Sağlık özrü olan öğretmen istediği zaman emekli olabilir mi? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Sağlık özrü olan öğretmen istediği zaman emekli olabilir mi?


Web Banner

Emeklilik için gerekli olan yaş şartı ve fiili hizmet süresini tamamlayan öğretmenler, sağlık özrü bulunduğunda emekli olabilir mi?

Tedavisi uzun süren bir hastalık geçiren ve görevini sürdürmesine engel bir hastalığa yakalanan öğretmenler, hangi şartlarda emeklilik talebinde bulunabildiğini araştırıyor. Peki emeklilik için gerekli olan yaş şartı ve fiili hizmet süresini tamamlayan öğretmenler, sağlık özrü bulunduğunda emekli olabilir mi? Sağlık özrü olan öğretmen istediği zaman emekli olabilir mi? Şartlar neler? İşte konuyla ilgili merak edilenler…

Uzun süreli tedaviyi gerektiren bir hastalığa yakalanan, görevini sürdürmesine engel ve/veya hayati öneme haiz olan bir hastalığa yakalan öğretmenler, Eşi, annesi, babası, çocuğu ile yargı kararıyla vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşinin hastalığının tedavisi süresince, bakım ve desteğine ihtiyacı olması halinde öğretmenler; emeklilik için gerekli olan yaş şartı ve fiili hizmet süresini tamamlamaları kaydıyla Haziran ve Temmuz ayları dışında emeklilik isteğinde bulunabilirler.

SAĞLIK ÖZRÜ OLAN ÖĞRETMEN İSTEDİĞİ ZAMAN EMEKLİ OLABİLİR Mİ?

10/07/2018 tarihli ve 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin “Öğretmenlerin emekliliği” başlıklı 331. maddesiyle; “Öğretmenlerin emeklilik işlemleri Haziran ve Temmuz ayları içinde yapılır. Bu aylar dışında emeklilik işlemi yapılabilmesi, görev yapılan il sınırları içinde emeklilik talebinde bulunan personelin sınıf ve branşında öğretmen fazlasının bulunması ve işlemin Bakanlıkça uygun görülmesine bağlıdır.” hükmü getirilmiştir.

Bu hükme göre; Milli Eğitim Bakanlığının uygun görüşü alınarak öğretmenlerin emeklilik işlemleri Haziran ve Temmuz ayları içinde yapılmakta iken;

Kamu hizmetlerinin hızlı, kaliteli, basitleştirilmiş ve düşük maliyetli bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak, zaman, insan gücü ve ekonomik kaynak israfının önlenmesi ile yerinden yönetim ilkesi gereğince; Haziran ve Temmuz ayları dışında emeklilik isteğinde bulunan öğretmenin ayrılması durumunda, il (ilçe, eğitim bölgesi, okul/kurum) genelinde sınıf ve branşında öğretmen fazlasının bulunması halinde,

Milli Eğitim Bakanlığınca valiliklere yetki devri yapılmış ve bazı istisnaların getirildiği Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 29.08.2018 tarih ve 15129618 sayılı “Emeklilik İşlemleri” konulu 2018/15 nolu genelge yayımlanmıştır.

2018/15 nolu genelgenin “A. Emeklilik Başvuruları:” bölümü 3 .maddesinde; “3. Emekliye ayrılmalarını zorunlu kılan bir özür beyan edenler, Haziran ve Temmuz ayları dışında da emeklilik başvurusu yapabileceklerdir.” açıklaması ile “B. Başvuruların Değerlendirilmesi:” bölümü “2. Emeklilik dönemi (Haziran ve Temmuz ayları) dışında emeklilik talebinde bulunanların başvuruları;” kısmı (2.d) fıkrasında; “2. d) Sağlık özrü, bakımından incelendikten sonra değerlendirilecektir.” açıklaması bulunmaktadır.

Ayrıca “A. Emeklilik Başvuruları:” bölümünün 4. maddesinde sağlık kurulu raporlarında olması gereken hususlar açıklanmıştır.

İşte o hususlar;

“4. Emekli başvurularında Valiliklerce aşağıdaki belgeler istenecektir;

4.d) Sağlık mazeretiyle emekli olmak isteyenler bakımından Sağlık Kurulu Raporu, (ibraz edilen SKR SGK Başkanlığına gönderilmeyecek, ilgilinin özlük dosyasında emeklilik evraklarıyla birlikte saklanacaktır.) (Malulen emeklilik işlemleri hariç)

Sağlık Kurulu Raporunda aşağıda belirtilen kriterlerin yer alınası gerekmektedir;

4.d.l) Kendisi, eşi, annesi, babası, çocuğu ile yargı kararıyla vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşi adına düzenlenen sağlık kurulu raporunun; Resmi ve/veya SGK ile anlaşmalı Özel Sağlık Kuruluşlarından / Hastanelerinden, başvuru tarihi itibarıyla son altı ay içinde alınmış, en az üç doktor imzalı ve hastane baştabipliğince onaylanmış olması,

4.d.2) Kendisi için düzenlenen raporda, uzun süreli tedaviyi gerektiren bir hastalığa yakalandığını, görevini sürdürmesine engel ve/veya hayati öneme haiz olup olmadığı,

4.d.3) Aile fertlerinden biri için düzenlenen raporda ise hastalığın tedavisi süresince, hastanın ailesinin bakım ve desteğine ihtiyacı olup olmadığı kaydı aranacaktır.”

Buna göre;

1-Uzun süreli tedaviyi gerektiren bir hastalığa yakalanan, görevini sürdürmesine engel ve/veya hayati öneme haiz olan bir hastalığa yakalan öğretmenler,

2-Eşi, annesi, babası, çocuğu ile yargı kararıyla vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşinin hastalığının tedavisi süresince, bakım ve desteğine ihtiyacı olması halinde öğretmenler; emeklilik için gerekli olan yaş şartı ve fiili hizmet süresini tamamlamaları kaydıyla Haziran ve Temmuz ayları dışında emeklilik isteğinde bulunabilirler.

Web Banner
Web Banner