Toplumun Büyük Bölümünü Yakından İlgilendiriyor Meclis Genel Kurulu’nda Kabul Edildi « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Toplumun Büyük Bölümünü Yakından İlgilendiriyor Meclis Genel Kurulu’nda Kabul Edildi

Toplumu yakından ilgilendiren borçları tekrardan yapılandıran düzenleme önceki gece Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.


Web Banner

1) Yapılandırma hangi borçları kapsıyor?

Yasa temel olarak vergi dairelerine Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Sosyal Güvenlik Kurumu’na, gümrük müdürlüklerine, belediyelere, özel idarelere, YİKOB’lara olan borçların yapılandırılmasına dair hükümleri içeriyor.

Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV ile sosyal güvenlik primi, trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçişler sebebiyle kesilen para cezaları ve bütün idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları tekrardan yapılandırılabilecek.

Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ile orman köylülerinin kullandığı krediler yapılandırılacak.

TOBB, TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin üyelerinden olan aidat alacakları, KOSGEB’in kredi alacakları, Sanayi Bakanlığı bütçesinden organize sanayi bölgelerine ve sanayi sitesi yapı kooperatiflerine verilen krediler kapsama girmekte.

Özel idarelerin, belediyelerin ve belediyelerin sahip olduğu şirketlerin, yüzde 50’sinden fazlasına sahip olan şirketlerin irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan kira alacaklarıyla ve hasılat payları, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları, kalkınma ajanslarının özel idareler, belediyeler ve sanayi odalarından olan alacakları, Türk Standartları Enstitüsü’nün sundukları hizmet sebebiyle doğan alacakları da yapılandırılıyor. Mücbir sebep sebebiyle ertelenen borçlar kapsam dışında kalacak.

2) Yapılandırmadan nasıl yararlanılacak?

31 Ağustos 2020 sonrası borçlar

kapsam dışı kalacak. İhtilaflı alacaklar da kapsama girmiyor. Yapılandırma için yıl sonuna kadar başvuru yapılabilecek.

3) Ödemeler ne zaman başlayacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve gümrüklere yapılacak ödemeler 2021 yılı Ocak ayında, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak ödemeler de şubat ayında başlayacak.

4) Yapılandırma nasıl olacak?

Borçların yapılandırılmasında yüzde 0.35 olarak belirlenen Yİ-ÜFE esas alınıp. Gecikme zammı veya faizi yerine Yİ-ÜFE katsayısı dikkate alınıp borçluya seçenekler sunulacak.

6 ila arasında 18 taksit yapılabilecek, ikişer ayda bir ödeme yapılabilecek. Peşin ödemeyi tercih yapan borçlulara yüzde 90 oranda hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından indirim yapılacak. İlk 2 taksit ödeme zamanı içinde borcun hepsini ödeyen borçlulara Yİ-ÜFE’de yüzde 50 oranda indirim yapılacak.

5) Hangi cezalar kapsam dışı?

Adli para cezaları, düzenleyici denetleyici kurullar tarafından verilen idari para cezaları, KOVID-19’ile mücadele kapsamında Hıfzıssıhha Kanunu çerçevesinde verilen para cezaları ve yasak yerlerde tütün kullanım sebebiyle verilen para cezaları kanunun kapsam dışında kalacak.

6) Taksitler aksama olursa yapılandırma bozulacak mı?

Kanundan yararlanmak için ilk 2 taksitin zamanında ödenmesi gerekiyor. İlk iki taksitten sonra, bir takvim yılında 2 taksit zamanında ödenmezse bir şans daha verilecek. Bu ödenmeyen 2 taksit, son taksiti izleyen ayda gecikme zammıyla birlikte ödenirse kanundan yararlanmaya devam edilebilecek.

7) Yapılandırma taksitlerin bir kısmı ödenemezse ne olacak?

Ödenen tutar yapılandırma kapsamında kalacak. Kalan borç ilgili mevzuata göre takip ve tahsil edilecek.

8) Borçluların önceki kanunlar çerçevesinde yapılandırdıkları borçları ne olacak?

2018 yılında çıkan yapılandırma kanunun 13. taksit ödemesiyle yapılmış durumda. Bu yapılandırmada borcunu ödemeye devam edenler isterlerse, yeni kanun kapsamına gelebilecek.

Yapmış oldukları ödemeler eski kanun çerçevesinde yararlandırılacak, kalan borç tekrardan hesaplanıp bu kanuna getirilecek ve tekrardan bir ödeme zamanı kazanmış olacaklar. Daha önceki yapılandırmalarda hakkını kaybetmiş borçlular da, ödemedikleri tutarlar için başvuru yapabilecek.

