Rusya’dan Flaş Açıklama: Sputnik V’nin Maliyeti 10 Dolardan Az Olacak « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Rusya’dan Flaş Açıklama: Sputnik V’nin Maliyeti 10 Dolardan Az Olacak

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF), Rusya’da geliştirilen Kovid-19 aşı adayı Sputnik V’in 1 dozunun uluslararası pazardaki maliyeti 10 dolardan az olacak.


Aşının deneme verileri 2. ara analizine göre aşının yüzde 95 etkili olduğu açıklandı.

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF), geçtiğimiz gün Rusya’da geliştirilen Kovid-19 aşı adayı Sputnik V’in fiyatının Pfizer/BioNTech ve Moderna tarafından üretilen aşı adaylarından ucuz olacağını açıklamıştı.

Bugün yapılan açıklamayla birlikte, 2 dozluk bir aşı olan Sputnik V’in 1 doz başına maliyeti uluslararası pazarlar için 10 dolardan az olacağı duyuruldu.

Bu sebeple de Sputnik V benzer etkinlik düzeylerine sahip mRNA aşıları ucuz olacağı bekleniyor. Rus vatandaşları Sputnik V aşısını ücretsiz olarak yaptırabilecek.

Aşı adayı yüzde 95 etkili

Rusya’daki geliştiriciler son olarak da, deneme verileri 2. ara analizine göre Sputnik V Kovid-19 aşısı adayı yüzde 95 etkili olduğunu açıkladı.

Klinik deney verileri 2. ara analizi, ilk dozdan 28 gün sonra Sputnik V aşısı için yüzde 91.4 etkinlik gösterirken; aşı etkinliğinin, ilk dozdan 42 gün sonra yüzde 95’in üzerinde olduğu bildirildi.

Aşının yurtdışında üretimi ve tanıtımına yatırım yapan RDIF yapmış olduğu açıklamada, önümüzdeki yıl 500 milyondan daha çok kişiye yetecek kadar aşı üretmek için uluslararası üretim ortaklarıyla mevcut anlaşmalarını genişletmeye devam ettiğini söyledi.

Sputnik V aşısının ilk yurt dışı teslimatlarının, yabancı üreticilerle mevcut ortaklıklar temelinde Ocak 2021’yılında müşterilere yapılacağını açıklayan RDIF, son zamanlarda taleplerini ileten müşterilerin Mart 2021’yılından itibaren aşının ilk partilerini alabileceğini bildirdi.

Rusya’da Sputnik V aşısının Faz III testlerine; çift kör, randomize, plasebo kontrollü klinik kayıt sonrası çalışmasına 40 bin gönüllü katılıyor. Denemeler esnasında henüz beklenmedik bir yan etkiye rastlanmadığı belirtilirken, katılımcıların takibine devam ediliyor.