Sakarya’da patlayıcıları neden asker taşıdı? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Sakarya’da patlayıcıları neden asker taşıdı?

Sakarya’nın Adapazarı ilçesi Taşkısığı bölgesinde havai fişek taşıyan kamyonetin patlaması sonucu 3 askerimiz şehit oldu. 12 kişi de yaralandı. Patlamanın 3 Temmuz günü Sakarya’da meydana gelen havai fişek fabrikasından kalan havai fişeklerin taşınması sırasında gerçekleştiği öğrenildi. Sakarya’da meydana gelen acı olay sonrası ise bazı isimler ise yine kafaları bulandırmaya çalıştı.


Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde patlayıcıların intikalleri sırasında yaşanan patlama sonrası özellikle muhalefet partileri acı olayı suistimal etmeye çalıştı.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Daha geçen hafta patlama yaşanmış bir fabrikanın tehlikeli malzemelerini neden askerimize taşıtıyorsunuz?” diye tepki gösterirken, CHP’li Muharrem İnce de “Sakarya’da özel bir şirkete ait patlamayan havai fişekleri taşırken şehit olmak…” diyerek askerin bu mühimmatı taşımaması gerektiğini savundu. Fakat mevzuat iki ismin de tepkisinin meseleyi çarpıtmaya yönelik olduğunu gözler önüne serdi.

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki geçen hafta meydana gelen ve 7 kişinin yaşamını yitirdiği, 126 kişinin de yaralandığı Büyük Coşkunlar’ havai fişek fabrikasında patlamamış atık malzemeleri taşıyan kamyonda patlama meydana geldi. Kontollü patlatmak için taş ocağına taşınan atık malzemenin boşaltılması sırasında meydana gelen patlamada 3 askerin şehit olduğu öğrenildi.

MUHARREM İNCE MEVZUATI OKUMADAN SUÇLADI

CHP’li Muharrem İnce, sosyal medya hesabından patlamaya ilişkin skandal bir açıklama yaptı. İnce, “Sakarya’da özel bir şirkete ait patlamayan havai fişekleri taşırken şehit olmak… Fabrikası var, nasıl taşınacağını, nasıl imha edileceğini bilen yok mu? Yazık. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, yaralı askerlerimize şifa diliyorum” dedi.

MERAL AKŞENER: NEDEN ASKERE TAŞITIYORSUNUZ?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de önlem alınmamasına tepki gösterdi. “Böyle ciddiyetsizlik olmaz” diyen Akşener, “Sakarya’da yaşanan patlamada şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Daha geçen hafta patlama yaşanmış bir fabrikanın tehlikeli malzemelerini neden askerimize taşıtıyorsunuz? Neden önlem almıyorsunuz?” diye sordu.

BÜTÜN İMHALAR JANDARMA DENETİMİNDE YAPILIR!

Soylu, jandarmanın patlayıcı madde imha timi bulunduğunu aktararak, sadece bunu yapmadıklarını, sınırlardaki mayınları temizlemenin de görevleri olduğunu söyledi.

MEVZUAT BU KONUDA NE DİYOR?

Patlayıcı Madde veya Şüpheli Cisimlere Müdahalede Görev, Yetki ve Sorumluluklar kanunda şöyle belirtilmiş:

Yurt yüzeyinde görülen cisimler

Madde 6 – Yurt yüzeyinde görülen veya bulunan patlayıcı maddeleri, şüpheli cisimleri gören veya bulan kişiler tarafından, bizzat ya da en uygun haberleşme vasıtası ile en yakın mülki makama haber verilir. Bildirilen patlayıcı madde ve şüpheli cisimler, İçişleri Bakanlığı yetkili ekiplerince incelenir ve zararsız hale getirilir.

Madde 7 – Jandarma Genel Komutanlığına ait tesislerde veya sorumluluğundaki arazi, bölge ve atış sahalarında bulunan her türlü patlayıcı madde ve şüpheli cisimlere, Jandarma Genel Komutanlığının yetkili ekiplerince gerekli müdahale yapılır. Patlayıcı madde ve şüpheli cisimlerin yetkili birimlerce müdahale edilinceye kadar geçen süre içinde bulundukları şekliyle korunması için gerekli çevre güvenlik tedbirleri, ilk bilgiyi alan askeri ve mülki makamlarca alınır.

Yurt Yüzeyinde Görülen Cisimler

Madde 7 — Yurt yüzeyinde görülen veya bulunan patlayıcı maddeleri, şüpheli cisimleri, gören veya bulan kişiler tarafından, bizzat ya da en uygun haberleşme vasıtası ile en yakın mülkî makama haber verilir. Bildirilen patlayıcı madde ve şüpheli cisimler, İçişleri Bakanlığı yetkili ekiplerince incelenir, zararsız hale getirilir.

Müdahale, Teknik Yardım ve Bilgi Verme

Madde 8 — Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına ait tesislerde veya sorumluluğundaki arazi ve atış sahalarında bulunan her türlü patlayıcı madde ve şüpheli cisimlere, ilgili Kuvvet Komutanlığı yetkili ekiplerince gerekli müdahale yapılır.

Jandarma Genel Komutanlığına ait tesislerde veya sorumluluğundaki arazi, bölge ve atış sahalarında bulunan her türlü patlayıcı madde ve şüpheli cisimlere, Jandarma Genel Komutanlığının yetkili ekiplerince gerekli müdahale yapılır.

Madde 161- ğ Bendi – Kamuoyunda infial yaratacağı değerlendirilen patlayıcı madde olayları ile büyük çaplı olay yeri incelemesine ihtiyaç duyulan durumlarda yeteri kadar PAMİT görevlendirilmesini koordine eder veya yetkili makamlardan talep edilmesi halinde patlayıcı madde imha uzmanı görevlendirir.