9) Sosyal güvenlik kapsamında hangi borçlar nasıl yapılandırılacak?

31/8/2020’den önceki döneme ait olan sigorta primleri, Genel Sağlık Sigortası primleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları, rücu alacakları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar yapılandırılacak.

Genel Sağlık Sigortası için gelir testine hiç başvurmamış olanlar, 31 Mart 2021’yılına kadar gelir testine başvurursa geriye dönük borç çıkarılmayacak. Genel Sağlık Sigortalı olup tahakkuk yapan borcu olanlar ise, prim borçlarını 30 Nisan 2021’yılına kadar öderse gecikme zammı ve gecikme faizinin tamamından vazgeçilecek.

Bağ-kurlular için de düzenleme yapılacak. Yasa yürürlüğe girdikten iki ay sonraya kadar prim borçlarını ödemeyen ya da yapılandırmayan Bağ-Kurluların sigortalılığı durdurulacak. Daha önce durdurulan sigortalılıkları için başvuruda bulunanlar yapılandırmaya göre bu borcunu ödeyebilecek.

10) Belediyelerin ve spor kulüpleri SGK’ya olan borçları nasıl yapılandırılacak?

Belediyeler için 120 aylık ödeme planı öngörüldü. Özel idareler ve spor kulüplerine yetmiş iki aylık bir dönem verildi, bu kapsamda borçlarını 36 taksitte ödeyebilecekler.

TEŞVİKLERE DEVAM

Borçlara tekrardan yapılandırma getiren yasayla istihdam teşviklerinin dolan zamanları uzatılırken bazı yeni teşvikler de getirildi.

BAYAN VE GENÇ İSTİHDAMI

İşsizlik ödeneğinden yararlandırılanların, işten ayrılmalarını izleyen 90 gün içinde işe girmeleri ve 12 ay kesintisiz çalışmaları durumunda, işsizlik maaşı aldıkları süre kadar sigorta primleri İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

Bayan, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahipleri istihdam edilmesi durumunda uygulanan teşvikler ve ilave istihdama dair teşvikler 31 Aralık 2023’yılına kadar uzatılabilecek. Cumhurbaşkanı, kısa çalışma ödeneği uygulamasının süresini 30 Haziran 2021’yılına kadar uzatma yetkisine sahip olacak.

1 Ocak 2021’yılında yürürlüğe girmesi öngörülen konaklama vergisi yürürlük tarihi, 1 Ocak 2022’yılına ertelenecek.

VARLIK BARIŞI

Yurt dışında olan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını 30 Haziran 2021’yılına kadar Türkiye’de banka ya da aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler, bu varlıklarını serbestçe tasarruf edebilecek. Bu varlıklar sebebiyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak.

PANDEMİ İZNİ UZADI

KOVID-19’dan dolayı açık ceza infaz kurumlarında olan hükümlülerin, denetimli serbestlik tedbiri uygulanıp cezasını infazına karar verilen hükümlüler ve denetimli serbestlik tedbirinden yararlanan hükümlülerin izinli sayılmalarına dair zaman 31 Ocak 2021’yılına kadar uzatılacak.

TURİZME SALGIN ÖNLEMİ GELDİ

KOVID-19 salgını turizm sektörüne olumsuz yönden etkilerin azaltılması için ilgili bakanlıklar tarafından üzerinde turizm tesisleri yapılmak üzere adlarına kamu arazisi tahsis edilen Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli yatırımcılar ve işletmecilerden kira ve bedeller 6 ay zamanla alınmayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli turizm tesislerin yatırımcıları ve işletmecilerinden aynı dönemde tahsil edilmesi gereken ecrimisillerin ödeme zamanları 6 ay ertelenmiş olacak.

İSTANBUL’A ÖZEL KDV

İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi kapsamında İstanbul Valiliği’ne bağlı olarak faaliyet gösteren İstanbul Proje Koordinasyon Birimine yapılacak teslim ve hizmetler için sağlanan KDV istisnası, 2025 yılı sonuna kadar devam edecek.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bilgisayar ve donanımlarının bedelsiz teslimleri, bunlara dair yazılım teslimi ve hizmetlerinde uygulanan KDV istisnasının zamanı 31 Aralık 2023’yılına kadar uzatılacak.

BAZ İSTASYONU DÜZENLEMESİ

Kamu ve özel mülkiyete tabi arsa ve arazilerde 15 metreden yüksek olmayan kule ve direkler yapı ve binalardaki kule ve direkler için ruhsat yerine izin belgesi kavramı getiriliyor.

Binalarda kurulacak kule ve direklere izin verilirken 10 metreden yüksek olmama şartı aranmış olacak.

Web Banner
Web Banner