Memur, işçi statüsünde nasıl emekli olur? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Memur, işçi statüsünde nasıl emekli olur?


Memur olarak çalışanlarla işçi olarak çalışanların emeklilik yaş ve hizmet koşulları farklı olmaktadır. Memurlarda kademelendirilmiş yaş gruplarına girilebilmesi için 5434 sayılı Kanun Geçici Madde 205 hükmü uygulanır ve hizmet olarak da kadın ise 20, erkek ise 25 hizmet yılları olmak kaydıyla memurluk statüsünden emekli olabilirler. Kademelendirilmiş yaş gruplarının tespitinde de 23/05/2002 tarihindeki toplam hizmet süresinin fazla olması yaş grubunu daha önce tamamlanmasını büyük ölçüde etkiler. Peki işçilik ve memurluk hizmeti olan memur, işçi statüsünde nasıl emekli olur? İşte konuyla ilgili merak edilenler…
Memurlarda kademelendirilmiş yaş gruplarına girilebilmesi için 5434 sayılı Kanun Geçici Madde 205 hükmü uygulanır ve hizmet olarak da kadın ise 20, erkek ise 25 hizmet yılları olmak kaydıyla memurluk statüsünden emekli olabilirler. Kademelendirilmiş yaş gruplarının tespitinde de 23/05/2002 tarihindeki toplam hizmet süresinin fazla olması yaş grubunu daha önce tamamlanmasını büyük ölçüde etkiler.
İşçilerde kademelendirilmiş yaş ve hizmet tespitinde 506 sayılı Kanun Geçici Madde 81 hükmü uygulanır ve kadın ve erkek için belirli sigortalılık süresi ve belirli primli çalışma şartı ve yaş grubu belirlenir. 23/05/2002 tarihine kadar olan sigortalılık süresi bu şartları ortaya çıkarır.
Özetle; Emeklilik hizmet ve emeklilik yaş gruplarının tespitinde;
– Memur için 23/05/2002 tarihindeki toplam hizmet,
– İşçi için 23/05/2002 tarihindeki sigortalılık süresi (hizmet olmayıp çalışılmayan süreler de olsa bu tarihe kadar olan sigortalılık süresi önemli olmaktadır),uygulanır.