OCF Anadolu Lisesi “Bilgi ve Medya Okuryazarlığı” projesine katıldı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

OCF Anadolu Lisesi “Bilgi ve Medya Okuryazarlığı” projesine katıldı


Orhan Cemal Fersoy Anadolu Lisesi’nin ortak olduğu Erasmus+ 2022-1-HR01- KA220-SCH-000089732 nolu “Media and Information Literacy : Learning to Think Critically” adlı projenin ilk öğrenci – öğretmen hareketliliği İtalya’nın Gela şehrinde  I.I.S. “Luigi Sturzo” okulunda 27.02.2023 – 03.03.2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Proje kapsamında 2 öğretmen  4 öğrenci ile birlikte toplamda  Hırvatistan, Türkiye, Letonya , İzlanda ve Portekiz’den gelen  15 öğretmen, 45 öğrenci  Sicilya’nın Gela şehrinde  “Bilgi ve Medya Okuryazarlığı” projesi hareketliliğine katıldı.

Hareketlilik süresince ortak ülkelerden katılımcılar ülke , şehir ve okullarını tanıtan sunumlar yapmış, vatandaşlık, ifade özgürlüğü, propaganda , demokrasi  ,insan hakları, bilgiye erişim, demokratik söylem , medya türlerine giriş konularında atölye çalışmaları yapmışlar, İtalya Gela ‘da bir televizyon kanalına (Sturzo Channel) konuk olmuşlar, stüdyoda öğrencilerimizle ve katılan tüm öğrenciler ile röpörtaj yapılmış ve   televizyon kanalında öğrenciler sansür ve ifade özgürlüğü konulu düzenlenen bir münazarada görev aldılar.

Orhan Cemal Fersoy lisesinin öğrencileri bu proje sayesinde avrupa vatandaşı olmayı deneyimlemiş, dijital yeterliliklerini, ingilizcelerini geliştirme ,farklı kültürleri tanıma fırsatı bulmuşlardır. Ayrıca öğrencilerimiz Sicilya/gelada kültürel etkinlikler kapsamında Catania, Agrigento, Turkish Steps, Arkeoloji müzesini , Tarihi Catania üniversitesini,Miniatura’yi ziyaret etmiş farklı kültürleri deneyimleme fırsatı yakalamışlardır.

In vico Ruggeri’deki stüdyoyu ziyaret ederek canlı habere katılma fırsatı buldular. Bu çeşitliliğin sadece öğrencilerimizin kültürlerarası diyalog üzerinde çalışmaları, çeşitlilik ve kapsayıcılık hakkında önemli  sorular sormaları ve bunları temsil etmenin değişik yollarını fark  etmeleri için bir motivasyon olacağına inandıklarını ifade etmişlerdir.

Proje boyunca  öğrencilerin ortak ülkelerdeki  gençlerin bilgi ihtiyaçlarını ve medyadaki sansasyona karşı duyarlılıklarını karşılaştırılacak,  planlanan etkinlikler, öğrencilere medya içeriği oluştururken veya yayınlarken gerekli olan sorumluluğu öğretmeyi amaçlayacaktır. Bu hareketlilik sonunda öğrenciler demokrasi ve ifade özgürlüğü hakkında bilgilerini  geliştirmişler ve elde ettikleri kazanımların  ülkelerindeki medyanın durumunu karşılaştırabilmeleri açısından  önemli olduğunu vurgulamışlardır.

Projenin ikinci hareketliliği öğrencilerin yaşam boyu öğrenmenin önemi ve medyanın sorumlu kullanımının önemi hakkında bilgilerinin artırılması gibi amaçlar doğrultusunda  Letonya’da Baldones Vidusskola Lisesinde 07.05.2023 – 13.05.2023 tarihleri arsında gerçekleştirilecektir.