Kovid-19 Yeni Mutasyonu Birçok Ülkeye Sıçramaya Başladı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Kovid-19 Yeni Mutasyonu Birçok Ülkeye Sıçramaya Başladı

İlk olarak İngiltere’de Eylül ayında görülen, Aralık ayına kadar bilinmeyen Kovid-19 yeni mutasyonu birçok ülkeye hızla yayılmaya başladı.


Web Banner

İlk olarak İngiltere’de Eylül ayında görülen, Aralık ayına kadar bilinmeyen Kovid-19 yeni mutasyonu birçok ülkeye hızla yayılmaya başladı.

İngiltere, Eylül ayında Kovid-19 yeni versiyonu bildiren ilk ülke oldu.

Aralık ayında Sağlık Bakanı Matt Hancock, yeni versiyonu “kontrolden çıktığını” söyledi.

Hancock, hükümeti daha sıkı karantina tedbirleri almaya ve birçok ülkeye seyahat yasağı getirmeye çağırdı.

İrlanda Başbakanı Micheal Martin Çarşamba günü televizyonda yapmış olduğu konuşmada, ülkede Kovid-19 yeni versiyonu tahmin edilebilecek en kötü seviyede yayıldığını açıklarken herhangi bir rakam vermekten kaçındı.

YUNANİSTAN’A SIÇRADI

Atina Akademisi Tıp ve Biyoteknolojik Araştırmalar Enstitüsünden yapılan açıklamada, ülkede Kovid-19’un mutasyon geçirmiş versiyonuna dair ilk vakaların tespit edildiği bildirildi.

Öğleden sonra İngiltere’den Atina’ya gelen 5 Yunan ve bir İngiliz vatandaşında Kovid-19’un daha hızlı yayılan türünün tespit edildiği belirtildi.

Yetkililer, uçaktaki tüm yolcuların karantina oteline nakledildiğini söyleyerek, yarın yapılması beklenen Kovid-19 Uzmanlar Komitesi toplantısında salgındaki güncel duruma dair verilerin yanı sıra bu yeni vakaların değerlendirileceğini dile getirdi.

HOLLANDA – BELÇİKA

Hollanda, İngiltere’den sonra Kovid-19 yeni versiyonu bulduğunu açıklayan ilk Avrupa ülkelerinden biri oldu.

22 Aralık ‘tarihinde Hollanda Sağlık Bakanı Hugo de Jonge, yeni versiyonu Amsterdam bölgesinde iki vakada bulunduğunu söyledi.

Belçika’da Aralık ayı başında en az dört kişide Kovid-19 yeni versiyonu tespit edildi.

Belçika Sağlık Bakanlığı sözcüsü Yves Van Laethem, “Tespit edilen sayı çok değil ama daha çok olması da imkansız değil.”

TÜRKİYE

Sağlık Bakanı Koca, geçtiğimiz gün 15 kişide Kovid-19 yeni versiyon tespit edildiğini açıkladı.

Bakan Koca, kişilerin karantina altına alındıklarını duyurdu.

Bakan Koca, İngiltere’den son dönemde yurda giriş yapan 15 kişide yeni mutasyon ile uyumlu virüs tespit edilmesi üzerine, bu ülkeden yurda girişlerin geçici olarak tamamen durdurulduğunu duyurdu.

FRANSA

Fransa Kovid-19 mutasyonunun ilk vakasını Noel Günü’nde tespit etti.

Yetkililer, kişinin Londra’dan dönen bir Fransız vatandaşı olduğunu söyledi.

İSVEÇ – DANİMARKA

İsveç sağlık kurumu 26 Aralık ‘tarihinde yapmış olduğu açıklamada, İngiltere’den ülkeye gelen bir yolcuda Kovid-19 yeni versiyonu tespit edildi.

Yetkililer enfekte olan kişinin izole edildiğini ve daha sonra herhangi bir vakanın tespit edilmediğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü, Noel haftasında Danimarka’da dokuz kişide Kovid-19 yeni versiyonu tespit edildiğini açıkladı.

İSPANYA – PORTEKİZ

İspanya’da sağlık yetkilileri 26 Aralık ‘tarihinde ülkede Kovid-19 yeni versiyonu görüldüğü dört kişi olduğunu açıkladı.

