Whatsapp 4 Yıldır Masada Olan Gizlilik Sözleşmesi Planıyla ne Yapmak İstiyor? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Whatsapp 4 Yıldır Masada Olan Gizlilik Sözleşmesi Planıyla ne Yapmak İstiyor?

2014’ yılında WhatsApp’ı alan Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’ veri paylaşımıyla alakalı planı 4 yıldır masada. Şirket bu kararı “Yeniliği daha iyi anlatabilme” gerekçesiyle aldığını duyurdu. WhatsApp geri adım atmıyor, kararını şimdilik erteliyor.


Web Banner

Facebook WhatsApp’ı satın aldıktan sonra, WhatsApp’ın iki kurucusu Brian Acton ile Jan Koum’un, 2017 yılı ve 2018’ yılında peş peşe ayrıldıklarını Bu istifaların gerekçesi ise iki ismin mahremiyet konularında Mark Zuckerberg ile fikir ayrılığına düşmeleriydi.

Brian Acton, 850 milyon dolarını yakarak şirketten ayrıldı.

O dönem Facebook hisseleri iki günde yüzde 9 oranda azalmış, şirket 50 milyar dolara yakın değer kaybetmişti. Bu görüş ayrılıkları yüzünden yaşanan değer kaybına rağmen Mark Zuckerberg planlarından vazgeçmemişti.

MARK ZUCKERBERG NE İSTİYOR?

Mark Zuckerberg, 2012 yılında aldığı Instagram gibi WhatsApp’ın da hızlı büyümesini istiyordu. Para kazanma baskısıyla hedeflenen reklamları göstermek ve ticari mesajlaşmayı kolaylaştırmak istiyordu. Facebook için reklam eşittir kullanıcı bilgileriydi. Bu durum, WhatsApp kurucularının “reklam yok” sloganı ve şifreleme sistemiyle çelişiyordu.

Brian Acton Facebook’tan ayrıldıktan sonra verdiği bir röportajda görüş ayrılıklarını “Mark Zuckerberg başından itibaren WhatsApp kullanıcılarıyla sohbet etmek için işletme araçları satmak istedi.

İşletmeler kurulduktan sonra bunları analiz yapacak araçlar da satacaktı. WhatsApp’ın uçtan uca şifrelemesi buna engel teşkil ediyordu. Facebook şifreyi kırmayı planlamıyor yöneticiler WhatsApp kullanıcılarına şifreyi kırmadan (yani mesajların içeriğini görmeden) analitik sezgi sunmanın yollarını araştırıyor.”

Brian Acton, Mark Zuckerberg ile yaşadığı görüş ayrılığı sonrası, O’na “Yapmak istemediğim şeyleri yapmak istiyorsun, yolundan çekiliyorum” diyerek şirketten ayrılmıştı.

Şirketin Mayıs ayına ertelediği kararı devreye girerse ne olacak?

Facebook kendine ait bütün uygulama ve platformlardaki bilgileri birbiriyle eşleştirecek. Bunu da resmi olarak yapabilecek. Facebook’ta yeni bebeği olmuş bir arkadaşımızın paylaşımını beğendiğimizde, Instagram’da onunla ilgili paylaşımı gösterme konusunda biraz daha öncelik tanıyor.

WhatsApp tabanlı senaryoları karşımıza çıkacak. Kiminle temasa geçiyoruz, arkadaş grubumuz kimlerden oluşuyor buna bakılarak reklam çalışmaları için pratikler denenecek.”

WhatsApp

Kuruluş: 2009 yılı

Kurucu: İki eski Yahoo çalışanı Brian Acton ve Jan Koum

Merkezi: ABD

Kullanıcı sayısı: 2 milyar

Piyasa değeri: 84.4 milyar dolar.

Web Banner
Web Banner