Tüm Dünyayı Kasıp Kavuran Kovid-19 Şu Ana Kadar 95 Milyon Kişiye Bulaştı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Tüm Dünyayı Kasıp Kavuran Kovid-19 Şu Ana Kadar 95 Milyon Kişiye Bulaştı

Damlacıklar ile bulaşan Kovid-19 Türkiye’de tam bitti derken tekrardan yükselişe geçince hükümet tedbirleri daha çok sıkılaştırdı. Günlük 30 bin vakalara çıkan Kovid-19 yasaklamalar sayesinde 6 binlere kadar düştü. Sokağa çıkma yasağı ne zaman bitecek?


İlk olarak Çin Wuhan kentine aniden ortaya çıkan Kovid-19 dünyayı esir almaya devam ediyor. Damlacıklar yoluyla bulaşan Kovid-19 dünya genelinde 95 milyon kişide görüldü.

Türkiye salgının başından beri vermiş olduğu mücadele ile dünyaya örnek oldu. Geçtiğimiz aylarda tekrardan yükselişe geçen Kovid-19 vaka sayısı alınan tedbirlerle yeniden düşüşe geçti.

YASAKLAR NE ZAMAN BİTECEK?

Toplumun yüzde 70 aşılanmasıyla toplumsal bağışıklıktan söz edilebileceğini ve bunun da yıl sonunu bulabileceğini belirten Prof. Dr. Yavuz, bu yıl önlemlere devam etmek zorunda olduğumuzun altını bir kez daha çizdi.

Yasaklar Şubat ayından sonra gevşetilmeye başlanabileceğini söyleyerek burada önceliğin okulların açılmasına verilmesi gerektiğini belirtti ve sözlerini şöyle noktaladı: “6 aydan önce bunu (toplumsal bağışıklığı) sağlamak kesinlikle mümkün değil.

Yıl sonunu bulabilir. Biz öncelikle okulları açmayı hedefliyoruz. Günlük vaka sayıları on binlerden biraz düşüp de test pozitif oranlarımız yüzde 5 altına indiği zaman ancak bunu düşünebiliriz.

Rakamların günlük binlerin altına indiğini görmemiz gerekiyor. O şekilde okul açarak serbestleşmeye gitmek gerekiyor. Şu an çocukların durumu gerçekten çok kötü.

Eğitim yönünden çok eksik kaldılar. Çok sıkıntılı bir durum. Bana kalırsa önceliği okullara vermek gerekiyor. Bunun da Şubat ayı sonrası için olabileceğini düşünüyorum. Bu dönem herkes için kayıp bir dönem oldu.”

YASAKLARA UYMAYAN 24 BİN 755 KİŞİYE CEZA

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kovid-19 ile mücadelede toplumsal ve bireysel sağlığın korunmasına yönelik sokağa çıkma yasağı uygulamasının devam ettiği hatırlatıldı.

Yapılan Açıklamada, hafta içi saat 21.00 ila 05.00 saatler arasında, hafta sonu ise cuma saat 21.00 pazartesi saat 05.00’e kadar devam eden yasaklara vatandaşların büyük oranda uyum sağladı.

Yasaklama kararına uymayan vatandaşlara idari ve adli işlem yapıldığı söylenen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“11 Ocak Pazartesi gününden itibaren hafta içi saat 21.00 ila 05.00 saatler arasında, hafta sonu 15 Ocak Cuma akşamı saat 21.00’de başlayıp 18 Ocak Pazartesi günü saat 05.00’e kadar süren sokağa çıkma yasakların uymayan toplam 24 bin 755 kişiye, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve TCK’nin alakalı maddeleri kapsamında adli ve idari işlem yapılmıştır.

Pandemi ile mücadelemiz sona erip, normalleşme sürecine geçinceye kadar temizlik, maske ve mesafe olmak üzere diğer kurallara uymayı sürdürmeliyiz. Aziz milletimize bu süreçte göstermiş olduğu sabır, fedakarlık ve anlayıştan dolayı bir kez daha teşekkür ediyoruz.”

TÜRKİYEDE KORONAVİRÜS BİLANÇOSU

Türkiye’de son 24 saatte 148 bin 636 Kovid-19 testi yapıldı, 6 bin 436 kişinin testi pozitif çıktı, 165 kişi yaşamını yitirdi. Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, “covid19.saglik.gov.tr” adresinden paylaşıldı.

Son 24 saatte 148 bin 636 Kovid-19 testi yapıldı, 6 bin 436 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 165 kişi yaşamını yitirdi. Hasta sayısı 803 olarak açıklandı.

Son 24 saatte 8 bin 812 kişinin Kovid-19 tedavisi ve karantinası sona ermesiyle birlikte iyileşen sayısı 2 milyon 262 bin 864’e yükseldi.