Bu kişilerin İngiltere’den gelen kişiler olduğunu belirten yetkililerden Madrid bölge hükümetinin sağlık şef yardımcısı Antonio Zapatero, “Hastalar ciddi şekilde hasta değil. Bu türün daha bulaşıcı olduğunu biliyoruz, daha ciddi hastalığa sebep olmuyor.”

Portekiz, 21 Aralık tarihi itibarıyla Portekiz’in özerk bölgesi Madeira adasında en az 18 Kovid-19 versiyonu tespit edildiğini açıkladı.

İSVİÇRE

Kayak pistlerini Noel ve yeni yıl tatilleri döneminde açık tutan tek Avrupa ülkesi olan İsviçre’de Federal Halk Sağlığı Dairesi (FOPH) 26 Aralık ‘tarihinde yapmış olduğu açıklamada, Kovid-19’un yeni versiyonu üç kişide görüldüğünü açıkladı.

Hastalardan ikisinin Birleşik Krallık ‘ta yaşayan ülkeyi devamlı ziyaret yapan kişiler olduğu belirtilirken Federal Halk Sağlığı Dairesi sözcüsü “Tüm yakın temaslılar belirlendi ve karantinaya alındı.”

ALMANYA

Alman sağlık yetkilileri 29 Aralık ‘tarihinde, Kovid-19 yeni versiyonu Kasım ayından beri ülkede olduğunu söyledi. Yetkililer, sağlık sorunları olan ve yaşamını yitiren yaşlı bir hastada tespit edildiğini açıkladılar.

Ülke ayrıca, Londra’dan Frankfurt’a seyahat yapan ve 20 Aralık ‘tarihinde Kovid-19 testi pozitif çıkan bir kişide daha yeni versiyon tespit edildi.

İTALYA – MALTA

İtalyan yetkililer, İngiltere’den Roma’ya uçan bir çiftte Kovid-19 yeni versiyonu tespit ettiklerini söylediler.

Akdeniz’de ada ülkesi olan Malta, geçtiğimiz Çarşamba günü üçKovid-19 mutasyonu vakası bildirdi.

KANADA

26 Aralık ‘tarihinde Kanada’nın Ontario eyaletindeki bir çiftte, Kovid-19 yeni versiyonu tespit edildi.

Yetkililer çiftin yüksek riskli temasta olmadıklarını ve kendi kendilerini karantinaya aldıklarını açıkladı.

JAPONYA

Japonya, Noel günü beş kişide Kovid-19 yeni versiyonu görüldüğünü açıkladı.

28 Aralık tarihi itibarıyla yeni seyahat kurallarını açıklayan ülkeye gidişlerden 72 saat önce negatif test ve vardıklarında iki hafta karantina kuralı getirildi.

TAYVAN – SİNGAPUR

Tayvan Sağlık Bakanı Chen Shih-chung Çarşamba günü yapmış olduğu açıklamada, İngiltere’den seyahat yapan 10 yaşındaki bir erkek çocuk dahil olmak üzere üç yolcuda Kovid-19 yeni versiyonu tespit edildiğini açıkladı.

Singapur Sağlık Bakanlığı, 24 Aralık günü ülkelerinde Kovid-19 yeni versiyonu tespit edildiğini açıkladı.

AVUSTRALYA

Ülkede, New South Wales eyaletin baş sağlık görevlisi Kerry Chant, Birleşik Krallık ‘tan gelen bir uçuş sonrasında Avustralya’nın New South Wales şehrinde Kovid-19 yeni versiyonu taşıyan iki vakasının tespit edildiğini söyledi.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Birleşik Arap Emirlikleri’nden hükümet yetkilisi yapmış olduğu açıklamada, ülkede Kovid-19 yeni versiyonu “sınırlı sayıda” bulunduğunu söyledi. Yetkili, vakaların yurt dışından geldiğini belirtirken hangi ülkeden ya da kaç kişide görüldüğü hakkında açıklama yapmadı.

HİNDİSTAN

Hindistan, 29 Aralık Salı günü sekiz kişide Kovid-19 yeni versiyon tespit edildiğini açıkladı.

