“IRKI BELİRLEYEN KÜLTÜREL GENLERDİR” « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

“IRKI BELİRLEYEN KÜLTÜREL GENLERDİR”


Web Banner

Kocaeli Aydınlar Ocağı ve Kocaeli Türkçüler Topluluğu geçtiğimiz gün “Kültürel Kodların Genetik Aktarımı ve Epigenetik” konulu ortak bir konferans düzenledi. Moleküler biyolog Caner Demir EMİROĞLU’nun konuşmacı olarak katıldığı konferansa Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Süleyman Pekin ve Kocaeli Türkçüler Topluluğu Başkanı Özer Mert Özdemir’in yanısıra Kocaeli Türk Ocağı Başkanı Yücel Alpay Demir, Birleşik Emekliler Derneği Başkanı Alp Timincioğlu ile Aydınlar Ocaklılar, Kocaelili Türkçüler, üniversiteli ve fen liseli öğrenciler katıldı.

Özer Mert Özdemir ve Süleyman Pekin’in selamlama konuşmalarıyla başlayan programda öncelikle Bilim Toplumu olmanın önemi vurgulanarak Genetik bilimi tanıtıldı. RNA, DNA ve Protein üzerinden türler arası genetik benzerliğin anlatıldığı bölümde İnsan ile Şempanzenin ve Bonobo Maymununun yüzde 99 ortak gen dizisine sahip olduğu, 6 milyon yıl önce ortak atadan ayrıldığı, modern insanınsa 300 bin yıl ortaya çıktığı ve Avrupa, Asya, Amerika, Avustralya, Afrika soyları arasında ortak genetik kökenin 70 bin yıl önceye dayandığı savı aktarıldı. Son Buzul Çağı sonrası (12 – 24 bin) Kuzey Asya’da kökenlenen ve Batı’ya göç eden R Haplogrubunun ise ProTürkler olduğu öne sürüldü.

İnsan kişiliğinin DNA dizisi ve Epigenetikle birlikte Beyin ağ örgüsü ve Çevresel uyaranlarla oluştuğunu dile getiren Caner Emiroğlu; coğrafi koşullar, stres düzeyi, sosyal ilişkiler ve sosyo-ekonomik durumların epigenetiği etkilediğini ifadelendirdi.

Epigenetik yapının Kültürel Aktarımlarla belirlendiği ve bunda sosyal ilişkilere dayalı ahlak kuralları, inançlar, sanat etkinlikleri, değer yargıları, estetik beğeniler, davranış kalıpları gibi faktörlerden etkili olduğunu beyan eden Emiroğlu; ırk dediğimiz aidiyetin aslında kültürel kodların aktarımıyla belirlendiğini de tespit olarak ortaya koydu.

Çağa uymayan hızlı kültürel değişimlerin toplumun genetik kodlarını bozacağını ve bu yüzden Devlet kurumlarının toplum içerisindeki kültürel istikrarı korumak zorunda olduğunu söyleyen Caner D. Emiroğlu; kontrolsüz göç sonucu karşılaşılacak kültürel ve genetik baskının Türk toplumunun yapısal olarak gerilemesine yol açacağını da sözlerine ekledi.

Beslenme yetersizliği nasıl sağlıklı genlerin gelecek kuşaklara taşınmasını engelliyorsa Suriyeli sığınmacılar üzerinden Arap kültürünün veya Kapitalizmin kontrolsüz yayılmasının da Türk Toplumunun genetik mirasını bozacağı fikrini seslendirdi. “Yeni fikirlere, bilim ve teknoloji üretmeye açık bir toplum oluşmasını sağlayacak kültürel ortama ve eğitim sistemine bir an önce geçilmelidir” cümlesiyle de sözlerini noktaladı.

Sunum sonrasında yoğun bir soru – cevap faslı vardı. Eğitimcilerin ve öğrencilerin damga vurduğu bu kısım sonunda ise Konuşmacı Caner Demir EMİROĞLU’na Kocaeli Türkçüler Topluluğu Başkanı Özer M. Özdemir, Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Süleyman Pekin, Kocaeli Türk Ocağı Başkanı Yücel A. Demir ve Kocaeli Aydınlar Ocağı Yöneticisi aynı zamanda Kocaeli Fen Lisesi Tarih Öğretmeni Dr. Nural Savcı tarafından plaket ve kitap hediyeleri takdim edildi.

Web Banner
Web Banner