Norm kadro fazlası öğretmenler resen atamaya tabi tutulmamalıdır « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Norm kadro fazlası öğretmenler resen atamaya tabi tutulmamalıdır


Web Banner

Eğitim-Bir-Sen olarak, Millî Eğitim Bakanlığı’na başvurarak, norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenlerin atamalarının tercihleri esas alınarak yapılması; tercihlerine atanamayan veya tercihte bulunmayanların ise halen bulundukları eğitim kurumlarının normlarında gösterilmeleri yönünde düzenleme yapılmasını talep ettik.

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde il millî eğitim müdürlüklerince norm kadro fazlası öğretmenlerin başvuru ve atama işlemleri devam etmektedir. Yönetmeliğin “İhtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri” başlıklı 53. maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan, “Norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler; öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre atanır” hükmü çerçevesinde norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler, tercihte bulunmalarına rağmen bazı hâllerde, tercihte bulunmamaları hâlinse ise isteklerine bakılmaksızın il veya ilçe içinde resen atanmaktadır.

Resen atama işlemlerine karşı idari yargıda açılan iptal davaları ise çoğu durumda davacının lehine sonuçlanmak suretiyle il millî eğitim müdürlüklerince gerçekleştirilen atama ve norm kadro belirleme işlemlerini sürüncemede bırakmakta; mahkeme kararlarının yerine getirilmesi zorunluluğu, işlemin tarafı olmayan öğretmenlerin dahi istek ve iradelerinden bağımsız gelişen idari süreçler içinde mağdur olmalarına neden olmaktadır.

Diğer taraftan, 6287 sayılı Kanunla değişik 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun 3. maddesi ile 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’nun 22. maddesi gereği ilköğretime başlama yaşının 5 yaşın bitimine çekilmiş olması nedeniyle 2019-2020 eğitim-öğretim yılı sonunda ilköğretimi tamamlayarak ortaöğretime başlayacak öğrenci sayısında büyük bir artış olacağı aşikârdır. Bunun doğal sonucu olarak, 2020 yılı norm kadro belirleme sürecinde ortaöğretim kurumları yönünden ilave norm ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Şu anda norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenlerin kısa bir süre sonra norm ihtiyacı için değerlendirilerek yeniden atamaya tabi tutulacakları açıktır.

Bu nedenle, norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenlerin resen atamaya tabi tutulmayarak atamalarının tercihleri esas alınmak suretiyle yapılması; tercihlerine atanamayan veya tercihte bulunmayanların ise halen bulundukları eğitim kurumlarının normlarında gösterilmeleri gerekmektedir.

Bakanlığa gönderdiğimiz yazı için tıklayınız

Web Banner
Web Banner