Türkiye’nin hamlesi panikletti: Fransa asker gönderiyor « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Türkiye’nin hamlesi panikletti: Fransa asker gönderiyor

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de attığı başarılı adımlar birçok ülkede panik havası yarattı. Özellikle dünyada sömürgeci zihniyetin en önemli temsilcisi olan Fransa, hiçbir sınırı olmayan Libya meselesiyle ilgili kendini karar verici unsur olarak görmeye devam ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye’nin bölgedeki petrol arama çalışmalarının sona erdirilmesi çağrısı yaptı.


Web Banner

Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin attığı kararlı adımlardan rahatsızlık duyan ve bu başarıyı sindiremeyen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Yunan Başbakan Miçotakis ile görüşme gerçekleştirdikten sonra bir açıklama yayınladı.

Açıklamada Türkiye’nin bölgedeki petrol arama çalışmalarının sona erdirilmesi çağrısı yer aldı. Macron ayrıca Doğu Akdeniz’deki askeri güçlerinin geçici olarak arttırılmasıyla uluslararası kanunlara saygı gösterilmesinin sağlanmasını amaçladıklarını belirtti.

DOĞU AKDENİZ’E ASKERİ GÜÇ TAKVİYESİ

Macron ayrıca Doğu Akdeniz’deki askeri gücün AB ortakları ve Yunanistan ile birlikte artırılacağı ifade ederek böylelikle uluslararası kanunlara saygı gösterilmesinin sağlanmasını amaçladıklarını belirtti.

BAŞKAN ERDOĞAN ”SEN KİMSİN?” DEMİŞTİ

Erdoğan, Doğu Akdeniz meselesiyle ilgili, “Birileri kaşını gözünü oynatırsa, biz de bütün fırkateynlerle, uçaklarla beraber gerektiğinde gemilerimizin yanında yerimizi alıp çalışmalarımızı sürdürüyoruz” demişti. Başkan Erdoğan, Macron’a, “sen ne diyorsun ya, biz buralara kıyıdaşız, Kıbrıs’ta garantörüz. Türkiye garantör, Yunanistan garantör, İngiltere garantör. Sen kimsin?” ifadelerini kullanmıştı.

TÜRKİYE’DEN ÇÖZÜM ÇAĞRISI

Ankara, Doğu Akdeniz’deki meşru çıkarlarını diplomatik ve askeri faaliyetlerle savunmaya devam ederken, başta bölge ülkeleri olmak üzere uluslararası topluma müzakerelere dayalı kapsamlı iş birliği çağrısı yapıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin anlaşmazlıkların diyalog yoluyla ve hakkaniyet temelinde çözümüne hazır olduğunu, kimsenin toprağında, denizinde ve meşru çıkarlarında gözü olmadığını yinelemişti.

Erdoğan, “Gelin Akdeniz’deki tüm ülkeler olarak bir araya gelelim, herkes için kabul edilebilir, herkesin hakkını koruyan bir formül bulalım. Ülkemizin bu çağrısına kulaklarını kapatanlar güçlerinin yetmeyeceği, boylarını aşan birtakım girişimlerle kendi geleceklerini kendi elleriyle karartıyor.” ifadesini kullanmıştı.

Web Banner
Web Banner