Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’ndan büyüme açıklaması « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’ndan büyüme açıklaması


Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, Türkiye’nin salgın döneminde diğer ülkelere kıyasla oldukça başarılı ve güçlü bir reel ekonomik performans sergilediğini aktardı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Ankara’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sektör Meclisleri İstişare Toplantısı’na katıldı.


“Ülkemiz, salgın döneminde başarılı ve güçlü bir reel ekonomik performans sergiledi”

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin büyüme noktasında diğer ülkelerden pozitif ayrıştığını belirterek, “Ülkemiz, salgın döneminde diğer ülkelere kıyasla oldukça başarılı ve güçlü bir reel ekonomik performans sergilemiştir. Birçok ülkede iktisadi faaliyet gerilemiş ve pek çok ekonomide büyüme sıfıra yakın bir seyir izlemiştir.” şeklinde konuştu.


“İhracat, büyümeye son 5 çeyrek boyunca arka arkaya katkı sağlıyor”

Açıklanan son veriler yılın ikinci çeyreğinde sanayi üretiminin güçlü bir seyir izlemeye devam ettiğini gösterdiğini belirten TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun toplantıdaki konuşmasından öne çıkanlar:

“Net ihracatın, büyümeye son 5 çeyrek boyunca arka arkaya pozitif katkı sağladığı görülmektedir. Mayıs ayı itibarıyla toplam istihdam edilen kişi sayısı 30,8 milyon ile tarihsel yüksek seviyeye ulaşmıştır.


Sanayi üretimi mayıs ayında yüzde 9,1 büyüdü

2020 yılının üçüncü çeyreği ve sonrasında yıllık bazda aralıksız büyüyen sanayi üretimi, 2022 yılı Mayıs ayında yüzde 9,1 oranında önemli bir artış kaydetmiştir.


İhracatın ülke ve ürün çeşitliliği arttı

2022 yılında ihracatımızın ülke ve ürün çeşitliliği 2006 yılına göre iki kat artmıştır. 2015-2022 yılları arasında ihracatımızdaki artışın yaklaşık yüzde 29’u yeni pazar girişleriyle gerçekleşmiştir.


Kredi verilen firma sayısı yükseldi

Aralık 2021 ile Haziran 2022 arasında kredi verilen firma sayısı toplamda 1 milyon 878 binden 1 milyon 960’a çıkarak 82 bin adet artarken, kredi kullanan KOBİ’lerin sayısı 195 bin adet yükselerek 2 milyon 56 bin olmuştur.”


Kavcıoğlu, 65 sektör temsilcisi ile bir araya geldi

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğindeki toplantıya; TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile TOBB bünyesinde faaliyet gösteren 65 sektör meclisinin başkanları ve üyeleri katıldı.