Tespit edilen kişilerin hepsinin İngiltere’den geldiği belirtilirken kişilerin karantinaya alındıkları söylendi.

GÜNEY KORE

Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Dairesi 28 Aralık ‘tarihinde Güney Kore’de üç kişide Kovid-19 yeni versiyon görüldüğünü duyurdu.

22 Aralık ‘tarihinde Londra’dan gelen bir ailenin varyanta sahip olduğu ve o zamandan beri karantinada oldukları belirtildi.

ÇİN

Geçtiğimiz Çarşamba günü, Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi ülkede Kovid-19 yeni versiyon görüldüğünü duyurdu.

İngiltere’den Çin’e dönen 23 yaşındaki öğrencide tespit edilen mutasyonlu Kovid-19 14 Aralık ‘tarihinde Şangay’da yapılan test sonrası ortaya çıktığı açıklandı.

FİNLANDİYA – NORVEÇ

Finlandiya Sağlık yetkilileri 28 Aralık Pazartesi günü yapmış oldukları açıklamada, İngiltere’den kısa zaman önce dönen Finlandiya vatandaşında Kovid-19’un yeni versiyonu görüldüğünü duyurdu.

Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü Pazar günü yapmış olduğu açıklamada, Birleşik Krallık ‘tan gelen yolcuların ikisinde Kovid-19 mutasyonunun tespit edildiğini açıkladı.

PAKİSTAN

Pakistan, 29 Aralık ‘tarihinde İngiltere’den gelen uçaktaki altı yolcuda Kovid-19 yeni versiyon görüldüğünü duyurdu.

Pakistan yönetimi, 4 Ocak ’tarihine kadar İngiltere’ye seyahat yasağı uygulayacağını açıkladı.

LÜBNAN

Lübnan Sağlık Bakanı, 21 Aralık’ tarihinde Londra’dan gelen bir kişide Kovid-19 yeni versiyonu tespit edildiğini açıkladı.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

Amerika, Colorado’da bir kişide 29 Aralık günü Kovid-19 yeni versiyon tespit edildi. Devlet sağlık yetkilileri, 20’li yaşlarında olan adamın herhangi bir seyahat yapmadığını açıklarken Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), yeni mutasyonun büyük olasılıkla ülke genelinde dolaştığını söyledi.

İZLANDA

İzlanda Ulusal Yayın Servisi Salı günü, ülkeye seyahat eden 11 kişide Kovid-19’un yeni versiyonu tespit edildiğini duyurdu.

11 kişinin 10’unun İngiltere, birinin ise Danimarka’dan geldiği tespit edildi.

İSRAİL

İsrail, ülkede en az altı kişide Kovid-19’un yeni versiyonu tespit edildiğini duyurdu.

İsrailli araştırmacılar, düzinelerce şüpheli vaka olduğunu ve bu durumun mutasyonun ülkede hızla yayıldığını gösterdiğini açıkladı.

ÜRDÜN

Ürdün geçtiğimiz hafta iki kişide Kovid-19’un yeni versiyonu tespit edildiğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Nazir Obeidat, enfekte iki kişinin yakın zamanda İngiltere’den seyahat yaptığını ve her ikisinin de “çok sağlıklı” olduğunu söyledi.

ŞİLİ

Güney Amerika’da ilk mutasyon vakası Şili’de görüldü.

Şili’de Sağlık Müsteşarı Paula Daza, Birleşik Krallık’tan seyahat yapan bir kişide Kovid-19’un yeni versiyonu tespit edildiğini açıkladı.

BREZİLYA

Şili’den iki gün sonra Brezilya’da iki kişide Kovid-19 yeni versiyonu tespit edildi.

NİJERYA – GÜNEY AFRİKA

Nijerya ve Güney Afrika Kovid-19 yeni versiyon ülkelerinde tespit edildiğini açıkladı.

İngiltere, 23 Aralık ‘tarihinde Güney Afrika’dan kaynaklanan farklı, muhtemelen daha bulaşıcı bir Kovid-19 versiyonu bulduğunu duyurdu.

24 Aralık ‘tarihinde Nijerya, virüsün Birleşik Krallık ve Güney Afrika’da bulunanlardan başka bir versiyon olduğunu açıkladı.

Web Banner
Web Banner