Milyonlarca kişiyi ilgilendiren gelişme… « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren gelişme…

 Devlet çok sayıda sosyal yardım yapıyor.

Bu haber 16 Ocak 2021 - 17:11 'de eklendi ve 144 kez görüntülendi.

Bunların başında da evde bakım parası, 65 yaş aylığı ve engelli ödemeleri yer almakta. Ancak bunları alabilmek için gelire bakılıyor. Yeni yılla beraber sosyal destek maaşlarının yeni gelir sınırları da belirlendi.

Gelir hesabı nasıl yapılıyor? Gelir hesabına dahil olmayanlar neler?

İşte tüm bilgiler…

GELİRE BAKILIYOR

Ülkemizde pek çok konu da sosyal yardımlar yapılıyor. Evde bakım parası, 65 yaş aylığı ve engelli maaşı gibi yardımları almak için gelirinize bakılıyor. Bu sosyal yardımları alabilmek için ise hak sahiplerinin gelirine bakılıyor. Genellikle de eve giren gelirin kişi başına düştüğü rakam burda rol oynuyor.

ASGARİ ÜCRET ARTTI, RAKAMLAR DA YÜKSELMİŞ OLDU

Bu rakamlar asgari ücretin artmasıyla beraber yükselmiş oldu. Böylece sosyal yardımları alabilmek için gerekli gelir koşulu daha kolaylaştı. Engelli olduğu için, yaşı ya da hastalığı sebebiyle başkasının bakımına muhtaç olan kişilerin bakımını gerçekleştiren yakınlarına devlet her ay maaş veriyor.

EN AZ YÜZDE 50

Bakım parası alabilmek için evvela hasta veya yaşlı yurtdaşın rapor alması gerekmektedir. Bu raporun da en az % 50 oranında olması isteniyor. Bununla beraber hekimlerin bu rapora ‘bakıma muhtaç’ ibaresi de eklemesi gerekmektedir. Ayrıca bakım maaşı alacak kişinin bakacağı engelli ya da yaşlının akrabası da olması gerekmektedir. Eğer akrabalık ilişkisi yoksa bu kez yasal varisi olması gerek.

HANEYE GİREN GELİR BAZ ALINIYOR

Evde bakım parası alacak kişinin gelirine de bakılıyor. Daha doğrusu haneye giren gelir burda baz alınıyor. Yani haneye giren tüm gelir toplanarak evde yaşamakta olan kişi sayısına bölünüyor. Bu bölüm sonucu kişi başı gelirin, net asgari ücretin (AGİ hariç) üçte ikisinden az olması gerekmektedir. Gelir sınırı yeni asgari ücretle arttı. Hane içinde kişi başı gelir bin 705 liranın altındaysa aylık bağlanıyor. Destek, bakıma muhtaç engellilerin bakımını üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere ödeniyor.

GELİR HESABI NASIL YAPILIYOR?

Net asgari ücret 2.825,90 TL
AGİ hariç ücret: 2.825,90- 268,31 = 2.557,59 TL
AGİ hariç ücretin 2/3’ü: 2.557,59/3 X 2 = 1.705,06 TL
Buna göre evde bakım parası alabilmek için ailelerin toplam gelirlerinin şu rakamlardan az olması gerekir:
2 kişi ailede 3.410 TL
3 kişi ailede 5.115 TL
4 kişilik ailede 6.820 TL
5 kişilik ailede 8.525 TL

İKRAMİYELER HARİÇ TUTULUYOR

Bu arada eve giren gelir miktarı hesaplanırken ikramiyeler hariç tutuluyor. Yani evde bir emekli var ise onun maaşı hesaba dahil edilirken kurban ve ramazan bayramlarında ödenen 1000’er liralık ikramiye bu hesaba yani gelir miktarına dahil edilmiyor.

HANEYE GİREN GELİR SINIRI ETKİLİ OLUYOR

Benzer şartlar engelli ve 65 yaş aylığı alanlar için de geçerli. 65 yaş aylığı alabilmek için kişinin kendinin ve eşinin gelirine bakılarak muhtaçlık belirleniyor. Engelli maaşında da haneye giren gelir burda etkili oluyor. Sosyal yardım aylıklarının yeni gelir sınırları şu biçimde belirlendi:


112 GÜNLÜK PARA VERİLİR

Doğum yapan bir çalışanın alacağı doğum parası nasıl hesaplanmaktadır? Kaç lira olmaktadır? Bunun için ne yapmak lazım? Ayşe ŞAHİN

Kadın çalışanların doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere 16 hafta yani 112 gün izin hakkı bulunur. Bu dönem raporlu olarak sayıldığı için annelere 112 günlük iş göremezlik ödeneği verilmektedir. Dolayısıyla siz de 112 günlük iş göremezlik ödeneği veya doğum parası alırsınız. Bu para hesaplanırken kadın çalışanın son 3 aylık brüt maaşının ortalaması alınıyor. 112 günlük brüt ücretin de üçte ikisi anneye ödeniyor. Bunun için doğum öncesi iş verenin durumu SGK’ya bildirmesi yeterli oluyor. Daha sonra SGK sizin hesabınıza bu parayı yatırıyor.

PART-TİME ÇALIŞANA ÖDENEK

Kısmi süreli çalışan bir işçiyim. İşletmemiz ara sıra kapanıyor veya üretim azalıyor. Diğer işçilerle beraber bizim de kısa çalışma ödeneği alma hakkımız bulunuyor mu? (ismi saklı)

Koronavirüs (covid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesi ile yapılan kısa çalışma başvurularında, kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla işçinin son 60 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 senede en az 450 gün süreyle prim ödeme koşullarını taşıması halinde kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilir. Dolayısıyla burda kısmi süreli veya full time ayrımı yapılmıyor. Şartları taşıyorsanız siz de alabilirsiniz. Faruk Erdem/Yeni Asır

Web Banner

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
Web Banner

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN