Türkiye’ye siber saldırının yapıldığı 3 ülke! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Türkiye’ye siber saldırının yapıldığı 3 ülke!

Türkiye’de kullanıcıların büyük bir bölümü internete erişim sorunu yaşamıştı. Yapılan açıklamda, yoğun siber saldırının olduğu açıklandı. En çok merak edilen konuların başında yer alan ‘Türkiye’ye kim saldırıdı? sorusunun cevabı ortaya çıktı. Kişisel veriler ve kritik altyapılara yönelik siber saldırılarda 2020’de artış beklenirken çok kritik uyarılar geldi.


Web Banner

Türkiye’de saatlerdir YouTube, Gmail ve Google başta olmak üzere birçok siteye erişim sağlanamamıştı. Kullanıcılar erişim sorununun nedeninin merak ederken, Türk Telekom’dan konuyla ilgili açıklama geldi. Açıklamada, yaşanan internet erişim sorunun, siber saldırı ile ilgili olduğu belirtildi. Kişisel veriler ve kritik altyapılara yönelik siber saldırılarda 2020’de artış beklenirken, hayati uyarılar geldi.

HAYATİ UYARILAR GELDİ

Siber güvenlik alanında Türkiye’ye yeni ürün ve hizmetler kazandıran STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ bünyesindeki Teknolojik Düşünce Merkezi “ThinkTech”, Ekim-Aralık 2019 tarihlerini kapsayan yeni Siber Tehdit Durum Raporu hazırladı.

SALDIRI YAPILAN ÜLKELER BELLİ OLDU

Türk Telekom, son açıklamasında sorunun 18:45 itibarıyla çözüldüğünü duyurdu. En çok merak edilen konuların başında ise ‘Türkiye’ye kim saldırıdı? sorusu vardı.

EN FAZLA SALDIRIYA UĞRAYAN ÜLKE TÜRKİYE OLDU

Türkiye’de Google’a erişim sorunun yaşanmasının ardından siber saldırı haritasını gösteren Parsecure Map’te Türkiye, bugün en fazla saldırıya uğrayan ülke olarak görüldü.

ABD, RUSYA VE HOLLANDA’DAN SALDIRI

Saat 18.45 itibariyle Google’a erişim sorunu çözülürken Türkiye, Parsecure Map sitesinde en fazla saldırıya uğrayan ülke olarak görüldü. Türkiye’ye en fazla ABD, Hollanda ve Rusya’dan saldırı geldiği belirtildi.

Kişisel veriler ve kritik altyapılara yönelik siber saldırılarda 2020’de artış bekleniyor.

Siber güvenlik alanında Türkiye’ye yeni ürün ve hizmetler kazandıran STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ bünyesindeki Teknolojik Düşünce Merkezi “ThinkTech”, Ekim-Aralık 2019 tarihlerini kapsayan yeni Siber Tehdit Durum Raporu hazırladı.

Raporda 2019’da gerçekleşen siber tehditlere dikkat çekildi, 2020 için yeni siber saldırı öngörüleri paylaşıldı.

STM ThinkTech’in raporuna göre, sağlık sektörüne, kritik altyapılar ile endüstriyel sistemlere, mobil cihazlara, seçim verilerine, IoT (nesnelerin interneti) cihazlara siber saldırılarda artış gözlenecek.

Siber tehditler ve bunlardan kaynaklı siber olayları derinlemesine araştırarak yıl boyunca kamuoyuyla paylaşan STM uzmanları 2020’de en çok sağlık sektörünün etkileneceğini, ayrıca enerji, haberleşme, ulaşım gibi kritik altyapılara ve endüstriyel sistemlere yönelik saldırı kampanyalarının da risk oluşturacağını belirtiyor.

‘CİDDİ BİR SEVİYEYE ULAŞACAK’

Geçen yıl “fidyecilik” saldırısına en çok maruz kalan sağlık sektöründe kullanılan medikal sistemlere yapılabilecek saldırılara da değinilen raporda, oluşacak zararların maddi boyutunun artış göstermesinin yanı sıra kan değerleri ve DNA bilgileri gibi kritik verilerin ifşa olması tehdidiyle manevi zararın da ciddi bir seviyeye ulaşacağı belirtiliyor.

Elektronik seçim çalışmalarına yönelik saldırıların artacağına dikkat çekilen raporda, 2020’de geçileceği öngörülen 5G teknolojisiyle yeni tehdit türleri ve zafiyetlerin keşfedilmesine bağlı olarak kablosuz ağ saldırılarının sıklıkla gündeme geleceği vurgulanıyor. Mobil cihazlar ve bulut sistemlerini tehdit eden sahte uygulamaların bu yıl da gündemde kalacağı, günlük yaşamda kullanılan akıllı cihazlar, saldırı ve casusluk kampanyalarının yeni hedefi haline geleceği değerlendiriliyor.

E-DEVLET TAKLİTLERİ TÜRKİYE’Yİ HEDEF ALIYOR

Raporda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sıklıkla kullandığı e-Devlet uygulaması taklitlerinin, siber saldırganların yeni yöntemi olduğu ortaya koyuldu.

