Okulların açılması ile birlikte öğretmenleri ve öğrencileri neler bekliyor? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Okulların açılması ile birlikte öğretmenleri ve öğrencileri neler bekliyor?


Web Banner

Mili Eğitim Bakanlığı 2020-2021 eğitim öğretim yılı takvimini açıkladı. Açıklanan takvime göre okullar 31 Ağustos’ta açılıyor. 31 Ağustos’ta okulların açılması ile birlikte öğretmenleri ve öğrencileri yeni durumlar bekliyor. Öncelikle sosyal mesafe kuralları tüm okullarımızda uygulanacak. Öğretmenlerin ve öğrencilerin okullarda maske takarak derslerin yüz yüze işleneceği öngürülüyor. Bakanlık sınıf mevcutlarını azaltmada kararlı. Sınıf mevcudu 20-25 bandını geçmeyecek Bu yüzden ikili eğitime geçiş çalışmalarına başlandı.

Öğretmen ihtiyacı ve Öğretmen Atamaları Artacak Öğretmen ihtiyacı ve öğretmen atamaları artacak …

Bilindiği üzere öğretmen atamaları öğretmen ihtiyacına göre yapılıyor. Daha da detaylandıracak olursak, Türkiye geneli öğretmen ihtiyaç sayısı bakanlık e okuldan alınan göstergelere göre branş branş belirleniyor ve branş branş öğretmen ihtiyaç sayılarına göre ilgili branşa öğretmen atamaları yapılıyor.

Son 5 yıldaki öğretmen atamalarına baktığımızda en çok öğretmen atamaları sınıf öğretmenliği branşına olmuş. Son 5 yılda toplamda 200 binden fazla öğretmen ataması yapılmış bunun yaklaşık 40 bin civarı sınıf öğretmeni olmuş Çünkü sınıf öğretmenliği en fazla öğretmene ihtiyaç bulunan alanlardan. En çok öğretme ihtiyaç sayısı bulunan branşları çoktan aza doğru sıralayacak olursak.

1. Özel Eğitim öğretmenliği
2. Din Kültürü Ahlak Bilgisi öğretmenliği
3. Sınıf Öğretmenliği
4. İngilizce öğretmenliği
5. İlköğretim Matematik Öğretmenliği
6. Rehber öğretmenlik
7. Türkçe Öğretmenliği

8. Fen Bilgisi Öğretmenliği
9. Okul öncesi öğretmenliği
10.Beden Eğitim Öğretmenliği şeklinde devam etmektedir.

En çok öğretmen ihtiyacı bu alanlarda vardır ve son yıllarda yapılan öğretmen atamalarına baktığımızda bu alanlar en çok kontenjan alan branşlar olmuştur.

Öğretmen ihtiyacı daha da artacak mı?

Koronavirüsten dolayı sosyal mesafe kuralları hayatımıza girmiştir. Sosyal mesafe kuralları artık hayatın her alanında etkisini gösterecektir. Okulda, işyerinde, evlerde, kamu kuruluşlarında normalleşme sürecinde sosyal mesafe kuralları göz ardı edilmeyecektir.

Bu durumun öğretmen atamaları ve öğretmen ihtiyacı ile ne ilgisi vardır? Diye akıllara soru gelebilir. Mebpersonel.com olarak bunu açıklıyoruz. Okullarımızda yeni dönemde sosyal mesafe kurallarına göre sınıflar düzenlenecektir. Artık sınıflarımız 30-40 kişi şeklinde kalabalık olmayacaktır. Sosyal mesafe kurallarına göre öğrenciler sınıflara dizilecektir. Bu durumda derslik ihtiyacı olacağından okullarımız yeni dönemde ikili eğitime bile tekrar geçebilir. Çünkü ikili eğitim demek derslik ihtiyacının giderilmesi sınıfların kalabalıklığının da azaltılması demektir. Bu durum gerçekleşirse sosyal mesafe kurallarına okullarımızda da uyulmuş olacaktır.

Dolayısıyla okullarımızda sosyal mesafe kuralları gereği derslik ihtiyacı giderildiği veya ikili eğitime geçildiği takdirde öğretmen ihtiyacı da çok artacaktır. Yani bu durum öğretmen ihtiyacını artırdığ için öğretmen atamaları da artacaktır.

Her yıl ortalama 40 bin civarı yeni öğretmen atamaları yapılıyor. Koronavirüsten dolayı sosyal mesafe kuralları yaşamızın her alanına ve okullara da girer ve uygulanırsa her yıl yapılan öğretmen atamaları sayısı 40 binlerden 60-70 binlere çıkacaktır. Bu durum da atama bekleyen 400 binden fazla öğretmene umut ve iş kapısı demektir.

 

mebpersonel

Web Banner
Web Banner