Mezarlıklarda karekod dönemi « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Mezarlıklarda karekod dönemi

Pandemide karekod sisteminin yaygınlaşmasıyla karekodlu mezar taşı dönemi de başladı. Artık mezar taşına yerleştirilen karekodlar sayesinde, cep telefonuyla tarama yapıldıktan sonra vefat eden kişinin özgeçmişi, soyağacı, fotoğrafları, video görüntüleri ekrana geliyor. İstenirse kişisel sayfada dualar da yer alabiliyor. Antalya’da mezar yapımı firması sahibi Mehmet Çetin, siparişlere yetişemediğini söylüyor.


Web Banner

Gelişen teknoloji ile bankacılık işlemlerinden alışverişe günlük yaşamda sıkça kullanılan karekod uygulaması, mezar taşlarında da yaygınlaşmaya başladı. Pandemi döneminde karekod sisteminin bilinirliğinin artmasını fırsata dönüştüren Antalya’da kabir bakım ve mezar yapımı firması sahibi Mehmet Çetin, 5 yıl önce müşterilerine sunduğu karekodlu mezar taşı hizmetini yeniden başlattı. O dönem bilinmemesinden dolayı ilgi görmeyen karekodlu mezar taşı, pandemide çok beğenildi.

ANILAR TELEFONDAN İZLENEBİLİYOR

Kabir ziyaretinde teknolojinin imkânlarını kullanarak yakınlarının akıllı telefondan vefat eden kişinin güzel anılarını izleyip, yeniden hatırlamasını sağlayan ‘karekodlu mezar’ talebinde artış yaşandığını belirten Çetin, son günlerde siparişlere yetişemiyor.

HİKÂYESİNİ İSTEYEN OKUYABİLECEK

Mezar taşına yerleştirilen karekod sistemi, cep telefonuyla tarama yapıldıktan birkaç saniye sonra vefat eden kişinin kişisel bilgilerini ekrana taşıyor. Mezarı ziyaret edenler karekod sistemiyle yakınının özgeçmişi, soyağacı, fotoğrafları, video görüntülerini kolaylıkla cep telefonundan izleyip, hatıralarını canlandırıyor. İsteğe göre karekod sistemindeki kişisel sayfada dualar da yer alıyor.

Vefat eden kişinin yakınının paylaşmak istediği bilgilere, telefonunda karekod uygulaması bulunan herkes ulaşabiliyor.

SİPARİŞLER PANDEMİ DÖNEMİNDE ARTTI

Mehmet Çetin, “Karekod sistemi önceden fazla bilinmiyordu, ancak pandemi döneminde yoğun olarak her yerde kullanılmaya başlandı. Yakınları vefat eden kişilere karekod sistemi hakkında bilgi verdiğimizde, yapılacak mezar taşında bu uygulamayı kullanmayı tercih etmeye başladılar. Son zamanlarda karekod sistemi ile siparişlerimiz arttı. Karekod sisteminde vefat eden kişinin yakınının izin verdiği merhumun özgeçmişi, videoları, fotoğrafları, hatıraları, eğlenceli anları gibi paylaşımlar yapılabiliyor. İsteyenler bu bilgilere ek şiir, dua, aile fotoğrafı da ekleyebilir” diye konuştu.

‘MALİYETİ AZALTIYOR’

Pandemiyle karekod uygulamasının kullanımının yaygınlaştığına dikkat çeken Mehmet Çetin, gelişen teknolojiyle mezar taşlarındaki hikâye, fotoğraf, dua gibi yazıların yerini karekoda bırakmaya başladığını dile getirdi.

Mezar taşlarında yer alan yazıların kabir fiyatını artırması nedeniyle karekod sisteminin tercih edildiğini aktaran Çetin, “Pandemi döneminde karekodlu mezar taşı siparişlerinde artış yaşandı. Bu uygulama mezar taşı yapım maliyetini de azaltıyor” dedi.

Web Banner
Web Banner