Sonbahar Alerjilerine Aman Dikkat: Korunmak İçin ne Yapmak Gerekiyor « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Sonbahar Alerjilerine Aman Dikkat: Korunmak İçin ne Yapmak Gerekiyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kaplan, sonbahar mevsimi güzellikleri yanında bazı insanlar için sorun olabilecek sürprizleri de beraberinde getiriyor.


Web Banner

İlkbahar ve yaz mevsiminden sonra sonbahar ayında alerjik hastalığı olanları yakından ilgilendiren bazı değişiklikler meydana geldiğini söyleyen Medicana Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kaplan, “Havaların serinlemesiyle birlikte rüzgâr ve rutubet bu dönemde yaşanan iklim değişikliğinin önemli özelliklerindendir.

Atmosferik hareketler ve yağışlar ile çok uzak bölgelerden taşınan alerjenler yani polenler ve mantar sporlarına bağlı alerjiler de bu mevsimin sürprizlerindendir.

Polenler, rüzgârlar ile çok uzak bölgelerden taşınabilir. Yaz sonu ve sonbaharda bazı yabani ot polenleri atmosferde yoğundur. Yağmurlarla toprağa inen polenler kuru yapraklar altında uzun zaman kalabilirler.

Yürüyüşler ve rüzgârlar ile bu polenler havaya karışıp solunum yolu ile alındığında bazı hastalıklara sebep olabilir.”

Rutubetin küf mantarların üremesi için de uygun ortam sağlamakta olduğuna dikkat çeken Kaplan, “Yine doğada toprakta, çürümüş bitki artıkları üzerinde büyüyen mantar sporlarına bahçe işleri ile uğraşırken, bu yerlerde yürüyüş yaparken maruz kalabilirsiniz.

Bu mantar sporları yine rüzgâr ile uzak bölgelere taşınabilir. Rutubetin daha çok artması sadece doğada değil, aynı zamanda iç ortamlarda, yaşam alanlarımızda akar (mite) ve küf oluşumu için de uygun şartlar oluşturmaktadır.

Evimizde, okullarda ve işyerlerimizde akar ve küf oluşumuna bağlı olarak yaz aylarından sonra alerjenlere bağlı olarak sorunlarımız ortaya çıkmaya başlayacaktır.

Bunların neticesinde duyarlı kişiler alerjik rinit ve astım hastalıklarında alevlenme yaşayabilirler.”

Polen ve küf mantarlarına karşı alerjisi olan hastaların dış ortamda yapacakları aktiviteler konusunda iyi planlama yapması gerektiğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kaplan, “Özellikle sabah saatlerinde, rüzgarlı havalarda zorunlu değilse dışarı çıkmaması, sportif faaliyetler için kapalı yerleri tercih etmeleri alerjenlerden korunma için önemlidir.

Yaşanılan ortamlarda polen ve mantar sporların içeri girmesini önlemek için pencerelerin kapalı olması ve eve gelindiğinde giysilerin değiştirilerek duş alınması üzerimize yapışan alerjenlerden temizlenmek için yapılması iyi olabilir.

Özellikle ormanlık yerlerde bitkisel artıklarda mantar sporları olduğundan buralardaki aktivitelerden kaçınılması gerekir. İç ortam alerjenlerinden olan akarlar (mite) ve mantar sporları (küf), sonbahar aylarında rutubetin daha çok artmasıyla tekrar sorun olmaya başlayacaktır.

Ev ortamının akarların yaşayamayacağı şekilde düzenlenerek, banyo ve mutfak gibi alanlarda daha sık görülen küf mantarları özenle yok edilmelidir. Bu önlemlerin etkili olması için rutubetin azaltılması da son derece de çok önemlidir.

Havalandırma sistemlerin de bu açıdan büyük risk oluşturduğu unutulmamalı ve bu cihazların bakımları düzenli olarak yapılmalıdır. Bahar alerjisine bağlı yakınmalar kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir.

Birçok kişide burun akıntısı, tıkanıklığı, burun içinde kaşıntı, arka arkaya hapşırıklar, geniz akıntısı, gözlerde kaşınma, kızarma, batma, gözaltlarında torbalanma ve morarma, boğazda ağrı, kaşıntı ve ses kısıklığı, kulaklarda doluluk ve kaşıntı olabilir.”

Web Banner
Web Banner