MEB’in Eğitim karnesi zayıf ! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

MEB’in Eğitim karnesi zayıf !


İlkokul ve ortaokulda toplam 30 bin 542 öğretmen ile görüşme yapan MEB İç Denetim Birimi, 130 devlet okulunda görüşmelerini tamamladı. Görüşmelerde öğretmenler haricinde 19 bin 188 öğrenci, 16 bin 754 veli de bulundu. MEB tarafından yapılan görüşmeler sonucunda kendi eğitimine 3 ayrı raporda zayıf not verildi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olan özel yurtlarda inceleme başlatıldı. İlkokul ve ortaokul düzeyinde ücretsiz kitap beklentilerinin karşılanma düzeyi ilk olarak sorgulanan konular arasında yer aldı. Konu ile ilgili çalışma 12 ilde ve 130 okulda gerçekleşti. Okullarda matematik ve Türkçe öğretmenliği gibi alanlarda zümre başkanları ile görüşme yapıldı. Ayrıca müdürler ile de görüşmeler gerçekleşti. Görüşme sonunda verilen rapora göre 4 öğrenciden üçü, yardımcı kaynak kullanıyor. 200 öğrenciden 74’ü de LGS hazırlık için kitapları yetersiz buluyor. Ders konularını daha iyi anlamak ve dersleri kavramak için kitapların yetersiz olduğunu belirten öğrenciler, ders kitaplarının LGS’ye uyumsuz olduğunu söyledi.

  Aday öğretmenler ile ilgili mevcut uygulamalar da araştırma kapsamında yer alıyordu. Öğretmen ve okul yönetimi üzerindeki etkiler de araştırmada bulundu. Bu eğitimde sorun çıkmasın diye baştan savma evrak imzalatıldığı ortaya çıktı. Yurtlardaki yangın riskine de dikkat çeken mevzuatta düzenleme önerisinde bulunuldu.

Milli Eğitim Raporları

 Zayıf verilen raporların ilki kitapların hacminin büyük olduğunu fakat içeriğinin boş olduğunu vurguluyor.  Genel olarak bu raporda ders kitaplarının içeriklerinin sınavlar ile uyumsuz olduğu konusunda şikayetler yer alıyor. Ayrıca kitapların ağır olduğu ve sınıfların düzeyine uygun olmadığı vurgulanıyor.

İkinci zayıf rapor ise yangın konusunda geldi. Bu rapora göre yurtlar her an yanabilir. Yurt binalarında elektrik tesisatları, yangın tehlikesine karşı yönetmeliğe uygun hale getirilmelidir. Yangın riskinden dolayı tek bir standart belirlenmesi gerekiyor.

  Üçüncü zayıf rapor ise öğretmenlerin eğitimi için geldi. Bu rapora göre öğretmenler sadece kağıt üzerinde eğitiliyor. Adaylık Kaldırma Sınavında adaylar için formaliteden kağıtlar dolduruluyor. Öğretmen adayları eğitilmiyor.Öğretmen eğitimi emekliliği gelmiş öğretmenler tarafından veriliyor.