Prim borcu olan sağlıktan yararlanabilir mi? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Prim borcu olan sağlıktan yararlanabilir mi?


Web Banner

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olanlar, prim borcu olması nedeniyle Medula tarafından provizyon verilmeyen vatandaşlar, 2019 yılının sonuna kadar sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek.

SGK prim borcu olan sağlıktan yararlanabilir mi?

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı karara göre, Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu, GSS kapsamında olan ancak primlerini zamanında ödemeyip, borçlanan vatandaşların yıl sonuna kadar Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinden ücretsiz yararlanmasını sağlayacak. Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki vatandaşların bakmakla yükümlü oldukları kişiler de yıl sonuna kadar ücretsiz sağlıktan yararlanabilecek.

29 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan ilgili karar,

‘’Genel Sağlık Sigortası ve 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı olup sağlık hizmetlerinden yararlanamayan Türk vatandaşları ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler, Sağlık Bakanlığı ve bağlı sağlık tesisleri ile devlet üniversite hastanelerinde sunulan sağlık hizmetlerinden 31 Aralık 2019 tarihine kadar ücretsiz olarak yararlanabilecektir. Ücretsiz sağlık hizmeti hakkından; Genel Sağlık Sigortası ve Bağ-Kur kapsamındaki vatandaşların bakmakla yükümlü olduğu kişiler de yararlanacak.’’

Ücretsiz sağlık hakkı, 31 Aralık 2019’a kadar geçerli olacak

Sigortalı vatandaşın, ücretsiz sağlık hizmetinden faydalanabilmesi için ise, 60 günden fazla prim borçlarının bulunmaması gerekmektedir. 60 günden fazla prim borçları bulunanların muayene ve tedavi giderleri SGK tarafından karşılanmamaktadır. Borcu olsa da borçlarını yapılandırıp tecil ve taksitlendirmeleri devam edenler ise borçlarını düzenli bir şekilde ödemeleri durumunda SGK sağlık sigortasından yararlanmaya devam edebilecek.

01.01.2020 tarihinden sonra ise 60 günden fazla prim borçları olanlar SGK sağlık yardımlarından faydalanamayacaktır.

GSS nedir?

GSS, vatandaşın sağlık riskleri ile karşılaşması durumunda, sağlıklarının korunması için gerçekleşecek harcamaların finansmanını sağlayan fondur. GSS, vatandaşların sağlık hizmetlerini etkin, eşit kullanılmasını sağlamaktadır.

Web Banner
Web Banner