Sahte uygulamalar kategorisinde geçen yılın son çeyreğinde en çok dikkati çeken ve tehlike oluşturan saldırı, hemen hemen herkesin kişisel bilgilerine erişim sağladığı “e-Devlet” uygulamasını taklit eden bir zararlı yazılım oldu. Türkiye’yi hedef alan bu “oltalama saldırısı”, eylül ayında kısa süreli olarak Play Store’da yer aldı.

Sahte uygulama örneklerinin giderek artması, tehlikeyi büyütüyor. e-Devlet’e ek olarak, en çok tercih edilen tarayıcılardan biri olan “Chrome” ile popüler elektronik kitap okuma uygulamalarından “E-Book Reader”ı taklit eden zararlı yazılımın birçok kullanıcıyı tehdit ettiği tespit edildi.

Öte yandan, kredi kartı sızıntılarından etkilenmemek için kartların alışveriş yapılmadığı müddetçe yurt dışı ve internet kullanımına kapatılmasının yararlı olacağı belirtildi.

EVLERDEKİ MODEMLERE DİKKAT

Siber Tehdit Durum Raporu’nda, IoT cihazlarla birlikte modemler için de birçok tehdit barındıran “Mirai” zararlı yazılımına karşı uyarıda bulunuldu.

Mirai saldırısında, cihazın ele geçirilerek uzaktan kod çalıştırılmasını sağlayan zararlı “Gafgyt” yazılımının 2019’da ortaya çıkan yeni sürümü, küçük ofis ve ev yönlendiricileri üzerindeki tehlikenin boyutunu büyütüyor. Rapora göre, dünyada bu istismarlara karşı potansiyel olarak hassas 32 binden fazla Wi-Fi yönlendiricisi bulunuyor. Bu zararlıdan korunabilmek için modemlerin güvenlik güncellemelerinin yapılması ya da uygun durumlarda modemlerin üst versiyonlara geçirilmesi gerekiyor. IoT cihazlarda kullanılan en yaygın ve önemli kablosuz iletişim teknolojilerinden “Zigbee” protokolünün sahip olduğu güvenlik açıklarına karşı önlemler almak da kullanıcıların mahremiyetini korumak için büyük önem arz ediyor.

BİLGİ SIZDIRAN AKILLI CİHAZLAR

2020’de dünya üzerinde 20 milyar IoT cihazı olacağı tahmin edilirken, aynı zamanda hassas ve kişiye özel verilerin sızdırılmasına yönelik büyük bir tehlike ortaya çıkıyor.

Raporda, İngiltere ve ABD’de iki ayrı laboratuvarda yapılan veri ihlali testlerinin, cihazların bazılarının beklenmedik video ve ses kayıtları aldığını ortaya çıkardığı paylaşıldı. Ayrıca ABD ortamında test edilen cihazların yüzde 56’sının, İngiltere’de ise yüzde 83,8’inin kendi bölgeleri dışındaki cihaz ya da uygulamalarla etkileşime girdiği gözlemlendi.

TÜRK TELEKOM: SİBER SALDIRI VAR

Türk Telekom, yaşanan internet erişim sorunun, siber saldırı ile ilgili olduğunu, kullanıcıların bu durumdan etkilenmemesi için çalışmaların sürdürüldüğünü duyurdu.

Türk Telekom, yaptığı yazılı açıklama ile bugün yaşanan internet erişim sorununa ilişkin bilgi verdi.

Türk Telekom açıklamasında şunlar kaydedildi:

“20 Ocak 2020 Pazartesi günü internet erişiminde yaşanan problemlere dair, Türk Telekom olarak halkımızı ve paydaşlarımızı bilgilendirme sorumluluğumuz çerçevesinde açıklama yapılması gereği doğmuştur.

Türkiye'de internet neden çöktü?

Söz konusu erişim aksaklıkları, dünyada pek çok kurumun hatta devletlerin maruz kalabildiği ‘siber saldırı’ ile ilgili olup, saldırılar bu kez Türk Telekom’un DNS’lerine yönelik yapılmaktadır. Türk Telekom’un alanında yetkin siber güvenlik uzmanları, saldırıları bertaraf etmek, yurt içi ve yurt dışı internet trafiğini normal seyrinde devam ettirmek için yoğun bir çalışma içerisindedir.

‘ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR’

Türkiye’nin en büyük Siber Güvenlik Merkezine sahip olan Türk Telekom’un, gerekli önlemleri alarak, kullanıcılarımızın bu saldırılardan etkilenmemesi için çalışmalarını sürdüğünü kamuoyunun bilgisine sunarız.”

TÜRK TELEKOM’DAN YENİ AÇIKLAMA: SORUN ÇÖZÜLDÜ

 Türk Telekom, internet erişimi probleminin çözüldüğünü duyurdu.

Açıklamada , “20 Ocak 2020 Pazartesi günü internet erişiminde yaşanan problemler saat 18:45’te tamamen sona ermiştir. Yurtdışı operatör kaynaklı olan sorun çözülmüş olup, yurt içi ve yurt dışı internet trafiği normal seyrine dönmüştür. Alanında yetkin ekiplerimizin, kullanıcıların bu aksaklıktan en az seviyede etkilenmesi adına yoğun bir çalışma gösterdiğini kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi.

Web Banner
Web Banner