Lisans mezunu kabul edilen ön lisans mezunları « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Lisans mezunu kabul edilen ön lisans mezunları


Web Banner

Kamu kurum ve kuruluşlarının görevde yükselme uygulamalarında en az 4 yıl süreli yükseköğrenim mezunu olma şartının arandığı durumlarda, 2 veya 3 yıl süreli yükseköğrenim mezunu olan personelden bazıları bu şartı taşıyor sayılmaktadırlar.

“Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik”, Devlet memurları ile kamu iktisadî teşebbüsleri sözleşmeli personelinin görevde yükselmesine ilişkin usul ve esasları düzenlerken, görevde yükselme uygulamalarında esas alınacak öğrenim seviyelerini de belirlemiştir.

Eğitim şartı

Görevde yükselme suretiyle yapılacak atamalarda aranacak öğrenim düzeyi şartları, kadro unvanları itibariyle kurumların özel yönetmeliklerinde belirlenmekle birlikte, Genel Yönetmelikte bazı kadro unvanlarına atanacaklar için en az 4 yıllık yükseköğrenim mezunu olma şartı getirilmiştir.

Yönetmelikteki belirlemeye göre;

**Müdür, Şube Müdürü, Başmühendis, Araştırmacı, Eğitim Uzmanı, Uzman, Müdür Yardımcısı, Çözümleyici ve bu düzeyde bulunan görevler ile daha üstü görevlere atanacakların en az 4 yıl süreli yükseköğrenim mezunu olması gerekmektedir.

**Kurumlar, özel yönetmeliklerinde düzenlenmek şartıyla, hizmet alanına ilişkin 2 yıllık yükseköğrenim görmüş olanların müdür ve daha alt görevlere atanmasında 4 yıl süreli yükseköğrenim mezunu olma şartını aramayabilmektedirler.

**Kurumlar, özel yönetmeliklerinde düzenlenmek şartıyla, 18/04/1999 tarihi itibariyle Devlet memuru olanlar için Genel Yönetmelikte belirtilen öğrenim düzeyinin altında öğrenim şartı arayabilmektedirler.

Lisans mezunu kabul edilen ön lisans mezunları

Genel Yönetmelik, 18/04/1999 tarihi itibariyle Devlet memuru (ya da KİT sözleşmeli personeli) olanlar için, görevde yükselmede aranan eğitim şartı yönüyle özel düzenleme yapmıştır.

Bu düzenlemeye göre; 18 Nisan 1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar, diğer koşulları taşıyor olmaları halinde, öğrenim şartı bakımından (kurumların özel yönetmeliklerinde hüküm bulunsun veya bulunmasın) dört yıllık yükseköğrenim mezunu kabul edilmektedirler.

**18 Nisan 1999 tarihi itibariyle görevde bulunanlardan aynı zamanda önlisans mezunu durumunda olanlar;

Kurumları tarafından açılan ve en az 4 yıllık öğrenim mezunu olma şartı aranan görevde yükselme sınavlarına (diğer şartları taşıyor olmaları halinde) başvurabilirler.

Kurumlar, eğitim düzeyini gerekçe göstererek ilgili personelin başvurusunu reddedemez.

Sınav duyurusunda, 2 yıllık yükseköğrenim mezunlarının başvurusuna ilişkin herhangi bir ifadenin yer almıyor olması, (diğer şartları taşıyor olmaları halinde) 2 yıllık yükseköğrenim mezunlarının bu sınava başvuru yapmasına engel teşkil etmez.

**18 Nisan 1999 tarihinden sonra göreve başlamış olan önlisans mezunları ile bu tarihten sonra önlisans mezunu olanlar;

En az 4 yıllık yükseköğrenim mezunu olma şartı aranan görevlere, 4 yıllık yükseköğrenim mezunu olma şartını taşıyor olmaları halinde atanabilirler.

Kurumlar, bu durumda olanlar için Genel Yönetmelikte belirlenmiş eğitim şartını değiştiremezler.

Kurumlar, özel yönetmeliklerinde düzenleme yapmış olmaları halinde, atama yapılacak göreve ilişkin hizmet alanında 2 yıl süreli yükseköğrenim yapmış olanları, en az 4 yıl süreli yükseköğrenim mezunu olma şartı aranan müdür ve daha alt görevlere görevde yükselme suretiyle atayabilirler.

Web Banner
Web Banner