Kovid-19’un en erken semptomu keşfedildi! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Kovid-19’un en erken semptomu keşfedildi!

Bilim insanları Kovid-19’un en erken belirtisini keşfetmiş olabileceklerini açıkladı.


Barcelona Üniversitesi’nden bilim adamları tarafından yapılan yeni bir çalışmada, Kovid-19 hastalarının yaklaşık % 70’inin yaygın semptomlar ortaya çıkmadan önce burun kuruluğundan etkilendiğini ortaya koydu. Araştırmada, burun kuruluğunun en erken Kovid-19 semptomu olabileceği belirtilirken, bu durumun tat ve koku kaybının habercisi olduğu aktarıldı.

Çalışma kapsamında araştırmacılar, 35 Kovid-19 hastası ile beraber onlarla yaş ve cinsiyet açısından denk bir kontrol grubunu değerlendirdi. Sonuçlarda hastaların % 68’inden fazlasının, burunla ilgili en az bir semptom yaşadığı görüldü. Bununla beraber Kovid hastalarının diğerlerine göre  “burunda garip bir his” ve “aşırı kuruluk” gibi semptomları kontrol grubuna kıyasla daha sık yaşadığı aktarıldı.

Araştırmayı yöneten Doktor Jordi Navarra ve ekibi, bulgularına dayanarak şimdiye kadar göz ardı edilen bir başka Kovid-19 semptomu keşfetmiş olabileceklerini söyledi. Jordi, ayrıca hastaların % 52’sinin devamlı burnunu yıkamış gibi hissettiğini, kontrol grubunda aynı hissi yaşadığını söyleyenlerin oranın ise % 3 olduğunu söyledi.

ORTALAMA 12 GÜN SÜRÜYOR

Burun semptomlarının Kovid-19’un yaygın olarak görülen ateş ve kuru öksürük gibi belirtilerinden önce ya da onlarla beraber ortaya çıktığı ve ortalama 12 gün sürdüğü kaydedildi.

TAT VE KOKU KAYBINA GÖTÜRÜYOR

Diğer taraftan bilim adamları, burunda hissedilen söz konusu belirtilerin, yoğun olarak anozmi (tat kaybı) ve hipozmi (koku kaybı) ile beraber görüldüğünü açıkladı. Kovid-19’un temel semptomlarından ikisi olarak kabul gören tat ve koku kaybının çalışmaya katılanların % 80’inde görüldüğü açıklandı.

ERKEN TEŞHİSİ KOLAYLAŞTIRABİLİR

Çalışmanın yazarları, “Nazal semptomların varlığı ve bunların erken ortaya çıkması, Kovid-19’un erken teşhisini potansiyel olarak kolaylaştırabilir” ifadelerini kullanarak, erken burun semptomlarına ilişkin araştırmacıların genişletilmesini istedi.

KOVİD-19 BURNU NASIL ETKİLİYOR?

Kovid-19 vücuda tipik olarak burun ya da ağız yolu ile, kimi zaman de gözlerden giriyor. Solunum yollarını hedefleyen virüs akciğer, burun ve boğazdaki hücreleri istila ederek çoğalıyor. Virüs hücrelere tutunmak için ACE-2 reseptörlerini kullanıyor. ACE2 reseptörleri ise akciğerlerde, böbreklerde, kalpte, bağırsakta ve epitel hücrelerinde yaygın olarak bulunuyor. Burunun nemli kalmasını sağlamayı başaran mukoza hücreleri ise virüsün artması için bir hayli bir uygun ortam sağlıyor. Araştırmacılar, virüsün mukozayı istila etmesinin kuruluğa ve burunda tuhaf hislere neden olabileceğini belirtiyor.