konu çalışabilirler, tekrar yapabilirler, test çözebilirler ve sınav denemesi uygulayabilirler. Sınava hazırlığın olağan rutinini bozmadan devam edebilirler. Evde bayram hazırlığı alışkanlıkları devam edebilir. Özellikle bilinen bayram lezzetleri yine evlerin sofralarını süslemeli. Adayların beslenme düzenini de değiştirmeden süreci yürütmeleri faydalı olacaktır. Tam mevsimsel geçiş dönemindeyiz. Bu ara mevsim hastalıklarından korunmak için de biraz dikkat etmek iyi olur. Bayram süresince ders aralarında dinlenme mahiyetinde aile büyüklerini telefonla arayıp görüntülü ya da diğer yolla bayramlaşmak, bir hayır dualarını almak ruha iyi gelebilir. Adayların bayramla kısıtlı kalmamak koşuluyla bol sıvı tüketmeleri mevsimsel bir gereklilik. Bunlar da gazlı meşrubatlar yerine su ve türevleri olabilir. Şu aralar sınavın sonuna değil önüne odaklanma zamanı. Şimdiden puan, sıra, bölüm, tercih gibi noktalara odaklanmak asıl odaktan uzaklaşmaya yol açar. Velilere bu süreçte görevler düşüyor. Ara ara çocuğuyla sohbet etmek, onun gerilimini, stresini güven veren sözlerle azaltmaya çalışmak, izin zamanlarında çocuklarla sokağa çıkarak onlara eşlik etmek ve tüm bu anlarda sınava dair bir şey konuşmadan yaşamdan keyifli hatıralar paylaşmak yararlı olur. Şu dönem çocukları bazı bayram ritüellerine de zorlamamak gerekir.”

MOTİVASYONUZU DÜŞÜRMEYİN

Marmara Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Ekşi, öğrencilerin motivasyonlarını bozmadan çalışmaya devam etmelerini önererek şunları söylüyor:

“Derslerin uzaktan eğitimle yürütülmesinin en çok etkilediği öğrenci grubu üniversite giriş sınavına hazırlananlar. Sınava hazırlanma koşullarında ciddi bir sınırlamayla karşı karşıyalar. Sınav tarihi, sorumlu oldukları içerik ve benzeri belirsizliklerin ortadan kaldırılması oldukça önemli. Sınavla ilgili alınan kararların genel olarak öğrenciler için rahatlatıcı olduğunu söyleyebilirim. Daha önce belli olan uzaktan eğitim konularının sınavda sorulmamasına eklenen sınav süre artışı taban puanın düşürülmesi gibi hususlar kaygıları azaltacaktır. Sınav tarihinin öne çekilmesi için aynı şeyi söylemek zor olsa da konunun çok boyutluluğunu düşünüldüğünde kararların bir bütün olarak birbirini dengelediği söylenebilir. Adayların değişen şartların aşağı yukarı herkesi  benzer şekillerde etkilediğini unutmamalarını öneririm. Zor koşullarla mücadelenin insanın ruhsal gelişimine de ciddi katkılar sunduğu bilinmeli.”