Uzmanlar LGS örnek sorularını değerlendirdi « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Uzmanlar LGS örnek sorularını değerlendirdi


Web Banner

2019-2020 yılı Liseye Geçiş Sınavı’nın ocak ayı sorularını değerlendiren uzmanların ortak görüşü; tüm bölümlerde yer alan soruların orta zorlukta olduğu, 8. sınıf müfredatına uygun olduğu ve daha çok okuma, anlama ve yorumlama yeteneğini ön palana çıkaran öğrencilerin daha başarılı olacakları yönünde.

Türkçe ocak ayı LGS örnek sorularının analizini yapan Doğa Koleji Türkçe Bölüm Başkanı Dr. Çiğdem Mollaibrahimoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: “Soruların bu ay da bilgiden ziyade okuma, anlama ve yorumlama yeteneğine bağlı olduğunu görüyoruz. Soruların çoğu orta zorluk düzeyinde olmakla birlikte birkaç soru öğrencilerin muhakeme yeteneğini daha belirgin ölçmekte. Bu sorulardan biri beşinci soru olarak verilen şiir sorusu. Öğrencilerin, “lebdeğmez” örneğini bulurken öncülde verilen bilgiyi iyi analiz etmeleri ve yaptıkları doğru analizle çözüme gitmeleri gerekmektedir. Dokuzuncu sorudaki sözel mantık sorusu ise metindeki iş ve işlem basamaklarının adım adım çözümlenmesini gerektiriyor.

Kazanım dışı sorunun yer almadığı ocak ayı örnek sorularında görsel okumaya yer verilmezken, grafikle sunulan bilgilerin yorumlanması istenmiştir. Diğer sorularda ise öğrencilerin bağlamdan yararlanarak bilmediği kelime ve kelime gruplarının anlamını tahmin edebilme, metindeki yardımcı fikirler ile ana fikri belirleyebilme, cümle düzeyinde okudukları ile çıkarımda bulunabilme, medya metinlerini analiz etme becerileri ölçülmektedir. Okuma anlamanın hâkim olduğu sorularda dil bilgisi olarak ‘cümlenin ögeleri’ konusuna yer verilmiştir. Bu soru da yine bir öncüle bağlı olarak ezberden uzaklaştırılarak sorulmuştur. Türkçe soruları; öncülde verilen bilgilerin değerlendirilmesi ve oradan bir sonuca varılması, aynı zamanda sunulan her bir bilginin yorumlanabilmesinin önem arz ettiğini göstermektedir. Öğrencilerimize, okuma ve yorumlama becerilerini geliştirmek adına tür ayırt etmeksizin okumalarını tavsiye ediyoruz. ”

Web Banner
Web Banner